Joi, 28 martie 2024 - 5:17:36
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Fără înghesuială la Catedrala " Înălţarea Domnului ", în Vinerea Mare


19 aprilie 2014

În faţa Catedralei "Înălţarea Domnului " a fost scos, ieri, la prânz,  Sfântul Epitaf. Pânza a fost aşezată pe o masă în faţa bisericii, iar credincioşii au putut trece pe sub masă, pentru iertarea păcatelor.

Doar câţiva ploieştenii au sfidat ploaia şi timpul rece pentru a participa la obiceiul de trecere pe sub Sfântul Aer (masă), în Vinerea Mare.

Creştinii au trecut pe sub masă doar o dată, aşezând pe aceasta flori, au sărutat icoana înmormântării Domnului, au aprins lumânări şi s-au rugat pentru sănătatea familiei şi a celor apropiaţi.

Seara, credincioşii au participat la Denia cea Mare, apoi au înconjurat biserica de trei ori şi s-au întors acasă cu flori.

În Vinerea Mare, ziua răstignirii lui Iisus Hristos, după ce Mântuitorul a murit pe cruce şi a fost îngropat, credincioşii merg cu flori la biserică, cântă bocetul Fecioarei Maria şi trec pe sub Sfântul Epitaf, acesta este o pânza pe care se află imprimată icoana înmormântării Domnului.

Această tradiţie este similară pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici, care sărbătoresc Paştele în aceeaşi zi.

Ultima vineri din Postul Mare, numită şi Vinerea Paştilor, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă sau Vinerea Mare, este conform tradiţiei creştine, ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru iertarea păcatelor noastre.

Conform obiceiului, în Vinerea Mare, nu se slujeşte Sfânta Liturghie  şi nici nu se vor trage clopotele în biserică. Tot tradiţia spune că Prohodul Domnului de vineri seară reprezintă plânsul Fecioarei Maria atunci când Iisus Hristos a fost pus în mormânt.

Sfântul Epitaf sau Sfântul Aer simbolizează trupul mort al lui Hristos.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro