Vineri, 19 aprilie 2024 - 8:38:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Conacul Pană Filipescu, restaurat cu fonduri europene


8 octombrie 2015

Marţi, 06 octombrie 2015, la Conacul „Pana Filipescu” din comuna prahoveană Filipeştii de Târg, a avut loc conferinţa de presă organizată cu ocazia finalizării proiectului „Restaurarea şi consolidarea conacului Pană Filipescu, Filipeştii de Târg, judeţul Prahova”, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Prahova.

Proiectul, cu o valoare totală de 7.496.423 lei, a fost finantat in cadrul Programului Operational Regional 2007 - 2013, Axa prioritara 5 - Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Domeniul major de interventie 5.1 "Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe". 

Conacul „Pana Filipescu” este un monument de arhitectură laică, ridicat la mijlocul sec. al XVII-lea, de către marele logofăt Pană Filipescu.Face parte din clădirile cu caracter civil şi, alături de palatul din Măgureni, palatul Cantacuzino din Filipestii de Târg şi mai târziu castelul din Mănesti, reprezintă un ansamblu de reşedinte laice cu detalii constructive noi şi rafinate, care pun în valoare abilitatea meşterilor locali din judeţul Prahova.

Construit în stil tradiţional, cu foişor cu coloane, un parter înalt, beciuri cu uşi largi, Conacul adăpostea pe  vremuri vestita bibliotecă a lui Constantin Cantacuzino Stolnicul (fiul postelnicului), erudit, poliglot si cărturar, cel care a renunţat la domnia Valahiei în favoarea nepotului său, Constantin Brâncoveanu.

Clădirea conacului a fost restaurată şi amenajată pentru a răspunde următoarelor funcţiuni: la subsol, pivniţele boltite au fost amenajate pentru a găzdui o expoziţie cu piese de lapidariu; la parter, sălile principale au fost restaurate şi amenajate pentru expoziţia de bază, cu tematică legată de istoria Cantacuzinilor, iar încăperile de pe latura de est au fost amenajate ca birouri pentru muzeografi; podul înalt al clădirii a fost amenajat ca mansardă, cu destinaţia de sală multifuncţională, legătura cu parterul fiind realizată printr-o scară nou construită. 

O serie de adaptări ale proiectului la o nouă situaţie a fost generată de descoperirile arheologice survenite în timpul realizării săpăturii pentru sub-fundare şi hidroizolaţii. Ruinele descoperite, de mare interes pentru explicitarea istoriei locului, au fost cercetate şi puse în valoare prin măsuri care au necesitat o serie de lucrări suplimentare. În acelaşi timp, prin reabilitarea Conacului „Pana Filipescu” se are în vedere posibilitatea practicării turismului itinerant cu valenţe cultural – istorice pe „Drumul Voievozilor”, care pune în valoare traseele străbătute de oştile voievozilor Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Marei Basarab şi Antonie Vodă. Traseul transversal al acestui drum porneşte de la Mânăstirea Dealu, judeţul Dâmboviţa, se intersectează cu Drumul Vinului la Filipeştii de Pădure - Prahovaşi continuă spre sud prin localităţile prahovene Ariceştii Rahtivani, Târgşoru Vechi, Brazi, Puchenii Mari, Balta Doamnei şi Gherghiţa.

La eveniment, au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, Liviu Muşat, directorul ADR Sud Muntenia, Rodica Paraschiv, prefectul Judeţului Prahova, Aurelian Manole, primarul comunei Filipeştii de Târg, reprezentanţi din partea constructorului, ai  Primăriei Filipeştii de Târg, ai Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, ai Consiliului Judeţean Prahova etc.

Totodată, în cadrul conferinţei de presă, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional, a făcut  o scurtă prezentare a proiectelor derulate cu fonduri nerambursabile Regio 2007 – 2013 la nivelul judeţului Prahova.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro