Miercuri, 24 aprilie 2024 - 5:55:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Români şi basarabeni, reuniţi la Gorgota-Prahova, în jurul Domnitorului Al.I.Cuza


25 ianuarie 2016

Pe o vreme geroasă, dar încălzită de un soare blând, la Gorgota, acolo unde Cuza, in drumul său de la Ploiesti spre Bucureşti, a făcut un scurt popas, Măria Sa fiind întâmpinat aici de sute de localnici şi ţărani veniţi din localităţile apropiate. Peste puţin timp, Cuza avea să ridice Gorgota la rang de comună.

Acum, ca şi atunci, în jurul Măriei Sale au venit să-l omagieze sute de localnici, tineri şi vârtsnici, inclusiv din Basarabia: dnele Silvia Ţurcanu - primarul comunei Chişcăreni şi Maria Bajura - directorul Gimnaziului Adrian Păunescu din comuna Copăceni.

La eveniment au mai fost prezenţi:senatorii Codrin Ştefănescu şi Radu Ştefan Oprea, preşedintele Fundaţiei Mihai Viteazul, Mircea Cosma, consilieri judeţeni şi locali, reprezentanţi ai unor instituţii de cultură judeţene...

În semn de respect şi apreciere, primarul localităţii, Ionuţ Dumitru, a înmânat câte o plachetă a Domnitorului Cuza, un trofeu al Unirii şi o carte a Unirii din 1859 înalţilor oaspeţi.
Cuprinsă de emoţie, dna Silvia Ţurcanu a spus: “Bună ziua, fraţi români, bună ziua ziua scumpă Ţară, România! Eu şi colega mea am făcut cel mai lung drum ca sa ajungem aici, am venit însă de acasă, acasă - cum zicea poetul Nichita Stănescu, la invitaţia unui prieten drag, dl. Mircea Cosma, cunoscut în toată Basarabia pentru acţiunile sale economice, sociale şi culturale. Dacă aici, la dumneavoastră este linişte, la noi, la aceasta oră, lumea protestează în capitala ţării, cerând demiterea guvernului recent ales şi alegeri anticipate. Spre disperarea cetăţenilor paşnici care nu înteleg mai nimic din acest tărăboi, care ne poate îndepărta de Europa, de România şi la o apropiere de Rusia. Salvarea noastră vine numai de aici, din România, de la voi, fraţii noştri. Doamne, ajută poporul român!”

După ceremonia depunerii de flori, a urmat tradiţionala Horă a Unirii în jurul statuii, oaspeţii fiind apoi invitaţi la Şcoala gimnazială din localitate, unde copiii au prezentat un foarte frumos spectacol pe tema Unirii. Tot aici, s-a făcut prezentarea cărţii Istoria Basarabiei, recent tipărită la Editura Timpul Chişinău, zece exemplare din această minununată carte fiind donate şcolii.

 O adevărată lecţie despre istoria neamului românesc a fost predată copiilor de către dl. Mircea Cosma, expunere axată pe importanţa dacilor, adevăraţii strămoşi ai trăitorilor pe aceste plaiuri, precum şi pe ideea naţională, cea care a  fost şi este piesa de rezistenţă a românilor dintre Nistru şi Tisa.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro