Vineri, 19 ianuarie 2018 - 3:24:03
EUR
EURO = 4.6573 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.8067 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Tradiţia continuă la Şcoala IA Bassarabescu. Premianţii au plecat din nou în excursie


28 martie 2016

Tradiţionala excursie a premianţilor, oferită celor mai merituoşi elevi ai Şcolii Gimnaziale “I.A. Bassarabescu”, a ajuns la a IV-a ediţie. De această dată, premianţii au fost însoţiţi de Andreea Matei,directorul unităţii de învăţământ, şi de Georgiana Canache, directorul adjunct.

Ca în fiecare an, excursia premianţilor a fost sponsorizată de consilierul judeţean Rareş Enescu, iar scopul declarat al organizatorilor, pe lângă premierea elevilorcu rezultate foarte bune la învăţătură, îl reprezintă şi prezentarea câtorva obiective turistice, culturale şi istorice. Iată câteva dintre acestea!

Cunoscută cu denumirea de “Schitul Cetăţuia Negru-Vodă”, mânăstirea, foarte veche, este construită în vârful unei creste stâncoase, la o altitudine de 881 de metri, pe malul stâng al râului Dâmboviţa.

 În tradiţia locului se spune că pe culmea abruptă de piatră, care se înalţă între râul Dâmboviţa şi pârâul Cetăţuia ar fi existat o cetate de rezistenţă de pe vremea ocupaţiei romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu pentru legendarul domn al Ţării Româneşti, Negru-Vodă, care avea aici şi o peşteră de taină, numită până astăzi “Peştera lui Negru-Vodă”. De la această cetate şi-au luat numele atât muntele, cât şi satele dimprejur.

Biserica schitului este aşezată într-o peşteră naturală, are 12 metri lungime, 4 metri lăţime şi înălţimea până la boltă de 3,20metri. Sfântul locaş este împărţit în altar, naos şi pronaos, iar în afară are un pridvor de lemn. În timpul domniei lui Nicolae Alexandru Voievod s-au săpat absidele ce formează ferestreledin ziua de astăzi, în peşteră. În secolul al XIV-lea a fost pus pepereţi primul strat de pictură, la 1756 al doilea, iar în 1863 biserica rupestră a fost pictată a treia oară.

După un drum de jumătate de oră (drum care va fi parscurs pejos), ne reculegem la vechea mânăstire, ne întoarcem la autocar şi ne continuăm drumul spre un monument istoric important, închinat eroilor din Primul Război Mondial.
Monumentul Eroilor de la Mateiaş

Mausoleul Eroilor din comuna Valea Mare-Pravăţ, judeţul Argeş, cunoscut şi sub numelede Mausoleul de la Mateiaş, este dedicat  eroilor din Războiul de Întregire Naţională dintre anii 1916-1918. Este situat pe Drumul european E574 (DN 73), la 11 km de Câmpulung spre Braşov, pe Dealul Mateiaş.

Monumentul, format dintr-un mausoleu, un muzeu istorico-militar, un basorelief cu o cupă din piatră de Albeşti în care ardeo flacără veşnică în amintirea soldaţilor care s-au jertfit, esteînscris în „Lista monumentelor istorice”.

Muzeul Mateias este o construcţie amplă, care cinsteste memoria eroilor români căzuţi în primul război mondial. Scări monumentale urcă spre turnul care domină terasa. Se află aici un osuar, o capelă şi înăuntrul muzeului diorame cu scene de pefront.

Ridicat între anii 1928-1935, de către constructorul De Nicolo, după proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet, impozantul mausoleu, realizat în principal din calcar de Albeşti, este compus din două corpuri: primul, orizontal, adăposteşte osuarul, pe pereţii căruia sunt montate plăci de marmură cu numele unor militari căzuţi la datorie; al doilea, vertical, are forma unui turn cu foişor, spre care duce o scară în spirală. Aici sunt depuse, în 31 de cripte, osemintele a peste 2.300 de militari români.
Vom părăsi acest loc plin de istorie şi ne vom îndrepta spre un obiectiv turistic remarcabil: Peştera Dâmbovicioara. Aceasta se află în judeţul Argeş, la mai puţinde 20 de Km de zona Bran, pe culoarul Bran-Rucăr. Peştera s-a format în calcarele jurasice ale Masivului Piatra Craiului, în urma acţiunii apelor pârâului Dâmbovicioara.

Drumul spre peşteră urmează cursul Dâmbovicioarei, plin de mici cascade şi repezişuri, printr-un mic defileu pitoresc. Şoseaua merge în paralel cu aceasta, oferind pe alocuri zone de popas înverzite, înconjurate de stâncă, de o frumuseţe deosebită.

Peştera propriu-zisă este cunoscută înainte de 1579, când localnicii o foloseau pe post de ascunzătoare împotriva cotropitorilor. Ulterior, peştera a fost locul de reculegere al unui pustnic, ascunzătoarea a doi tâlhari cunoscuţi la acea vreme, şi chiar ascunzişul unui urs.

Peştera însumează trasee de peste 250 m, galeriile fiind doar puţin ramificate, una din acestea nefiind însă deschisă spre vizitare complet. Atracţiile peşterii sunt reprezentate de formaţiunile geologice deosebite (aripa de acvilă, cap de şarpe, piele de tigru, etc.), precum şi povestea ieşirii secrete astupateulterior de localnici.

Având o temperatură şi o umiditate potrivită, peştera Dâmbovicioara are plafonul la peste 2m, putând astfel fi vizitată foarte uşor.

După o excursie interesantă, în locuri pline de istorie şi de o frumuseţe rară, cei 40 de elevi s-au întors acasă, la Ploieşti, mai bogaţi spiritual şi hotărâţi să învăţe cel puţin la fel de bine şi în acest an şcolar pentru ca anul viitor să meargă, din nou, într-o altă excursie a premianţilor, în alte locuri deosebite din ţara noastră.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(373 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Este o zi foarte buna pentru toate activitatile care presupun studiu, documentare si comunicare.Aveti sanse sa realizati beneficii frumoase din tranzactii financiare.In partea a doua a zilei, este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri. Pentru ca partenerul de viata sa nu se simta neglijat, este suficient sa-i explicati despre ce este vorba. taur In prima parte a zilei aveti tendinta sa fiti indispus si chiar sa deveniti irascibil. Colegii de munca s-ar putea dovedi intelegatori, dar riscati sa tensionati atmosfera in familie.Ar fi bine sa evitati activitatile care necesita capacitate de concentrare si sa va ocupati de chestiuni de rutina.Incercati sa fiti cat mai calm si intelegator cu partenerul de viata!
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine destul de usor mici castiguri financiare, insa eastrolog.ro va recomanda sa fiti prudent si sa nu va lasati tentat de chilipiruri si speculatii. In partea a doua a zilei exista riscul sa provocati o discutie aprinsa cu partenerul de viata in legatura cu schimbarile pe care vreti sa le faceti in camin si in stilul de viata. Se pare ca aveti tendinta sa va sustineti punctul de vedere cu incapatanare. Un prieten de familie v-ar putea da sfaturi intelepte. rac Ati putea avea ocazia sa rezolvati o problema a familiei, probabil in legatura cu locuinta. In cursul diminetii, este posibil sa descoperiti o oportunitate neasteptat de avantajoasa. Una dintre rudele mai varstnice, care este dispusa sa va ajute financiar, ar putea sa nu fie de acord cu solutia pe care o propuneti. Fiti pregatit sa ii explicati situatia cu calm si diplomatie!Azi puteti sa va bazati pe intuitie.
LEU FECIOARĂ
leu Este posibil sa fie nevoie sa plecati intr-o calatorie neplanificata, in interes profesional sau de afaceri. Poate ca schimbarea de program va indispune, dar s-ar putea sa va alegeti cu beneficii importante pe termen lung.Aveti mari sanse de succes pe plan social si financiar. Va recomandam sa profitati de acest context favorabil, dar cu prudenta si fara sa fortati lucrurile fecioara Se pare ca sunteti in forma, iar relatiile cu cei din jur ar trebui sa fie foarte bune.Este o zi buna pentru investitii, pentru a demara o afacere si pentru calatorii in interesul personal sau al familiei.In partea a doua a zilei s-ar putea sa vi se propuna o colaborare. Puteti sa va bazati pe intuitie, dar ar fi intelept sa va consultati si cu partenerul de viata.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Aveti posibilitatea sa faceti schimbarile pe care vi le-ati dorit in viata dumneavoastra, atat in plan profesional cat si in relatiile sentimentale. Astazi sunt favorizate discutiile cu persoane importante, relatiile de parteneriat si calatoriile in interes personal. Capacitatea de comunicare ar trebui sa fie foarte buna si sa va ajute sa va faceti inteles in cele mai mici detalii. Este o zi buna pentru examene, negocieri si interviuri de angajare. scorpion In cursul diminetii este posibil sa primiti o veste buna in legatura cu o suma de bani care vi se cuvine.Probabil ca va trebui sa faceti cateva drumuri scurte si sa va planificati o calatorie mai lunga impreuna cu partenerul de viata.Eastrolog.ro va sugereaza sa amanati intalnirile de afaceri, fiindca astazi se pare ca nu sunteti in cea mai buna forma intelectuala.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Contextul astral al zilei este tocmai bun pentru a incepe sa va puneti in aplicare planurile in legatura cu o afacere in care va puneti mari sperante.Relatiile cu partenerul de viata ar putea avea de suferit din cauza ca nu v-ati ocupat de rezolvarea unor probleme familiale care depind exclusiv de dumneavoastra. Cu diplomatie, puteti detensiona atmosfera.Ar fi bine sa va implicati mai mult in chestiunile casnice capricorn Se pare ca sunteti preocupat de probleme profesionale care va dau bataie de cap de ceva timp si aveti tendinta sa neglijati viata de familie. Ar fi bine sa le explicati celor dragi situatia, pentru ca sunt dispusi sa va inteleaga si sa va sustina. Pentru rezolvarea problemelor importante, va puteti baza pe intuitie, dar si pe sfaturile partenerului de viata. In a doua parte a zilei un prieten v-ar putea solicita ajutorul intr-o problema financiara.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Capacitatea creativa a Varsatorilor este azi la cote ridicate si va poate ajuta sa rezolvati probleme profesionale dificile intr-un mod original.Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga bine, dar aveti tendinta de a-i face reprosuri nejustificate persoanei iubite.Daca va tenteaza un nou tip de dieta sau o noua metoda de fitness, ar fi bine sa va documentati mai intai pesti In prima parte a zilei este posibil sa aveti mici dificultati in relatia cu partenerul de viata. Pentru a detensiona atmosfera, amintiti-va ca vorba dulce, mult aduce. La locul de munca, puteti gasi mai usor solutia unei probleme complicate daca o discutati cu colegii.In cursul serii, impreuna cu persoana iubita, va puteti relaxa la o intalnire cu prieteni vechi
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro