Joi, 25 aprilie 2024 - 2:36:38
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ploieştiul, capitală culturală europeană în 2026!


25 februarie 2016

Ploieştiul ar putea deveni Capitală Culturală Europeană în 2026, la împlinirea a 170 de ani de la înfiinţarea primei rafinării din lume

Răspunzând numeroaselor solicitări adresate Consiliului Judeţean Prahova şi Societăţii Cultural Istorice Mihai Viteazul, o echipă de consilieri judeţeni au analizat propunerea OMV Petrom de a dona, cu titlu gratuit, Muzeul Petrolului din Ploieşti, un muzeu unic în România.

Astfel, pentru aniversarea a 170 de ani de la inventarea şi realizarea primei rafinării din lume în 1856 de către fraţii Mehedinţeanu a fost analizată oportunitatea acceptării donaţiei şi introducerea pe ordinea de zi a şedinţei CJ din luna martie a unui proiect de hotărâre care să  aprobe transferul muzeului în patrimoniul judeţului Prahova.

Mai mult, miercuri, 2 martie, la sediul CJ Prahova va avea loc o discuţie tehnică privind patrimoniul, asigurările, personalul şi exponatele Muzeului Petrolului.

Reprezentanţii CJ Prahova vor propune OMV Petrom finanţarea de către companie a salariilor personalului muzeului în anul 2016, deoarece bugetul judeţean a fost deja aprobat şi nu există rezerve financiare care să poată fi folosite. Reprezentanţii CJ vor propune companiei petroliere păstrarea în actuala locaţie a muzeului, până la clarificarea situaţiei juridice a terenului.

Având în vedere faptul că această descoperire epocală pentru economia mondială a avut loc la Ploieşti în 1856 şi că inginerul de geniu Lazăr Edeleanu a dezvoltat procedee de rafinare a ţiţeiului, procedee folosite şi astăzi, Muzeul Petrolului va face parte din categoria de proiecte culturale care ar putea susţine candidatura municipiului Ploieşti la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2026.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro