Miercuri, 24 aprilie 2024 - 7:38:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Bust dezvelit la Ploieşti, în semn de omagiu adus ing.Anghel Saligny


28 ianuarie 2017


 

Ing. Anghel Saligny este unul dintre creatorii căruia  îi datorăm atâta din ce are şi din ce poate da astăzi ţara” (N.Iorga)

Vineri, la Ploieşti, în cadrul Programului Naţional „România 100”, a avut loc un eveniment remarcabil, susţinut de Societatea cultural-istorică „Mihai Viteazul”  Ploieşti, aflată la cel de-al 151 monument realizat, majoritatea acestora fiind amplasate în România şi Republica Moldova, dar şi în numeroase alte ţări.  Este vorba de bustul ing.Anghel Saligni (realizat din bronz de sculptorul George Dimitriu), constructor şi vizionar al industriei petroliere româneşti, monument amplasat în faţa impunătorului sediu al „Conpet SA” din oraşul aurului negru.

Evenimentul este un omagiu adus activităţii marelui inginer român Anghel Saligny, unul dintre întemeietorii ingineriei româneşti, care a contribuit la dezvoltarea industriei petroliere din România.

La ceremonia de dezvelire a bustului au participat înalte personaltăţi centrale şi locale, precum şi un numeros public, in majoritate din industria petrolieră. Toí cei prezenţi la eveniment au încins apoi Hora Unirii în jurul bustului, după care au fost iinvtaţi să participe la o sesiune de comunicări.

Anghel Saligny a fos un inginer şi constructor de prim rang, premergător mondial al ştiinţei construcţiilor metalie şi de beton armat, realizator  de numeroase invenţii şi soluţii unice în priectarea podurilor (vezi podul peste Dunăre de la Cernavodă) şi construcţiilor industriale, remarcabilă fiind şi prin contribuţia sa majoră la dezvoltarea industriei petroliere româneşti. Proiectul primei conducte de transport al petrolului, iniţiat de el, a făcut posibil ca, după 12 decenii şi 4 generaţii de petrolişti, România să deţină, astăzi, un sistem de transport alcătuit din 3800 km de conducte, care traversează 24 de judeţe, cu o capacitate de transport de 27,5 milioane to/an.

„Ceremonia de astăzi, marcată prin dezvelirea bustului ing. Anghel Saligny, în faţa sediului nostru, este un gest firesc al actualei generaţii de petrolişti, in semn de înaltă recunoaştere a meritelor şi contribuţiei sale la dezvoltarea şi afirmarea industriei petroliere naţionale. Viziunea sa, aceea de a construi conductul albia prin care petrolul să curgă, ziua şi noaptea, de la izvorul lui până la Cernavodă şi Constanţa, marchează începutul istoriei de 116 ani de transport al ţiţeiului prin conducte”, a menţionat, în cuvântul său, Liviu Ilaşi, director general al „Conpet SA” Ploiesti.

 
 
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro