Sâmbătă, 16 decembrie 2017 - 1:33:34
EUR
EURO = 4.6346 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9285 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

80 de ani de veşnicie a satului românesc, la Bucuresti


17 mai 2016

Acum 80 de ani, în ziua de 17 mai, era inaugurat, în Capitală, la Şosea, Muzeul Satului Românesc, în prezenţa conducătorilor ţării si a celor mai importante personalităţi ale vremii. Satul era adus la Bucureşti după mai bine de 10 ani de cercetări aprofundate în peste 600 de localităţi din România interbelică. Iniţiativa vizionară a lui Dimitrie Gusti de a aduce ”veşnicia satului românesc” la Bucureşti va fi omagiată în cadrul manifestărilor dedicate Aniversării Muzeului, desfăşurate sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, în perioada 16 – 22 mai 2016.

Luni, 16 mai –– Deschiderea programului aniversar
Ziua costumului naţional va prilejui întâlnirea, în dialog, a costumului popular tradiţional din patrimoniul muzeului cu o interpretare a  motivelor decorative, în colecţia ”Albastru de Voroneţ”, semnată Liza Panait.Programul va mai cuprinde: colocviul internaţional Etnomuseologica, prezentări de carte, târgul meşterilor populari, teatru ambulant, ateliere interactive de creaţie meşteşugărească.
Decernarea medaliei Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria F „Promovarea culturii”, cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va fi conferită de către Preşedintele României Klaus Iohannis în aceeaşi zi, la Palatul Cotroceni.

Marţi, 17 mai – Ziua Ctitorilor
Program dedicat ctitorilor Muzeului Satului – onoruri militare, muzică şi joc cu renumiţi intrepreţi de muzică populară, tradiţii din satul de odinioară cu ansambluri folclorice din frumoase zone etnografice ale ţării, expoziţii aniversare.Ne vom reîntâlni, la ceas de sărbătoare, cu maestrul Gheorghe Zamfir, Tulnicăresele din Apuseni, Corul bărbătesc BosanciFetele de la CăpâlnaBabele de la BilcaCăluşul din Olt,  ansamblurile folclorice Ţara Vrancei, Junii Cetăţii Rupea, Arcanul – Fundu Moldovei. Se vor deschide, cu mare alai, porţile mari ale Satului Nou – proiect de dezvoltare a Muzeului Satului, care va intra în circuitul de vizitare al muzeului. La ora 18.30 publicul este aşteptat la un recital susţinut de maestrul jazzului Harry Tavitian.

Miercuri, 18 mai – Ziua prietenilor Ziua internaţională a muzeelor ( Muzeele şi peisajele culturale)
Ziua prietenilor va fi sărbătorită, pe ritmuri de cântec şi joc tradiţional, cu  Grupul Kymata al Uniunii Grecilor din România, Filiala Ploieşti, Grupul folcloric Reabinuşca al ruşilor lipoveni – Jurilovca,Tulcea, Ansamblul folcloric Csanka Torony – Tomeşti, Harghita, rapsodul popular  Ion Creţeanu şi invitatul său – Ansamblul folcloric Doina Oltului, Slatina.Expoziţia Cultura românească întâlneşte culturile lumii este realizată în parteneriat cu misiunile diplomatice în România. Vor fi expuse machete de case şi alte construcţii tradiţionale din Algeria, Federaţia Rusă, Grecia, Indonezia, Qatar, România, Spania, SUA, Thailanda, Turcia şi Ungaria. Expoziţia va fi un itinerariu prin lume, o călătorie imaginară prin ţări cu care am colaborat de-a lungul timpului. Vor fi prezente la eveniment, cu standuri de promovare turistică şi culturală şi alte ţări colaboratoare.
Programul va fi completat cu un intermezzo muzical de chitară clasică susţinut în dialog de către Wladimir Pesantez, Ecuador şi Tudor Niculescu Mizil – România, dar şi cu recitalul binecunoscutului artist Marius Mihalache.

Joi, 19 mai – Meşteri şi meşteşugari
Program variat – meşteri în medalion şi târg, ateliere interactive, lansare de carte, concursuri, momente coregrafice susţinute de Grupul Irish dance – Iaşi şi Şcoala de dans Larisa şi Marin Barbu – Bucureşti , ziceri de altădată în interpretarea actorului Alexandru Nicolae Mihai.

Vineri, 20 mai  – Satele din “Satul de la Şosea”
Primarii din satele de provenienţă ale monumentelor din Muzeul Satului   invită publicul vizitator la o întâlnire cu  tradiţiile specifice locului aduse de grupuri,  ansambluri şi Tezaure umane vii din Stăneşti –  jud. Argeş, Goicea Mică – jud. Dolj, Nereju – jud. Vrancea, Drăguş – jud. Braşov, Tilişca – jud. Sibiu. Expoziţiile de fotografii, documente şi oameni ai satului din Şanţ – jud.Bistriţa-Năsăud şi Nereju – jud.Vrancea  completează programul unei zile de mare efervescenţă culturală.

Sâmbătă, 21 mai – Ziua satului românesc, sub semnul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena
Asociaţia Cele mai frumoase sate din România va organiza conferinţa Comorile României,  se vor acorda premiile AFSR Gospodarii Satului Românesc 2016 şi vor fi desemnateAnsamblurile Folclorice ale României 2016.  În aceeaşi zi, în continuarea unei vechi colaborări, se va deschide cea de-a V-a ediţie a Festivalului Culturii Thailandeze, eveniment organizat în colaborare cu Ambasada Regatului Thailandei în România cu scopul de a face cunoscută poprului român cultura thailandeză prin spectacol de muzică şi dans specific, ateliere meşteşugăreşti şi gastronomie tradiţională.
Anul acesta, în ideea promovată de preşedenţie, vom aştepta pe un ”pod al prieteniei” cu Republica Moldova pe Tudor Ungureanu şi Taraful Ştefan Vodă – Căpriana, Republica Moldova care vor susţine, pe scena SATULUI NOU,  un recital de muzică populară de înaltă ţinută.
Muzeul Satului va participa şi anul acesta la programul european Noaptea Muzeelor iniţiat de Ministerul Culturii din Franţa, aflat la a XII – a ediţie. SATUL NOU – SECTORUL NOU al muzeului va fi deschis până la ora 22.00 şi se va acorda gratuitate la vizitarea acestuia, doar în intervalul orar 19.00 – 22.00.

Duminică, 22 mai  – Punţi între oameni
Programul zilei va aduce în faţa publicului Muzica Reprezentativă a Armatei, ansamblul folcloric de dansuri tătăreşti Karadeniz – Constanţa şi renumiţii solişti de muzică populară  Ştefania Rareş, Maria Butaciu, Aneta Stan, Gheorge Turda, Dumitru Zamfira, Maria Băndoiu, Lorena Oltean, Gelu Voicu şi Tar


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(386 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Ati fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

loading...
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Inspiratia si creativitatea va pot fi foarte folositoare la locul de munca sau in afaceri. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de acest context favorabil pentru a rezolva chestiuni dificile intr-un mod original!Sfaturile unei persoane mai in varsta din familie v-ar putea ajuta sa evitati greseli costisitoare.Ar fi bine sa nu ii faceti reprosuri partenerului de viata si sa aveti mai multa rabdare cu membrii mai tineri ai familiei taur Contextul astral al zilei este favorabil realizarilor importante pe plan social si din punct de vedere material. Va recomandam sa profitati de ocaziile care apar azi, pentru ca aveti sanse sa obtineti castiguri frumoase. Este o zi buna pentru a va ocupa de rezolvarea problemelor casnice pe care le-ati amanat in ultima vreme.In relatiile cu famila ar fi bine sa dati dovada de rabdare si diplomatie
GEMENI RAC
gemeni S-ar putea sa intampinati dificultati la locul de munca sau in afaceri, din cauza unei probleme financiare care va impiedica sa va puneti planurile in aplicare. Va recomandam sa va pastrati calmul, fiindca altfel riscati sa aveti probleme de sanatate din cauza stresului. Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unei persoane apropiate care incearca sa va redea buna dispozitie. rac Este posibil sa simtiti nevoia sa spargeti monotonia si sa faceti ceva iesit din comun. Puteti incerca un gen nou de distractie, cu conditia sa nu implice riscuri serioase.Este o zi buna pentru a face diverse schimbari in locuinta sau pentru a calatori.Va sfatuim sa nu cheltuiti sume mari fara sa va consultati cu partenerul de viata, pentru ca altfel riscati sa se ajunga la cearta.
LEU FECIOARĂ
leu Aveti ocazia sa faceti o schimbare importanta in plan profesional sau in afaceri. S-ar putea sa fiti avansat la locul de munca sau sa va pregatiti sa incepeti o afacere noua.Partenerul de viata ar putea fi nemultumit din cauza ca schimbarile din activitatea profesionala risca sa va lase mai putin timp pentru viata de familie.Va sfatuim sa nu luati hotarari in graba, ca sa nu regretati mai tarziu. fecioara In prima parte a zilei este posibil sa primiti o veste neplacuta de la o persoana apropiata si sa fiti nevoit sa va schimbati programul. S-ar putea chiar sa plecati intr-o calatorie. Va puteti baza pe intelegerea si sprijinul partenerului de viata, care va ajuta sa treceti mai usor peste dificultatile zilei.Va sfatuim sa va odihniti mai mult.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In prima parte a zilei este posibil sa fiti indispus si sa nu aveti chef sa va ocupati de chestiuni profesionale sau de afaceri. Sunt contraindicate si intalnirile cu prietenii.Va sfatuim sa nu va ocupati de mai multe treburi in acelasi timp.Se pare ca aveti tendinta sa promiteti mai mult decat puteti face si riscati sa ajungeti in situatia de a nu va respecta promisiunile. Incercati sa fiti cat mai realist scorpion Este posibil sa fiti invitat la o intrunire cu persoane apropiate si sa fiti nevoit sa faceti cheltuieli neplanificate.Aveti sanse sa gasiti o solutie ingenioasa pentru o problema pe care ati tot amanat-o.Este o zi buna pentru a finaliza diverse activitati casnice incepute in ultima vreme
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei este posibil sa faceti o calatorie care va prilejuieste cateva realizari neasteptate in plan social si din punct de vedere financiar.Sunt sanse sa vi se propuna un loc de munca sau o afacere care v-ar putea aduce venituri frumoase. Pentru a lua o decizie, puteti sa va bazati pe intuitie dar va sfatuim sa nu va grabiti. Puteti petrece o seara relaxanta impreuna cu cei dragi capricorn Este posibil sa aiba loc un eveniment neasteptat la locul de munca sau in afaceri. Ar putea fi vorba despre un conflict intre colegi sau parteneri, pornind de la o nemultumire mai veche a unuia dintre ei.Daca dovediti ca sunteti impartial, sunt sanse sa contribuiti la dezamorsarea conflictului.Puteti rezolva destul de usor o problema care v-a dat bataie de cap in ultima vreme, daca incercati sa o abordati altfel decat pana acum
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea sa fiti tentat sa faceti cheltuieli neplanificate, cu care partenerul de viata nu este de acord. Daca va pastrati calmul si evitati o cearta, puteti gasi impreuna o solutie de compromis. In a doua parte a zilei este posibil sa primti un telefon sau un mesaj in urma caruia decideti sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare. Ar putea fi vorba despre o calatorie in interes profesional sau de afaceri, care nu suporta amanare.Eastrolog.ro va recomanda sa fiti prudent si sa nu va asumati riscuri inutile. pesti In prima parte a zilei este posibil sa aflati ca urmeaza sa primiti o suma de bani sau alt beneficiu material la care nu v-ati asteptat. Ar putea fi vorba despre un premiu, o prima, o mostenire etc.Daca intampinati dificultati de comunicare cu colegii sau cu prietenii, va sfatuim sa nu insistati si sa amanati rezolvarea chestiunilor importante.Dupa-amiaza se intrevede un drum scurt impreuna cu o persoana apropiata.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 decembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro