Marţi, 19 martie 2024 - 9:56:30
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


În preajma ... reunirii, alături de Constantin Stere


27 iunie 2017



Se cunoaşte faptul că marele patriot român, basarabeanul Constantin Stere, unul dintre artizanii Marii Uniri din 1918, este autorul romanului-fluviu "În preajma revoluţiei", roman scris in conacul familiei sale din Bucov de lângă Ploiesti, devenit Casa memorială ”Constantin şi Ion Stere” (fiul său).

Inspirat de acest titlu, cred că nu greşesc dacă afirm că românii de pe ambele maluri ale Prutului se află în preajma unui eveniment asemănător, dar paşnic: ReÎntregirea Ţării. Cu alte cuvinte, să revenim la România Mare, aşa cum era ea în 1936, atunci când C.Stere pleca în eternitate.

Şi cum altfel putea fi omagiat Stere, cu prilejul comemorării a 81 de ani de când ne-a părăsit, decât să fim  alături de el, la Cimitirul "Bellu" din Bucureşti, unde îşi doarme somnul de veci, în imediata apropiere a altui basarabean, poetul Adrian Păunescu. Aici, membri ai Fundaţiei "Constantin Stere" Ploieşti (preşedinte Lia Maria Voicu), alături de personalul Muzeului "Constantin şi Ion Stere" de la Bucov, au organizat o slujbă de pomenire - cu toate rânduielile creştineşti, respectiv preot, colivă şi vin - a celui care a redactat Actul Unirii din 1918 fiind preşedinte al Sfatului Ţării, precum şi preşedinte al primului parlament al Basarabiei.

Instalat liniştit pe soclu, Stere părea interesat să afle, de la noi, realităţile de astăzi din România ruptă în două, unde românii de pe ambele maluri ale Prutului, în special tinerii din asociaţii civice şi organizaţii nonguvernamentale, alături de personalităţi din lumea culturii şi ştinţei luptă, prin acţiuni şi activităţi comune, să întâmpine anul 2018 într-o Românie reunită.

Din păcate, la realizarea acestui ideal naţional, nici Chişinăul – ocupat vremelnic de un nemernic, în persoana preşedintelui românofob Dodon, şi nici Bucureştiul nu par conectate la roata istoriei adevărate a românilor.

Cu toate acestea, Centenarul din 2018 sperăm să-l sărbătorim împreună.

Doamne, apără poporul român!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro