Vineri, 29 martie 2024 - 1:26:25
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Din weekend, Sinaia devine Oraş de Poveste


4 decembrie 2014

Ziua Sfântului Nicolae va fi sărbătorită la Sinaia prin aprinderea a peste 500 de instalaţii luminoase de Sărbători, în toată zona centrală a localităţii. Pentru prima dată după şapte ani, Sinaia va avea lumini noi, adaptate stilului modern al oraşului, după finalizarea în proporţie de 90% a proiectului de regenerare urbană –  Via Sinaia, Design Verde-Deschis. Ziua Sfântului Nicolae va avea în acest an o importanţă simbolică deosebită pentru sinăieni, prin sfinţirea Crucii Molomoţ, un monument care atestă continuitatea vieţii spirituale în oraşul Sinaia, de peste 500 de ani.

Ziua de 6 decembrie va începe la Sinaia la ora 13.00, în zona istorică a oraşului, mai exact în cartierul Furnica. Acolo, în prezenţa localnicilor, a primarului Vlad Oprea şi consilierilor oraşului Sinaia, reprezentanţi ai Patriarhiei Române (Precucerincul Protopop Dumitru Costică şi Preacuviosul Arhimandrit David Petrovici) şi ai Mânăstirii Sinaia vor oficia slujba de sfinţire a Crucii Molomoţ. Monumentul de piatră, o adevărată legendă a oraşului, a fost descoperit într-o curte privată în urmă cu câteva luni. Conform documentaţiei descoperite între timp, Crucea a fost ridicată în anul 1858 în locul primului Schit din oraşul Sinaia, Schitul Sfântul Nicoae, ridicat cel mai probabil la sfârşitul secolului al XV-lea. Prima atestare documentară a asezământului monahal datează de la 1581, când Mihnea Vodă îi oferă ca danie două vaduri de moară. Schitul a ars în Razboiul Ruso-Austro-Turc din 1788. Această Cruce este singura dovada materială a existenţei vieţii monahale în oraşul Sinaia de 500 de ani.

Prin Crucea lui Molomoţ, Sinaia îşi revendică încă 100 de ani de istorie. Cu peste un secol înainte de construirea Mânăstirii Sinaia, în 1695, în aceste locuri a fost ridicat acest Schit cu hramul Sfântului Nicolae. Mult timp, această Cruce de pe Molomoţ a fost învăluită de mister. Azi, legenda a devenit realitate. Ţin să mulţumesc locuitorilor din cartierul Furnica pentru sprijinul dat Primăriei Sinaia în găsirea şi relocarea acestei Cruci. Sâmbătă, vom celebra istoria minunată a acestor locuri şi vom reda acest monument circuitului turistic şi cultural al oraşului. Vă aştept să ne fiţi alături şi mai târziu, în jurul orei 18.00, când Sinaia va deveni cel mai luminat oraş de pe Valea Prahovei. Zăpada, globurile, colindele, vinul fiert şi turta dulce vor crea o atmosferă de poveste!” a spus Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia.

Mai multe informaţii despre povestea Schitului de pe Molomoţ puteţi găsi aici: http://www.primaria-sinaia.ro/crucea-lui-molomot/

Artificii, vin fiert, turtă dulce, ceai şi intrare liberă la patinoar, pentru toată lumea!

La ora 18.00, Sinaia va deveni cel mai luminos oraş de pe Valea Prahovei. Anul acesta, pentru prima dată în istoria localităţii, au fost montate peste 500 de decoraţiuni luminoase de iarnă. Elementul central va fi reprezentat de un brad cu 10.000 de leduri, înalt de 10 metri, care va străluci în centrul oraşului. Lista continuă cu 150 de ornamente pentru stâlpi, 27 de traverse luminoase, 90 de copaci cu leduri care vor fi montaţi în piaţetele principale, 119 perdele luminoase şi 120 de ghirlande.

Aprinderea luminilor va fi precedată de cuvântul Primarului Vlad Oprea. Momentul va avea loc la intrarea în Parcul Dimitrie Ghica, la ora 18.00. Tot aici vor fi montante corturi unde se vor distribui gratuit 100 de litri de vin fiert, turtă dulce, ceai şi 1000 de globuri de Crăciun. Atmosfera de sărbătoare va fi întregită de colinde, cântate de copiii de la şcolile sinăiene.

Tot la ora 18.00 se va deschide Patinoarul din Parcul D. Ghica unde, toată seara, intrarea va fi liberă pentru turişti şi localnici.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro