Miercuri, 24 aprilie 2024 - 10:29:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


“Un suflet de român” – noul imn naţional


8 mai 2016

Adrian Toader (în foto), un academician din Cluj, cu dublă cetăţenie  româno-americană, cere autorităţilor române, ca la revizuirea Constituţiei, să fie înlocuit actualul imn naţional „Deşteaptă-te române” cu un imn intitulat „Un suflet de român”, pentru care a scris versurile.

„ Imnul actual are versuri violente, sânge, apoi e văicăreală, răzbunare, blesteme la adresa duşmanilor, ameninţare, iar aceste energii negative se răsfrâng asupra celui care intonează imnul. Nu reiese din imnul actual pic de mândrie, nici pic de demnitate, lipseşte şi cultura. Noi, românii, nu suntem un popor de barbari. În plus, imnul nu îndeplineşte condiţiile impuse de UE”, a susţinut Toader.

Acesta consideră că, la peste un sfert de secol de la Revoluţia din 1989, se impune un nou imn naţional al României, aceasta fiind o necesitate a societăţii. Astfel încât s-a apucat să scrie versurile unui nou imn naţional al României, pe care l-a intitulat “Un suflet de român”, informează Mediafax.

“Eu propun autorităţilor, Parlamentului, ca la revizuirea Constituţiei, să aprobe şi înlocuirea actualului imn naţional. Avem multe priorităţi, dar imnul naţional este precum o cheie mică care deschide o poartă mare, calea către demnitate şi mândrie naţională, calea către a exista întru totul, uniţi în spirit şi cultură, de a respecta înaintaşii noştri, de a ne iubi şi respecta copiii, urmaşii noştri”, a explicat acesta.

La sfârşitul anului trecut, după mai multe versiuni, Adrian Toader a ajuns la forma finală compusă de muzicologul Radu Goldiş, care trăieşte în SUA, aranjamentul coral aparţinându-I compozitorului Adrian Enescu.Versiunea finală a imnului a fost înregistrată în 27 aprilie 2016 şi este interpretată de Corul de Cameră al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, ”Cappella Transylvanica”, dirijor Cornel Groza.

”Un suflet de român” este un imn pacifist, care cheamă la unitate naţională. Este uşor de memorat, are opt strofe iar, în total, imnul durează 2 minute şi 20 de secunde”, a subliniat acesta.

Sursa: Vocea Transilvaniei


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro