Miercuri, 24 aprilie 2024 - 2:26:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un cuplu de voluntari şi-o lecţie de viaţă! Familia care ne învaţă că lipsurile materiale nu spulberă sufletul


4 decembrie 2017

De foarte multe ori, suntem întrebaţi de ce facem acţiunile de voluntariat, de ce am simţim să creăm grupul „Pentru Tine!“ şi ce ne motivează să continuăm atât timp cât din aceste demersuri nu avem niciun câştig material? Ba, mai mult, venim cu bani de-acasă… Dar, astăzi, nu este despre noi, ci despre ei, despre voluntarii care ni s-au alăturat şi ne sunt aproape la fiecare campanie.

Acelaşi set de întrebări l-am transferat şi în cazul unei familii tinere, un cuplu aparte prin tot: de la stil vestimentar până la povestea de viaţă. În Câmpina sunt ştiuţi ca familia „Muppets“, însă în înscrisurile oficiale îi găsim ca Ana Claudia (26 ani) şi George Răcăşanu (34 ani).

„Cu porecla de «Muppets» m-am pricopsit în adolescenţă de la amicii unei prietene. Iar de atunci, răspund mai bine la apelativul acesta decât la numele de botez“, ne-a povestit George.

N-ai cum să nu-i remarci pe cei doi: minioni ca statură, rockeri prin stil vestimentar şi preferinţe muzicale, cu o faţă luminoasă, mereu cu o glumă pe buze şi prezenţi întotdeauna atunci când este vorba despre acţiuni de voluntariat.

Începuturi

S-au întâlnit în urmă cu patru ani, iar după un an s-au căsătorit. Au păşit în viaţă cu speranţa unui drum mai bun, în care să uite de problemele şi neajunsurile care le-au marcat copilăria şi adolescenţa. George îi are pe ambii părinţi cu handicap locomotor. Are grijă de ei împreună cu sora sa. N-au avut niciodată prea mult, în afară de lipsuri şi durere… A înţeles încă de foarte tânăr că pentru a-şi putea permite câte ceva şi pentru a-şi ajuta părinţii trebuie să-şi găsească un job. A început la 19 ani ca om bun la toate. S-a angajat, ulterior, la Lemet, iar de 13 ani nu şi-a mai schimbat locul de muncă. Nici copilăria Anei n-a fost lipsită de griji, dar nu vorbeşte foarte mult despre ceea ce a fost. S-a resemnat cu ideea unei generaţii de tranziţie:„aşa era atunci, era mai greu“! Şi ca mulţi de vârsta ei a fost nevoită să înceapă de tânără să-şi câştige propriii bani. A lucrat ca barman-ospătar, iar de ceva ani este şi ea angajată tot la Lemet.

Voluntari doar cu cinci lei în buzunar…

În paralel, au spus prezent la toate acţiunile de voluntariat, din Câmpina, despre care au auzit. Poate că n-au putut contribui financiar, dar s-au implicat fizic, lucru pe care mulţi îl exclud din acţiunile umanitare. În campaniile de genul acesta nu este suficient să donezi. Procesul este unul complex: de la găsirea cazurilor şi verificarea lor, la preluarea donaţiilor, sortare, organizare pentru fiecare nevoie identificată, până la distribuire. Cei doi „Muppets“ au înţeles lucrul acesta şi au spus prezent atunci când am sunat mobilizarea. Uneori, masa şi buzunarele lor erau, poate, mai goale decât cele ale beneficiarilor cărora căutau să le aducă un strop de bucurie. „Cristi, noi te ajutăm, dar nu putem veni cu maşina…“, a sunat răspunsul lui George la campania de Paşte. Nu ne-a spus, atunci, „de ce“, nici noi n-am avut îndrăzneala să întrebăm detalii, pentru a afla ceva mai târziu că nu aveau combustibil, iar singurii bani pe care-i mai aveau, în prag de Sărbători, în buzunar, erau doar cinci lei! Dar n-au lipsit de la acea campanie: au cărat cutii cu haine, jucării, plase cu alimente pentru alţii, dar, mai ales, pentru bucuria lor sufletească. Pentru că, da, aceştia sunt oamenii cu care noi lucrăm în acţiunile noastre: oameni modeşti, oneşti, demni, oameni care se pun pe ei pe plan secund, fiind conştienţi că alţii, poate, au probleme mai mari şi mai greu de trecut decât ale lor.

Momentul „Colectiv

Evenimentul anului 2016, cel în care zeci de tineri şi-au pierdut viaţa în incendiul de la „Colectiv“ a determinat-o pe Ana să meargă la cursul de prim-ajutor. „M-am întrebat, atunci, ce-aş fi făcut dacă aş fi fost acolo, cum aş fi procedat?! Mi-am dat seama că aş fi fost inutilă. Şi pentru că m-ar chinui o viaţă să ştiu că mi-a cerut cineva ajutorul, iar eu nu am putut face absolut nimic, am decis să fac nişte cursuri la Crucea Roşie. Sunt foarte utile şi cred că fiecare dintre noi ar trebui să aibă noţiunile acordării primului ajutor. Intervenţia noastră, în mod corect, poate fi vitală!“, ne-a mărtusit Ana.

Iar odată cu absolvirea acestor cursuri, nu există zi în care câmpineanca noastră să nu aibă la ea ghiozdanul în care cară trusa de prim-ajutor. Din păcate, însă, conţinutul ei se şi goleşte destul de des, ţinând cont că la fabrica unde lucrează micile accidente sunt inerente. „Plasturii se duc într-o veselie. Colegii apelează la mine, mă bucură că au încredere, îi ajut, însă nu fac faţă să-mi completez trusa tot timpul. Ştiu, sunt cheltuieli minore, dar avem atâtea în prezent încât orice leu, în plus sau minus, pentru noi contează“, ni s-a destăinuit “Muppetsa”.

Dincolo de aparenţe

Ca fiecare cuplu care pleacă de la 0, cei doi au fost nevoiţi să stea cu chirie o perioadă. Anul acesta, însă, şi-au luat inima-n dinţi şi şi-au făcut un credit pe 30 de ani ca să-şi cumpere o locuinţă, prin programul „Prima Casă“. După ce jumătate de salariu îl dau pe rate, le mai rămân pentru trai cam 1400 lei, din care jumătate acoperă costurile facturilor. Ce să mai faci cu 700 de lei timp de o lună? „Nu ne-am plâns niciodată şi din acest motiv toată lumea are impresia că noi avem. În momentul ăsta, sincer, simţim că suntem un pic depăşiţi de situaţie, dar sperăm să avem puterea psihică de a merge mai departe prin viaţă. Casa asta are nevoie de multe renovări. Când plouă puternic, ni se infiltrează apa. Ne-ar trebui rigips şi vată minerală pentru a ne izola locul respectiv. E o casă pe care am ales-o cu sufletul, aici am simţit că ne e locul, însă avem nevoie de multe ca s-o facem aşa cum ne-o dorim“, ne-au spus cei doi.

Dar înainte de renovări, soţii Răcăşanu „Muppets“ au nevoie de lemne, care i-ar costa undeva la 1000-1200 lei, mult prea mult pentru banii care le rămân acum.

Dorinţele familiei „Muppets“

Ca nişte copii mai mari, speră ca Moşul să vină şi la ei: „Ne dorim să aducem bucurie pentru că e minunat să ştii c-ai făcut un bine, pentru noi sperăm să avem puterea fizică, psihică şi materială de a depăşi toate piedicile, iar ca mici lucruri palpabile: nişte electrocasnice sau alte obiecte pentru casă şi o trusă de prim-ajutor, echipată complet, dar cu plasturi mulţi-mulţi“.

Şi odată ce avem scrisoarea lor, pentru cei doi voluntari, OAMENI frumoşi şi luptători, putem fi noi Moş Crăciun. Ei sunt persoanele care, de noi, au nevoie, poate, doar pentru a trece un prag al existenţei lor, pe când noi îi vrem alături o viaţă pentru ceea ce sunt, pentru ceea ce fac şi pentru modul în care dăruiesc.

Cei care vor să le facă familiei „Muppets“ Sărbători aşa cum n-au visat, care vor să le dea o mână de ajutor pentru a depăşi problemele de moment, îl pot contacta pe coordonatorul Grupului „Pentru Tine“, Cristi Minculescu, fie telefonic la 0726.279.537, fie pe Facebook (pagina grupului de voluntariat „Pentru Tine!“ este publică).


Text: Liliana Maxim Minculescu

Foto: Liliana Maxim + facebook Ana Răcăşanu


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro