Sâmbătă, 16 decembrie 2017 - 1:19:11
EUR
EURO = 4.6346 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9285 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Un cuplu de voluntari şi-o lecţie de viaţă! Familia care ne învaţă că lipsurile materiale nu spulberă sufletul


4 decembrie 2017

De foarte multe ori, suntem întrebaţi de ce facem acţiunile de voluntariat, de ce am simţim să creăm grupul „Pentru Tine!“ şi ce ne motivează să continuăm atât timp cât din aceste demersuri nu avem niciun câştig material? Ba, mai mult, venim cu bani de-acasă… Dar, astăzi, nu este despre noi, ci despre ei, despre voluntarii care ni s-au alăturat şi ne sunt aproape la fiecare campanie.

Acelaşi set de întrebări l-am transferat şi în cazul unei familii tinere, un cuplu aparte prin tot: de la stil vestimentar până la povestea de viaţă. În Câmpina sunt ştiuţi ca familia „Muppets“, însă în înscrisurile oficiale îi găsim ca Ana Claudia (26 ani) şi George Răcăşanu (34 ani).

„Cu porecla de «Muppets» m-am pricopsit în adolescenţă de la amicii unei prietene. Iar de atunci, răspund mai bine la apelativul acesta decât la numele de botez“, ne-a povestit George.

N-ai cum să nu-i remarci pe cei doi: minioni ca statură, rockeri prin stil vestimentar şi preferinţe muzicale, cu o faţă luminoasă, mereu cu o glumă pe buze şi prezenţi întotdeauna atunci când este vorba despre acţiuni de voluntariat.

Începuturi

S-au întâlnit în urmă cu patru ani, iar după un an s-au căsătorit. Au păşit în viaţă cu speranţa unui drum mai bun, în care să uite de problemele şi neajunsurile care le-au marcat copilăria şi adolescenţa. George îi are pe ambii părinţi cu handicap locomotor. Are grijă de ei împreună cu sora sa. N-au avut niciodată prea mult, în afară de lipsuri şi durere… A înţeles încă de foarte tânăr că pentru a-şi putea permite câte ceva şi pentru a-şi ajuta părinţii trebuie să-şi găsească un job. A început la 19 ani ca om bun la toate. S-a angajat, ulterior, la Lemet, iar de 13 ani nu şi-a mai schimbat locul de muncă. Nici copilăria Anei n-a fost lipsită de griji, dar nu vorbeşte foarte mult despre ceea ce a fost. S-a resemnat cu ideea unei generaţii de tranziţie:„aşa era atunci, era mai greu“! Şi ca mulţi de vârsta ei a fost nevoită să înceapă de tânără să-şi câştige propriii bani. A lucrat ca barman-ospătar, iar de ceva ani este şi ea angajată tot la Lemet.

Voluntari doar cu cinci lei în buzunar…

În paralel, au spus prezent la toate acţiunile de voluntariat, din Câmpina, despre care au auzit. Poate că n-au putut contribui financiar, dar s-au implicat fizic, lucru pe care mulţi îl exclud din acţiunile umanitare. În campaniile de genul acesta nu este suficient să donezi. Procesul este unul complex: de la găsirea cazurilor şi verificarea lor, la preluarea donaţiilor, sortare, organizare pentru fiecare nevoie identificată, până la distribuire. Cei doi „Muppets“ au înţeles lucrul acesta şi au spus prezent atunci când am sunat mobilizarea. Uneori, masa şi buzunarele lor erau, poate, mai goale decât cele ale beneficiarilor cărora căutau să le aducă un strop de bucurie. „Cristi, noi te ajutăm, dar nu putem veni cu maşina…“, a sunat răspunsul lui George la campania de Paşte. Nu ne-a spus, atunci, „de ce“, nici noi n-am avut îndrăzneala să întrebăm detalii, pentru a afla ceva mai târziu că nu aveau combustibil, iar singurii bani pe care-i mai aveau, în prag de Sărbători, în buzunar, erau doar cinci lei! Dar n-au lipsit de la acea campanie: au cărat cutii cu haine, jucării, plase cu alimente pentru alţii, dar, mai ales, pentru bucuria lor sufletească. Pentru că, da, aceştia sunt oamenii cu care noi lucrăm în acţiunile noastre: oameni modeşti, oneşti, demni, oameni care se pun pe ei pe plan secund, fiind conştienţi că alţii, poate, au probleme mai mari şi mai greu de trecut decât ale lor.

Momentul „Colectiv

Evenimentul anului 2016, cel în care zeci de tineri şi-au pierdut viaţa în incendiul de la „Colectiv“ a determinat-o pe Ana să meargă la cursul de prim-ajutor. „M-am întrebat, atunci, ce-aş fi făcut dacă aş fi fost acolo, cum aş fi procedat?! Mi-am dat seama că aş fi fost inutilă. Şi pentru că m-ar chinui o viaţă să ştiu că mi-a cerut cineva ajutorul, iar eu nu am putut face absolut nimic, am decis să fac nişte cursuri la Crucea Roşie. Sunt foarte utile şi cred că fiecare dintre noi ar trebui să aibă noţiunile acordării primului ajutor. Intervenţia noastră, în mod corect, poate fi vitală!“, ne-a mărtusit Ana.

Iar odată cu absolvirea acestor cursuri, nu există zi în care câmpineanca noastră să nu aibă la ea ghiozdanul în care cară trusa de prim-ajutor. Din păcate, însă, conţinutul ei se şi goleşte destul de des, ţinând cont că la fabrica unde lucrează micile accidente sunt inerente. „Plasturii se duc într-o veselie. Colegii apelează la mine, mă bucură că au încredere, îi ajut, însă nu fac faţă să-mi completez trusa tot timpul. Ştiu, sunt cheltuieli minore, dar avem atâtea în prezent încât orice leu, în plus sau minus, pentru noi contează“, ni s-a destăinuit “Muppetsa”.

Dincolo de aparenţe

Ca fiecare cuplu care pleacă de la 0, cei doi au fost nevoiţi să stea cu chirie o perioadă. Anul acesta, însă, şi-au luat inima-n dinţi şi şi-au făcut un credit pe 30 de ani ca să-şi cumpere o locuinţă, prin programul „Prima Casă“. După ce jumătate de salariu îl dau pe rate, le mai rămân pentru trai cam 1400 lei, din care jumătate acoperă costurile facturilor. Ce să mai faci cu 700 de lei timp de o lună? „Nu ne-am plâns niciodată şi din acest motiv toată lumea are impresia că noi avem. În momentul ăsta, sincer, simţim că suntem un pic depăşiţi de situaţie, dar sperăm să avem puterea psihică de a merge mai departe prin viaţă. Casa asta are nevoie de multe renovări. Când plouă puternic, ni se infiltrează apa. Ne-ar trebui rigips şi vată minerală pentru a ne izola locul respectiv. E o casă pe care am ales-o cu sufletul, aici am simţit că ne e locul, însă avem nevoie de multe ca s-o facem aşa cum ne-o dorim“, ne-au spus cei doi.

Dar înainte de renovări, soţii Răcăşanu „Muppets“ au nevoie de lemne, care i-ar costa undeva la 1000-1200 lei, mult prea mult pentru banii care le rămân acum.

Dorinţele familiei „Muppets“

Ca nişte copii mai mari, speră ca Moşul să vină şi la ei: „Ne dorim să aducem bucurie pentru că e minunat să ştii c-ai făcut un bine, pentru noi sperăm să avem puterea fizică, psihică şi materială de a depăşi toate piedicile, iar ca mici lucruri palpabile: nişte electrocasnice sau alte obiecte pentru casă şi o trusă de prim-ajutor, echipată complet, dar cu plasturi mulţi-mulţi“.

Şi odată ce avem scrisoarea lor, pentru cei doi voluntari, OAMENI frumoşi şi luptători, putem fi noi Moş Crăciun. Ei sunt persoanele care, de noi, au nevoie, poate, doar pentru a trece un prag al existenţei lor, pe când noi îi vrem alături o viaţă pentru ceea ce sunt, pentru ceea ce fac şi pentru modul în care dăruiesc.

Cei care vor să le facă familiei „Muppets“ Sărbători aşa cum n-au visat, care vor să le dea o mână de ajutor pentru a depăşi problemele de moment, îl pot contacta pe coordonatorul Grupului „Pentru Tine“, Cristi Minculescu, fie telefonic la 0726.279.537, fie pe Facebook (pagina grupului de voluntariat „Pentru Tine!“ este publică).


Text: Liliana Maxim Minculescu

Foto: Liliana Maxim + facebook Ana Răcăşanu


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(108 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Ati fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

loading...
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Inspiratia si creativitatea va pot fi foarte folositoare la locul de munca sau in afaceri. Eastrolog.ro va recomanda sa profitati de acest context favorabil pentru a rezolva chestiuni dificile intr-un mod original!Sfaturile unei persoane mai in varsta din familie v-ar putea ajuta sa evitati greseli costisitoare.Ar fi bine sa nu ii faceti reprosuri partenerului de viata si sa aveti mai multa rabdare cu membrii mai tineri ai familiei taur Contextul astral al zilei este favorabil realizarilor importante pe plan social si din punct de vedere material. Va recomandam sa profitati de ocaziile care apar azi, pentru ca aveti sanse sa obtineti castiguri frumoase. Este o zi buna pentru a va ocupa de rezolvarea problemelor casnice pe care le-ati amanat in ultima vreme.In relatiile cu famila ar fi bine sa dati dovada de rabdare si diplomatie
GEMENI RAC
gemeni S-ar putea sa intampinati dificultati la locul de munca sau in afaceri, din cauza unei probleme financiare care va impiedica sa va puneti planurile in aplicare. Va recomandam sa va pastrati calmul, fiindca altfel riscati sa aveti probleme de sanatate din cauza stresului. Ar fi bine sa tineti cont de sfaturile unei persoane apropiate care incearca sa va redea buna dispozitie. rac Este posibil sa simtiti nevoia sa spargeti monotonia si sa faceti ceva iesit din comun. Puteti incerca un gen nou de distractie, cu conditia sa nu implice riscuri serioase.Este o zi buna pentru a face diverse schimbari in locuinta sau pentru a calatori.Va sfatuim sa nu cheltuiti sume mari fara sa va consultati cu partenerul de viata, pentru ca altfel riscati sa se ajunga la cearta.
LEU FECIOARĂ
leu Aveti ocazia sa faceti o schimbare importanta in plan profesional sau in afaceri. S-ar putea sa fiti avansat la locul de munca sau sa va pregatiti sa incepeti o afacere noua.Partenerul de viata ar putea fi nemultumit din cauza ca schimbarile din activitatea profesionala risca sa va lase mai putin timp pentru viata de familie.Va sfatuim sa nu luati hotarari in graba, ca sa nu regretati mai tarziu. fecioara In prima parte a zilei este posibil sa primiti o veste neplacuta de la o persoana apropiata si sa fiti nevoit sa va schimbati programul. S-ar putea chiar sa plecati intr-o calatorie. Va puteti baza pe intelegerea si sprijinul partenerului de viata, care va ajuta sa treceti mai usor peste dificultatile zilei.Va sfatuim sa va odihniti mai mult.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In prima parte a zilei este posibil sa fiti indispus si sa nu aveti chef sa va ocupati de chestiuni profesionale sau de afaceri. Sunt contraindicate si intalnirile cu prietenii.Va sfatuim sa nu va ocupati de mai multe treburi in acelasi timp.Se pare ca aveti tendinta sa promiteti mai mult decat puteti face si riscati sa ajungeti in situatia de a nu va respecta promisiunile. Incercati sa fiti cat mai realist scorpion Este posibil sa fiti invitat la o intrunire cu persoane apropiate si sa fiti nevoit sa faceti cheltuieli neplanificate.Aveti sanse sa gasiti o solutie ingenioasa pentru o problema pe care ati tot amanat-o.Este o zi buna pentru a finaliza diverse activitati casnice incepute in ultima vreme
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei este posibil sa faceti o calatorie care va prilejuieste cateva realizari neasteptate in plan social si din punct de vedere financiar.Sunt sanse sa vi se propuna un loc de munca sau o afacere care v-ar putea aduce venituri frumoase. Pentru a lua o decizie, puteti sa va bazati pe intuitie dar va sfatuim sa nu va grabiti. Puteti petrece o seara relaxanta impreuna cu cei dragi capricorn Este posibil sa aiba loc un eveniment neasteptat la locul de munca sau in afaceri. Ar putea fi vorba despre un conflict intre colegi sau parteneri, pornind de la o nemultumire mai veche a unuia dintre ei.Daca dovediti ca sunteti impartial, sunt sanse sa contribuiti la dezamorsarea conflictului.Puteti rezolva destul de usor o problema care v-a dat bataie de cap in ultima vreme, daca incercati sa o abordati altfel decat pana acum
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator S-ar putea sa fiti tentat sa faceti cheltuieli neplanificate, cu care partenerul de viata nu este de acord. Daca va pastrati calmul si evitati o cearta, puteti gasi impreuna o solutie de compromis. In a doua parte a zilei este posibil sa primti un telefon sau un mesaj in urma caruia decideti sa va schimbati programul pentru ziua urmatoare. Ar putea fi vorba despre o calatorie in interes profesional sau de afaceri, care nu suporta amanare.Eastrolog.ro va recomanda sa fiti prudent si sa nu va asumati riscuri inutile. pesti In prima parte a zilei este posibil sa aflati ca urmeaza sa primiti o suma de bani sau alt beneficiu material la care nu v-ati asteptat. Ar putea fi vorba despre un premiu, o prima, o mostenire etc.Daca intampinati dificultati de comunicare cu colegii sau cu prietenii, va sfatuim sa nu insistati si sa amanati rezolvarea chestiunilor importante.Dupa-amiaza se intrevede un drum scurt impreuna cu o persoana apropiata.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 decembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro