Vineri, 29 martie 2024 - 5:40:06
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Modificări în programa şcolară - dispare Limba Latină!


7 februarie 2017

Noua programa scolara pentru gimnaziu pusa in dezbatere de Ministerul Educatiei contine o serie modificari la nivelul orelor pe care le au copiii din clasele I-VIII. Acestia vor avea mai putine ore Limba Romana si de Sport, in timp ce Limba Latina urmeaza sa dispara definitiv din programul clasei a VIII-a.

Ministerul Educatiei a lansat de cateva zile in dezbatere publica noua programa scoala pentru gimnaziu. Pe langa faptul ca elevii vor sta cu 2 ore in plus la scoala, apar si modificari la nivelul materiilor studiate.

Cea mai importanta dintre schimbari priveste Limba Latina. Aceasta ar urma sa dispara din programul claselor a VIII-a. Ea este transferata la nivelul clasei a VII-a, sub denumirea "Elemente de limba latina si cultura romanica".

Ce spun parintii despre aceasta schimbare?

"Este o idee foarte buna. Oricum copiii nu raman cu nimic de la ora de latina, sau sa o lase, insa sa se faca optional. Asa cum cred ca si alte materii ar trebui trecute la optionale", a explicat Andrei Constantin, parintele unui copil de clasa a VIII-a, pentru Bihon.ro.  De aceeasi parere este si un alt parinte, Lavinia Cret, care spune ca "latina e o materie de incarcatura pentru elevi si trebuie scoasa din programa scolara, numai astfel invatamantul va trece o etapa importanta a reformei sale". 

Limba Romana urmeaza si ea sa sufere o pierdere. In loc de 6 ore saptamanal se vor face doar 5 ore saptamanal.

Si Sport se va face mai putin cu o ora. Daca in prezent la clasele V-VIII se  pot face 2-3 ore de Sport, in noua programa raman dor 2 ore, fie la toate clasele, fie doar la unele dintre ele.

Procesul de consultare se adreseaza cadrelor didactice, inspectorilor scolari si altor categorii de specialisti care ar putea oferi un feedback relevant cu privire la proiectele de programe scolare pentru clasele V-VIII. Consultarea se va derula in perioada 27 ianuarie-13 februarie 2017.

Calendarul dezvoltarii curriculare se prezinta astfel: in perioada 13-16 februarie datele colectate in procesul de consultare vor fi prelucrate si transmise catre grupurile de lucru. Intre 16-22 februarie va avea loc integrarea propunerilor si transmiterea c?tre ISE a proiectelor finale de programe scolare, iar in intervalul 23-28 februarie va avea loc verificarea finala a programelor.

Intre 28 februarie si 1 martie va fi semnat si transmis catre Monitorul Oficial ordinul de ministru care va aproba noile programe scolare pentru ciclul gimnazial.


SURSA: portalInvatamant.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro