Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 8:49:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Maşinile parcate ilegal nu pot fi ridicate de autorităţile locale


26 mai 2015

Maşinile parcate ilegal nu vor mai putea fi ridicate de către autorităţile locale. Consiliile locale nu aveau dreptul să ia această măsură şi să dispună ridicarea vehiculelor staţionate sau oprite neregulamentar, a decis astăzi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, relatează adevarul.ro.

Curtea Supremă a luat această decizie după ce a analizat o sesizare trimisă de Avocatul Poporului.

În luna ianuarie, Avocatul Poporului a trimis Curţii Supreme o sesizare în care a reclamat hotărârile consiliilor locale prin care se stabilesc sancţiunile pentru şoferii care parchează ilegal.

„Vă solicităm să constataţi că problema de drept prezentată a primit o soluţionare diferită din partea instanţelor judecătoreşti şi, printr-o decizie obligatorie, să stabiliţi modul unitar de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale incidente”, se arăta în cererea trimisă de Avocatul Poporului.

La acea dată, Avocatul Poporului susţinea că autorităţile locale nu au competenţă în acest domeniu şi că reglementările ar trebuie să fie stabilite de Guvern.

„Apreciem că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar depăşesc competenţa ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forţă juridică superioară”, constata Avocatul Poporului.

„Împrejurarea că prin Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, nu este reglementată această procedură de aplicare a măsurilor de ridicare, transport şi depozitare a vehiculelor staţionate neregulamentar nu poate fi interpretată extensiv drept o omisiune a legiuitorului ce ar putea fi îndreptată prin voinţă unilaterală a autorităţii deliberative locale şi în niciun caz nu poate justifica demersul autorităţii locale de a adopta reglementări într-un domeniu rezervat prin lege în competenţa legislativă a Guvernului”, se mai preciza în acţiunea Avocatului Poporului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro