Vineri, 19 aprilie 2024 - 10:50:49
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Şefii ISJ Bihor şi Prahova, demişi; 332 de transferuri au fost anulate


20 august 2015

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, că şefii inspectoratelor şcolare Bihor şi Prahova au fost demişi, după ce în cele două judeţe au fost găsite 332 de cazuri de transfer nejustificat în clasa a IX-a, iar MECS a sesizat şi organele de anchetă, pentru suspiciuni de abuz în serviciu.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că, în urma controlului făcut la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, s-a stabilit că din cele 236 de cereri de transfer în clasa a IX-a, 191 au fost aprobate, iar dintre acestea, 124 sunt nejustificate, elevii având medii mai mici decât mediile ultimilor admişi la acele şcoli.

"Din cele 144 de aprobări transfer fără medie, 14 au fost justificate, iar şase cazuri au fost de gemeni. Aceste cazuri necesită aprobarea Ministerului, dar le putem considera, şi Corpul de Control le consideră justificate. Douăzeci de cazuri în total, din cele 144 aprobate fără respectarea criteriului de medie, rămân deci fără justificare 124 de cazuri", a explicat ministrul.

Cîmpeanu a precizat că, în judeţul Bihor, membrii Comisiei judeţene de admitere au găsit şi o nouă accepţiune a noţiunii de "gemeni", pentru că au aprobat solicitări pe acest criteriu, deşi elevii erau fraţi născuţi în ani diferiţi.

"O situaţie specială la ISJ Bihor este că s-a găsit o nouă accepţiunii a ideii de gemeni, au fost aprobate trei cazuri pe baza acestei motivaţii, «gemeni», la copii care erau născuţi în ani diferiţi. De asemenea, la Bihor, inspectorul general a fost demis din funcţie pentru că am considerat că nu poate asigura un management conform aşteptărilor şi cercetarea disciplinară se derulează în continuare cu membrii comisiei de admitere, fiind sesizate în paralel organele de cercetare penală", a afirmat Câmpeanu.

În ce priveşte controlul făcut la ISJ Prahova, Cîmpeanu a spus că din cele 264 de cereri de transfer, au fost aprobate 253, însă 208 dintre acestea erau nejustificate, pentru că nu au respectat criteriul mediei de admitere.

"În judeţul Prahova, am avut 264 de cereri, 253 au fost abateri, cazuri medicale au fost identificate 29, situaţii de gemeni - 12, alte situaţii speciale, este vorba de patru elevi care au făcut studiile într-o altă ţară, deci nu s-a putut aplica criteriul de medie, şi rămân 208 cazuri fără justificare. În judeţul Prahova, inspectorul general, de asemenea, a fost schimbat din funcţie", a mai spus ministrul Educaţiei.

În urma acestor concluzii, ministrul Educaţiei a dispus anularea transferurilor aprobate cu încălcarea prevederilor legale în cele două judeţe şi cercetarea disciplinară a membrilor comisiilor de admitere. De asemenea, s-a dispus demiterea din funcţie a inspectorilor generali şcolari din cele două judeţe, iar pentru posibile infracţiuni de abuz în serviciu privind transferurile elevilor, au fost sesizate organele de anchetă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Bihor, Claudiu Damian, ministrul Educaţiei a semnat, joi, ordinul de încetare a detaşării pe funcţia de inspector şcolar general a lui Nicolae Ioan Avram. În ordin nu se precizează niciun motiv pentru decizia ministrului.

Atribuţiile lui Avram au fost preluate, începând de joi, de către inspectorul şcolar general adjunct Codruţa Maria Bogdan, tot printr-un ordin de ministru.

Ministrul Câmpeanu a precizat că, în judeţul Bihor, din cele nouă transferuri făcute în cazuri de gemeni, s-a constatat că în trei cazuri era vorba de fraţi care au învăţat în aceeaşi clasă, dar erau născuţi în ani diferiţi.

Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre rezultatele controlului făcut în judeţul Neamţ, unde au fost înregistrate 240 de cereri de transfer la clasa IX-a, iar dintre acestea 160 au fost aprobate de ISJ, doar 20 respectând criteriul de medie.

"În judeţul Neamţ au fost 240 de cereri, 160 au fost aprobate, 20 au respectat criteriul de medie, restul de 140 nu au respectat criteriul de medie. Trei din cele 140 au fost cazuri medicale, alte şase situaţii au fost de gemeni, deci zece cazuri au justificare din cele 140 care nu au respectat criteriul de medie, rămân 130 de cazuri care nu au justificare în opinia Corpului de control", a mai spus Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a declarat că, la ISJ Neamţ, inspectorul general şcolar este promovat prin concurs, deci nu se pot lua "măsuri instantanee", ca la Bihor şi Prahova, dar se derulează cercetarea disciplinară, iar în funcţie de concluzii, se vor lua măsurile care se impun.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că în judeţul Brăila este "o situaţie mai puţin gravă".

"Din 70 de cereri, 69 au fost aprobate, 43 au fost aprobate fără respectarea condiţiei de medie, deci doar 16 au avut condiţia de medie. Din cele 43, 11 au fost identificate ca fiind cazuri medicale şi trei au fost situaţii de gemeni. Sunt 29 de situaţii care, în opinia Corpului de control, nu au justificare", a afirmat Cîmpeanu

Ministrul a mai spus că în toate cazurile în care s-au aprobat transferuri fără justificare, alături de cercetarea disciplinară pe Legea educaţiei, se vor derula în paralel şi cercetări ale organelor penale.

"În toate aceste cazuri, Ministerul Educaţiei sesizează şi organele de cercetare penală, pentru situaţiile de transfer fără justificare. Pe de altă parte, am spus că sunt concluzii preliminare, pentru că vom evalua, conform legislaţiei, şi cazurile medicale şi celelalte situaţii speciale. Conform legislaţiei, inspectoratele nu pot să aprobe transferul decât cu respectarea condiţiei de medie. Toate celelalte cazuri speciale necesită aprobarea Ministerului Educaţiei. Vom vedea în această etapă dacă vor rămâne cu justificare toate aceste cazuri", a adăugat Cîmpeanu.

Cazuri de transferuri nejustificate în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată, au fost găsite şi în judeţul Suceava.

Ministrul Educaţiei anunţa, în 17 august, că 332 de transferuri în clasa a IX-a au fost anulate în judeţul Suceava, membrii comisiei de admitere a ISJ vor fi cercetaţi disciplinar şi există suspiciuni de abuz în serviciu, fiind făcută sesizare penală.

"Din documentele verificate, s-a constatat că, dintr-un total de 523 de cereri de transfer depuse, dintre care 7 în afara termenului stabilit, au fost aprobate 386 de cereri. Dintre cele 386 de cereri aprobate, pentru 332 de elevi transferul s-a realizat fără respectarea prevederilor legale prevăzute de Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat", a spus ministrul Educaţiei.

Echipa de control a mai constatat că, la nivelul ISJ Suceava, nu a fost elaborată o procedură proprie de aprobare a acestor cereri de transfer, criteriile suplimentare de departajare fiind cuprinse într-un proces-verbal din 27 mai 2015.

"Comisia Judeţeană de Admitere nu a putut prezenta motivaţii temeinice, susţinute legal, în privinţa criteriilor proprii, pentru care nu a solicitat aprobarea Comisiei Naţionale de Admitere. De asemenea, echipa de control a constatat că cererile aprobate nu sunt însoţite de documente care să justifice situaţiile speciale invocate. Comisia Judeţeană de Admitere a fost condusă de doamna Cristina Teodorovici, inspector şcolar general adjunct, şi a fost constituită din 10 membri (şapte inspectori şcolari din cadrul inspectoratului şcolar, un cadru didactic şi doi informaticieni)", a precizat Ministerul Educaţiei.

Controalele la inspectoratele şcolare Judeţene au vizat verificarea soluţiilor în cazul situaţiilor speciale apărute după repartizarea computerizată. Metodologia stabileşte că "situaţii speciale" sunt acele cazuri medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi.

Inspectorii Corpului de control al MECS au făcut verificări în judeţele Suceava, Brăila, Bihor, Prahovaşi Neamţ, după ce au existat informaţii că sunt sute de transferuri nejustificate în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro