Joi, 28 martie 2024 - 6:18:55
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Români din străinătate, atenţie la ANAF!


10 decembrie 2015

Noua contributie la sanatate, aplicabila din 2016 si platita de persoanele fara venituri, dar care nu beneficiaza de scutirea la plata prin efectul legii, afecteaza si cetatenii romani ce au domiciliul in tara, dar muncesc in strainatate, unde realizeaza si incaseaza venituri din salarii, daca au domiciliu in Romania, sau isi pastreaza rezidenta fiscala in Romania.

Persoanele ce muncesc la negru in strainatate, vor trebui să plătească circa 57 lei/luna, reprezentand 5,5% din salariu minim pe economie, a carui valoare este de 1.050 lei.

Pentru veniturile din strainatate, România a încheiat unele conventii de evitare a dublei impuneri cu alte state, prin care se acorda o reducere a impozitului in Romania pentru impozitul platit in strainatate, aplicand procedura creditului fiscal.

Conform art. 90 din actualul Cod Fiscal, cu exceptia salariilor incasate in strainatate pentru munca din strainatate, toate veniturile din strainatate se impoziteaza in Romania, daca acelasi venit s-ar fi impozitat in conditiile in care ar fi fost realizat in Romania. Printr-o procedura numita credit fiscal, impozitul de plata din Romania se reduce corespunzator cu impozitul platit in strainatate, intr-o anumita pondere. Reducerea de impozit se acorda de catre organul fiscal, dupa ce persoana fizica rezidenta a depus formularul 201 "Declaratie privind veniturile realizate din strainatate", depusa pana pe 25 mai din anul urmator celui in care s-au realizat veniturile.

Conform noului Cod Fiscal, art. 130 din Legea 227/2015, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, vor fi impozitate:

  • (1) Persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a) (persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania) si cele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 59 alin. (2) (persoane straine ce indeplinesc conditia de rezidenta) datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate.
  • (2) Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.
  • (3) Pentru veniturile obtinute din strainatate de natura celor obtinute din Romania si neimpozabile in conformitate cu prevederile prezentului titlu se aplica acelasi tratament fiscal ca si pentru cele obtinute din Romania.
  • (4) Contribuabilii care obtin venituri din strainatate conform alin. (1) au obligatia sa le declare, potrivit declaratiei specifice, pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
  • (5) Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat si emite o decizie de impunere, in intervalul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
  • (6) Diferentele de impozit ramase de achitat, conform deciziei de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie privind colectarea creantelor bugetare.


Cetăţenii români care lucrează în străinătate, trebuie să declare la ANAF, conform art. 15 din Ordinul 74/2012, care precizeaza: "In vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre autoritatea fiscala competenta, persoana fizica rezidenta in Romania, respectiv persoana nerezidenta au obligatia sa inregistreze cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania, formularul prevazut la art. 1, lit.b) la autoritatea fiscala competenta unde a inregistrat formularul prevazut la art. 1, lit.a), daca persoana in cauza nu a informat cu privire la schimbarea domiciliului/locuintei permanente".

Moldovenii cu cetatenie dubla romana si moldoveneasca, care nu sunt angajati pe teritoriul Romaniei, desi au buletin romanesc, sunt obligati sa plateasca contributia pentru sanatate (CASS) conform noului Cod Fiscal din Romania, doar daca au rezidenta fiscala in Romania. In cazul in care acestia lucreaza oficial in Republica Moldova, atunci pot fi scutiti de achitarea CASS conform conventiei de evitare a dublei impuneri. Romanii basarabeni pot fi scutiti de la plata contributiei pentru sanatate (CASS) daca vor depune la A.N.A.F. declaratia reglementata de Ordinul nr. 74 / 2012, prin care solicita renuntarea la rezidenta fiscala. Renuntarea acestora la rezidenta fiscala in Romania nu le afecteaza acestora dreptul dobandit la cetatenia romana si nici dreptul de vot.

Sursa: hotnews.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro