Joi, 28 martie 2024 - 12:09:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Inspectia Judiciara i-a facut al treilea dosar disciplinar lui Mircea Negulescu


5 mai 2017

Mircea Negulescu poate sa isi ia adio de la magistratura. Inspectia Judiciara i-a deschis un nou dosar disciplinar procurorului Mircea Negulescu, in prezent la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina si suspendat din functie, – dupa ce isi facuse un titlu de glorie din activitatea sa de la DNA – fiind acuzat ca in timpul execitarii activitatii de procuror a avut manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu si a imixtionat in activitatea altui procuror. Este practic al treilea dosar disciplinar pe care Negulescu il are la Inspectia Judiciara.

Inspecţia Judiciară propune din nou sancţionarea fostului procuror al DNA Ploieşti Mircea Negulescu, pentru abateri disciplinare, stabilind că acesta a cerut unui magistrat informaţii despre interceptări dintr-un dosar. Secţia pentru procurori în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii va decide, în baza raportului Inspecţiei Judiciare, sancţiunea în cazul procurorului Mircea Negulescu.

Acţiunea disciplinară a Inspecţiei Judiciare în cazul lui Mircea Negulescu, fost procuror la DNA Ploieşti, în prezent la Parchetul Judecătoriei Câmpina, suspendat din funcţie, a avut loc în 3 mai şi a vizat abaterile disciplinare prevăzute de articolul 99 din Legea 303/2004, respectiv “manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu” şi “imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror”.

În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că procurorul Mircea Negulescu a avut un comportament inadecvat în cadrul unor discuţii purtate într-un birou din sediul Parchetului, în timpul programului de lucru.

Discuţiile au fost purtate “în afara cadrului legal care reglementează activitatea de urmărire penală, în condiţiile în care procurorul cercetat nu reprezenta interesele Ministerului Public şi a manifestat o atitudine agresivă faţă de unul dintre participanţii la discuţie, sugerând inclusiv existenţa unor date care ar justifica efectuarea de cercetări penale faţă de acesta”, arată Inspecţia Judiciară.

De asemenea, Mircea Negulescu a solicitat unui procuror, în prezenţa unui martor, a unui avocat şi a unui jurnalist, informaţii cu privire la conţinutul unor interceptări dintr-un dosar.

Acţiunea disciplinară a fost trimisă Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea lui Mircea Negulescu.

În urma unei alte cercetări disciplinare, Inspecţia Judiciară a stabilit că procurorul Mircea Negulescu a discutat cu soţia unei persoane cercetate penal, a dezvăluit date din dosare, a făcut aprecieri defăimătoare în cazul unor procurori, a avut un limbaj care poate contraria şi indigna şi a dat indicaţii privind formularea unei plângeri penale de către un inculpat împotriva procurorului de caz.

Acţiunea disciplinară a fost trimisă, în aprilie, Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM, care a decis să o analizeze în 7 iunie.

În 21 martie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins cererea de demisie din magistratură a lui Mircea Negulescu, fost procuror la DNA Ploieşti, în prezent la Parchetul Judecătoriei Câmpina, suspendat din funcţie, stabilind ca acţiunea disciplinară în cazul acestuia să continue.

Reprezentantul Inspecţiei Judiciare a anunţat atunci că instituţia a finalizat raportul procedurii disciplinare în cazul procurorului Mircea Negulescu, urmând ca acesta să fie discutat peste aproximativ 40 de zile de Secţia pentru procurori, care va decide cu privire la răspunderea magistratului.

În 16 februarie, Secţia pentru procurori a CSM a dispus sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul procurorului Mircea Negulescu privind abateri disciplinare şi încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

În aceeaşi zi, CSM a admis solicitarea procurorului Mircea Negulescu de încetare a activităţii la DNA Ploieşti şi continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina.

O zi mai târziu, în 17 februarie, Mircea Negulescu a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, pe e-mail şi fax, cererea de demisie, dar pentru că solicitarea a fost trimisă vineri seara, aceasta a fost înregistrată luni 20 februarie la CSM.

În 28 februarie, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a decis să îl suspende din funcţie pe Mircea Negulescu, procuror la Parchetul Judecătoriei Câmpina, până la finalizarea cercetărilor Inspecţiei Judiciare. Tot atunci, CSM a amânat decizia în cazul demisiei din magistratură a lui Mircea Negulescu.

Inspecţia Judiciară a fost sesizată după ce postul România TV a difuzat, în 14 februarie, o înregistrare audio în care este redată o discuţie între două persoane, una dintre acestea fiind prezentată drept Mircea Negulescu, procuror din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti.

În înregistrare, procurorul Mircea Negulescu vorbeşte la telefon cu soţia omului de afaceri Vlad Constantin, inculpat într-un dosar. Procurorul Mircea Negulescu îi dezvăluie soţiei lui Vlad Constantin date şi amănunte din dosare penale.

Mircea Negulescu a lucrat în ultimii ani în cadrul DNA Ploieşti, după ce anterior a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, cea mai importantă unitate de parchet din judeţul Prahova.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro