Vineri, 29 martie 2024 - 12:01:17
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


A fost lansată aplicaţia mobilă pentru raportarea tăierilor de păduri


4 iunie 2015

O asociaţie din România a lansat o aplicaţie mobilă pentru raportarea tăierilor de păduri.

Astfel, toţi cei interesaţi de situaţia pădurilor pot să se implice activ în verificarea legalităţii tăierilor de copaci.

Aplicaţia Harta tăierilor de păduri poate fi instalată pe telefoanele cu sistem de operare Android şi este disponibilă pe Google Play, fiind  dezvoltată de EcoAssist, asociaţia care reprezintă legal proiectul de împădurire.

Aplicaţia pentru mobil permite persoanelor interesate să noteze coordonata GPS şi să facă o fotografie cu telefonul din locul în care se constată tăierea de pădure. Pot fi memorate şi informaţii referitoare la gatere, pepiniere sau plantaţii în curs de înfiinţare.

În urma sesizărilor primite prin aplicaţia Harta tăierilor de păduri, va fi verificată acurateţea informaţiilor şi vor fi publicate pe siteul harta.plantamfaptebune.ro.

Ulterior, cu ajutorul unui inginer silvic, vor fi selectate sesizările care prezintă cel mai mare risc de ilegalitate şi vor fi trimise Ministerului Mediului şi Poliţiei Române, pentru verificarea legalităţii acestora.

Acţiuni similare au fost demarate şi în 2012 şi 2013, în şase judeţe. Atunci, în urma primirii de informaţii din judeţele Argeş, Braşov, Cluj, Covasna, Prahova şi Satu Mare, 100 de persoane (voluntari, reprezentanţi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi ai Ministerului Mediului) au verificat pe teren câteva raportări care prezentau grad ridicat de ilegalitate — conform evaluărilor inginerilor silvici voluntari în proiect.

Astfel, au fost identificate şi verificate 57 parchete în exploatare (tăieri de păduri), 15 gatere (exclusiv din judeţul Cluj) şi 2 instalaţii de producere a cărbunelui (exclusiv din judeţul Argeş). De asemenea, în timpul acestor deplasări au fost efectuate 11 controale de vehicule care transportau material lemnos şi s-au confiscat 13.5 mc de lemne.

Dezvoltatorii aplicaţiei atenţionează că transporturile de masă lemnoasă nu fac obiectul proiectului, acestea putând fi raportate prin serviciul 112 — Radarul pădurilor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro