Vineri, 19 aprilie 2024 - 10:40:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Partidul Naţional Liberal la infiinţare ...


4 mai 2016

Ion C. Brătianu a pus bazele Partidului Naţional Liberal în 1875. În acest an s-a constituit "Coaliţia de la Mazar-Paşa", cu periodicul "Alegătorul liber" care a publicat la 4 iunie 1875 programul Partidului Naţional Liberal. Ion C. Brătianu s-a aflat la conducerea PNL din 1875 până la sfârşitul vieţii, în 1891.

Omul politic Ion C. Brătianu, fiul stolnicului Constantin Brătianu, s-a născut la Piteşti, la 2 iunie 1821. Cursurile şcolii primare le-a urmat la Piteşti, sub îndrumarea dascălului Nicolae Simonide, apoi, adolescent fiind, urmează o carieră militară, primind în anul 1838 gradul de praporcic (sublocotenent).

A fost trimis la Paris, în 1841, unde a studiat la Şcoala Politehnică şi a audiat prelegerile lui Jules Michelet şi Edgar Quinet de la College de France, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române" (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003). A luat parte la activitatea Societăţii Studenţilor Români de la Paris (1845) şi a contribuit la crearea unei societăţi ce avea ca scop principal înfiinţarea de şcoli în Principate - "Însocierea Lazariană", în noiembrie 1847.

În viaţa politică, Ion C. Brătianu a fost principalul exponent, alături de C. A. Rosetti, al grupării liberale radicale. Aceştia sunt primii care încearcă să alcătuiască un partid mare şi astfel, în septembrie 1866, ia fiinţă societatea "Amicii Constituţiunii", condusă de C.A. Rosetti şi având ca principal organ de presă ziarul "Românul". La începutul anului 1867, prin apropierea grupărilor radicală şi moderată are loc o regrupare liberală sub forma "Înţelegerii de la Concordia" şi este adoptat "Programului de la Concordia", care prevedea continuarea procesului de modernizare a statului, înfiinţarea de bănci, dezvoltarea industriei şi a agriculturii etc. În timpul guvernărilor liberale din perioada 1 martie 1867 - 16 noiembrie 1868 orientarea politică a fost stabilită, în general, de Ion C. Brătianu.

Citiţi materialul integral pe AGERPRES


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro