Joi, 25 aprilie 2024 - 7:12:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Castelul brâncovenesc de la Breaza, în pericol de a fi demolat


15 martie 2017

Locuitorii din Breaza, judeţul Prahova, vor protesta astăzi, 14 martie, începând cu ora 13.00, împotriva demolării Castelul Brâncoveanu din oraş, singura clădire istorică din localitate, aflată în paragină şi care riscă să fie demolată de proprietar, o societate privată, relatează observatorulph.ro.

Deşi este o clădire istorică, acest conac nu beneficiază de niciun fel de protecţie deoarece nu se află pe Lista Monumentelor Naţionale. Protestatarii cer introducerea sa în patrimoniul naţional.

Oamenii sunt susţinuţi şi de primarul din localitate, Gheorghe Richea.

Castelul Brâncoveanu se află în centrul localităţii Breaza, vizavi de sediul Primăriei, şi este proprietatea SC Uzin Internaţional, care a cumpărat castelul şi terenul aferent la începutul anilor 2000 de la descendenţii familiei Brâncoveanu.

“SC Uzin Grup deţine o suprafaţă mare de teren în centrul localităţii, iar pe acest teren se află şi conacul respectiv, acum într-o avansată stare de degradare. Este emblema oraşului şi ar fi păcat să se piardă. Cetăţenii solicită să-l introducem în patrimoniul naţional. Cred că şi noi ar trebui să facem nişte demersuri. Poate chiar încercăm să-l cumpărăm, dar pentru aceasta trebuie mai întâi evaluat”, a declarat Gheorghe Richea pentru sursa citată.

„Din câte ştiu eu, o importantă societate privată, care deţine un lanţ de supermarket-uri în România, ar fi făcut o solicitare către SC Uzin în vederea achiziţionării unei suprafeţe de 5.000 de metri pătraţi pentru construirea unui magazin. Terenul solicitat se află undeva în faţa castelului Brâncoveanu”, a mai spus el.

Edificiul a fost construit de Gheorghe Bibescu, domn al Ţării Româneşti în perioada 1843 – 1848, fratele principelului Barbu Ştirbei şi descendent direct al familiei Brâncoveanu. Construcţia a început în al treilea an de domnie (1845), iar în anul 1910 a fost restaurată.

În Castelul Brâncoveanu a funcţionat până în anii 1970 un spital TBC, apoi o şcoală de fete, iar între anii 1980 -1990 a fost sediul Oficiului Judeţean de Turism.

Protestul locuitorilor care se tem că emblema oraşului va fi demolată a avut loc astăzi.

Iată mesajul organizatorilor:

MITING ! SALVATI CASTELUL Brâncoveanu !

Cetăţenii oraşului Breaza sunt invitaţi, marti, 14 martie, ora13.00, în faţa Castelului Brâncoveanu (hotel Parc), pentru a participa la o acţiune de protest, împotriva demolării acestui edificiu.

Construit de Domnitorul Gheorghe Bibescu (1843-1848), pe locul unui fost conac aparţinând Cantacuzinilor, a avut ca ultim locuitor (nobil) pe Prinţul Mihail Bibescu Basarab Brâncoveanu, căruia în 1947 clădirea i se confiscă de către comunişti şi devine spital TBC, apoi Hotelul Parc.

Este singura pagina de istorie a oraşului Breaza, unica clădire în care a locuit un domnitor în acest oraş, unicat în stilul arhitectural în această zona.

Acest monument istoric, NU este trecut în lista ,,Monumentelor Istorice de Patrimoniu”, clasare ce trebuie făcută de către consiliul local si primar.

Hai! Să arătăm că ne pasă, că suntem conştienţi!

Un popor fără istorie este un popor fără viitor!

Fara istorie, suntem ca un copil ce nu îşi cunoaşte părinţii!

Vă aşteptăm!

Primarul Gheorghe Richea susţine protestul şi a declarat că va face demersuri la Ministerul Culturii pentru ca acest castel să rămână în picioare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro