Vineri, 29 martie 2024 - 1:19:03
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Agenţia de administrare a bunurilor confiscate va funcţiona în curând


21 februarie 2016

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică regulamentul de funcţionare al Agenţiei de administrare a bunurilor confiscate. Documentul prezintă detaliat atribuţiile funcţionarilor care vor putea să administreze sau să vândă bunurile confiscate.

Regulamentul de funcţionare prevede ca cei 50 de funcţionari ai Agenţiei să fie organizaţi într-un birou care se va ocupa cu identificarea bunurilor şi alte trei servicii. Dintre acestea, cel mai important este cel unde se va decide soarta averilor indisponibilizate de procurori sau de judecători. Potrivit documentului, inspectorii agenţiei, cu aprobarea instanţei, pot să primească în administrare maşini, bijuterii, opere de artă şi alte bunuri de acest gen, dar care să aibă o valoare de peste 15.000 de euro.

În acelaşi timp, dacă observă că o parte dintre lucrurile confiscate şi-ar putea pierde valoarea până la soluţionarea definitivă a unui proces, atunci pot cere în instanţă scoaterea la vânzare.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că noua instituţie îşi va intra în drepturi la mijlocul acestui an. „Am promis că la sfârşitul lui iunie anul ăsta va fi operaţională. Cel mai important lucru în infracţionalitatea gulerelor albe e să recuperăm banii - şi aici România are un drum lung de făcut”, a declarat ministrul.

„Acesta este un pas important în direcţia găsirii unui răspuns la recomandarea formulată demult de Comisie de a îmbunataţi executarea hotărârilor de confiscare a averilor. Se pare că numai aproximativ 10 % din valoarea ordinelor de confiscare se colectează efectiv”, se arată în ultimul raport MCV.

După pronunţarea unor hotărâri definitive, instanţele vor trimite către ANAF deciziile de executare. Noua instituţie va avea rolul de a acorda sprijin inspectorilor fiscali. Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, spune că este nevoie şi de alte schimbări pentru ca averile ilegale să fie confiscate.

„Degeaba înfiinţăm o instituţie nouă dacă procedurile pe care ANAF-ul le reclamă că sunt ineficente nu au fost modificate. Să vedem după operaţionalizarea acestor agenţii... este important să înceapă confiscarea acestor bunuri”, spunea Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef al DNA.
 

Sursa: digi24.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro