Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 7:39:36
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Statui pentru Regele Ferdinand Întregitorul, la Vălenii de Munte şi Chişinău


18 martie 2016

Casa-muzeu a marelui patriot basarabean Constantin Stere din Bucov-Ploieşti a găzduit, joi, un eveniment cultural-istoric remarcabil, înscris în Programul „România-100”, iniţiat cu prilejul aniversării  a  Marii Uniri din anul 1918. Este vorba de prezentarea machetelor a patru statui monumentale, reprezentându-l pe Regele Ferinand Întregitorul, realizate de patru renumiţi sculptori ploieşteni, selectaţi în urma unui concurs iniţiat de fundaţiile „Mihai Viteazul” şi „Constantin Stere”, împreună cu Consiliul judeţean Prahova şi Primăria Vălenii de Munte, unde statuia aleasă de juriu urmează să fie amplasată, până în anul 2018, în centrul oraşului.

 Juriul a fost format din: Ruxandra Demetrescu – profesor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti,preşedinte,  Narcis Dorin Ion – director general al  Muzeului Bran, Mircea Hortopan – director de Patrimoniu la Muzeul Naţional Peleş, Mircea Cosma – preşedintele Fundaţiei „Mihai Viteazul” Ploieşti, Lia Maria Voicu – preşedintele Fundaţiei „Constantin Stere” şi ing.Florin Constantin – primarul oraşului Vălenii de Munte (în foto, alături de statuia care va fi amplasată în oraşul său).

Înainte de începere votului secret, preşedintele Fundaţiei „Mihai Viteazul” a propus juriului ca, pe lângă desemnarea câştigătorului pentru Vălenii de Munte, să aleagă încă o statuie, care, pe 27 martie curent,  va fi dăruită Primăriei Chişinău.

După o lungă şi amănunţită studiere a celor patru machete, juriul a decis câştigătorul concursului, a cărui statuie va merge la Vălenii de Munte, iar separat, pe un alt buletin de vot, ce statuie va lua drumul Chişinăului.

În urma deliberării, câştigător al concursului a fost declarat Constantin Ionescu, iar statuia aleasă în unanimitate pentru Chişinău (a treia de la stânga la dreapta) a fost cea a lui George Dumitru, cei doi sculptori fiind membri ai Uniunii Artisticilor Plastici Ploieşti.

Dna prof.Ruxandra Demetrescu, preşedintele juriului, a ţinut să remarce calitatea deosebită a celor patru statui şi factorii care au decis câştigătorii: „Argumentul principal în decizia juriului a fost viziunea monumentală de ansamblu, felul în care artistul Constantin Ionescu a reuşit, chiar şi într-o machetă de niciun metru, prezenţa însemnelor puterii regale şi să redea dimensiunea monumentală, inerentă oricărui monument de for public. Aş mai adăuga şi raportul fericit dintre cultura monumentală şi soclu, foarte bine rezolvat de sculptor şi, nu în ultimul rând, expresivitatea chipului, care are o demnitate regală corespunzătoare.Aceleaşi remarci şi pentru statuia lui George Dumitru, care a avut o viziune mai modernă a lucrării, o diversificare a formelor care scot în relief monumentul.

În decizia sa, juriul a avut în vedere, de asemenea, statura  şi alura monumentală propusă de cei doi sculptori, precum şi asemănarea fizică cu Regele.  Cred că cele două proiecte câştigătoare au toate şansele să devină monumente reprezentative, care să redea, cu demnitatea cuvenită, dimensiunea regală a Regelui Ferdinand Întregitorul”

La rândul său, dl.Mircea Hortopan, a recomandat sculptorului Constantin Ionescu, în numele juriului, că  „pentru următorul stadiu al realizării statuii, al machetei finale, artistul ar trebui să mai intervină la trăsăturile fizionomice ale Regelui.

De asemenea, ţin să remarc faptul că sunt încântat să aflu că una dintre aceste statui va pleca peste Prut, acolo unde e nevoie, mai mult ca oricând, de cunoaşterea istoriei adevărate a neamului românesc”.


 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro