Luni, 22 ianuarie 2018 - 4:25:16
EUR
EURO = 4.6656 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8059 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Momentul decembrie 1990, povestit de Regele Mihai


16 decembrie 2017“Nu-i o amintire plăcută, dar românii trebuie să cunoască adevărul. Iniţial am vrut să vin în 1990 de Paşte. Am luat legătura cu domnul Paleologu- era ambasador la Paris - rugându-l să transmită guvernului această hotărâre a mea. Am fost vizitat de ambasadorul României la Berna pentru a pune la punct problemele de viză şi paşaport. Totul părea pregătit şi, când urma să mă urc într-un zbor regulat spre Bucureşti, autorităţile române mi-au anulat viza. Am lăsat să mai treacă un timp.

De Crăciun am făcut altă tentativă. Doream să mă reculeg la mormintele bunicilor mei de la Curtea de Argeş şi să merg la Catedrala din Timişoara. Principesa Margareta se afla în decembrie la Bucureşti. I-am cerut să-l informeze pe Petre Roman în legătură cu venirea mea. Principesa a obţinut destul de greu o audienţă la primul ministru care i-a spus că nu era momentul potrivit. “Porţile României sunt închise pentru Rege? a întrebat Principesa Margareta.” “Nu, bineînţeles că nu”, a răspuns Petre Roman. Fiica mea mi-a telefonat şi mi-a relatat convorbirea. I-am spus imediat că sosesc. Între timp renunţasem să merg la Timişoara, doream doar douăzeci şi patru de ore, la Curtea de Argeş.

Margareta i-a adresat lui Petre Roman o scrisoare prin care îl informa despre decizia mea. Am închiriat un avion particular la Geneva pe numele unui fotoreporter care ne însoţea. Eram şase la bord: Regina Ana, prinţesa Sofia, secretarul meu român, un membru al gărzii personale, englez, fotoreporterul şi cu mine. La aeroportul Otopeni se ştia doar că vine un avion din Elveţia, nu că eu eram în el. Am aterizat, un microbuz a venit şi ne-a luat şi … s-a aflat. Am fost primiţi de şeful aeroportului, cordial – cred că împărtăşea cauza noastră – ne-a oferit salonul de onoare şi ne-a spus că nu ne vor controla bagajele.

Ne-a ştampilat paşapoartele, totul era cât se poate de normal. Era puţină lume în aeroport din cauza unei greve. Doi soldaţi de gardă mi-au adresat salutul militar, iar vreo treizeci de lucrători din aeroport au aplaudat venind în jurul meu. Le-am urat Crăciun fericit şi-am ieşit către cele patru automobile închiriate. Când să plecăm, am fost opriţi de un bărbat venit în fugă din aeroport, care ne-a cerut paşapoartele pentru o ultimă formalitate. I le-am dat bineînţeles, au rămas la Otopeni două persoane pentru a le recupera şi am plecat spre Bucureşti, la doamna Mezincescu.

Acolo se aflau mulţi ziarişti străini şi o echipă de la TF1. Cum am ajuns, un telefon ne anunţa că formalităţile cu paşapoartele vor dura mai mult şi mi se recomanda să-mi continui drumul. Am plecat spre Curtea de Argeş. După o oră, la intrarea în Piteşti, ceva ce semăna cu un accident, ne-a oprit. Un stâlp de telegraf bara şoseaua. Erau vreo trei maşini de poliţie şi cam douăzeci de automobile civile. Imediat ce am oprit am fost înconjuraţi de poliţişti cu pistoale mitralieră în mâini. Echipa de filmare de la TF1 care ne urma a pus un proiector pe acel loc şi a început să filmeze. Asta a făcut ca armele să dispară imediat. Dacă nu erau cei de la canalul 1 al televiziunii franceze nu ştiu ce-ar fi ieşit!

Un colonel de poliţie ne-a ordonat pur şi simplu cu brutalitate să ne întoarcem la Otopeni şi ne-a acuzat că am trecut frontiera fraudulos. Mai mult de două ore am discutat fără nici un rezultat. La unsprezece seara ne-am întors în cele din urmă, escortaţi de foarte multe maşini ale poliţiei, cu girofarurile în funcţiune. Echipa de ziarişti care ne urma se înmulţise considerabil. La un moment dat, în loc s-o ia spre aeroport, poliţiştii ne îndreptau pe un drum în plin camp. Mi-am dat seama şi i-am cerut şoferului să întoarcă. Zece maşini apărute din întuneric ne-au blocat. Fiica mea şi secretarul meu s-au angajat în alte discuţii care au durat până la patru dimineaţa.

Un general de securitate a venit în civil de la Bucureşti să stea de vorbă cu “domnul Mihai”. Am acceptat, dar la aeroport, nu în mijlocul câmpului. Generalul a dispărut imediat. Pe urmă a venit un general de aviaţie care ne-a permis - primise şi el un ordin - să pornim spre aeroport. Ajunşi la Otopeni n-am avut voie să coborâm din maşină. Ni s-a spus că un avion militar românesc ne va duce în Elveţia. Am protestat susţinând că acelaşi avion cu care venisem să ne înapoieze. Generalul pretindea că echipajul elveţian era “beat mort”. Bineînţeles că n-am crezut, iar ulterior am aflat că piloţii fuseseră sechestraţi în aeroport, ca nu cumva să aterizăm în alt oraş din România.

Fiicei mele Margareta nu i s-a permis să vină să mă îmbrăţişeze la aeroport. La un moment dat un colonel venea în fugă cu paşapoartele noastre în mână. Înainte de a ni le înapoia, ofiţerul care îl deschisese pe al meu, i-a spus poliţistului: “Priviţi! Este ştampilat bine. Totul a fost în ordine.”

Încercuiţi de poliţişti, am fost conduşi pe pistă şi am văzut un avion românesc de construcţie sovietică. “Dacă nu vă grăbiţí avem şi alte mijloace de a vă urca în avion”, a spus unul dintre poliţişti. Am decolat la şase fără un sfert dimineaţa, după douăsprezece ore de la plecarea din Geneva… Asta a fost...”


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(247 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam visator si sa aveti tendinta de a neglija probleme importante sau care nu suporta amanare. Nu este momentul sa incepeti noi activitati, din cauza ca deciziile pe care le luati ar putea fi neinspirate sau chiar eronate. Ar fi bine sa profitati de ajutorul pe care vi-l ofera o persoana apropiata. taur Este de asteptat sa beneficiati de o creativitate deosebita, mai ales in domenii artistice.Puteti avea idei originale, ingenioase, pentru rezolvarea unor probleme profesionale sau de afaceri.Sfaturile unei rude mai in varsta va pot ajuta sa evitati o incurcatura financiara. In a doua parte a zilei este posibil sa primiti vizita unor prieteni de familie, in compania carora puteti petrece cateva ore relaxante.
GEMENI RAC
gemeni Se pare ca azi nu sunteti prea comunicativ, asa ca ar fi bine sa evitati intalnirile de afaceri. De asemenea, eastrolog.ro va sfatuieste sa amanati deciziile importante in domeniul financiar. Este recomandabil sa va ocupati de activitati relaxante si sa petreceti mai mult timp impreuna cu cei drag rac Aveti sanse de succes in toate activitatile legate de camin, dar si in societate. Este o zi buna pentru a face planuri de viitor. Ideile dumneavoastra sunt apreciate atat de partenerul de viata, cat si de partenerii de afaceri. Va sfatuim sa evitati speculatiile de orice fel.
LEU FECIOARĂ
leu Parcurgeti o perioada favorabila creativitatii si inventivitatii. Pentru rezolvarea problemelor dificile, va sugeram sa incercati metode si idei originale.Capacitatea creativa de care dispuneti azi va indeamna sa incepeti o activitate noua. Aveti toate sansele de reusita in plan intelectual, dar si in viata sentimentala. Ar fi bine sa acordati mai mult timp activitatilor relaxante si sa nu neglijati odihna fecioara In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti mai sensibil decat de obicei, iar relatiile cu anturajul ar putea fi usor tensionate. Eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti prudent si sa nu faceti promisiuni pe care nu sunteti sigur ca le veti putea respecta. Ar fi bine sa va dedicati timpul liber unor activitati creative.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In viata dumneavoastra ar putea avea loc schimbari importante, care va vor aduce multe satisfactii. Activitatea intelectuala intensa si puterea creativa de care dispuneti azi contribuie la succesul dumneavoastra pe plan social. In partea a doua a zilei s-ar putea sa aveti de luat o decizie in legatura cu relatiile sentimentale. Puteti sa va bazati pe intuitie. scorpion In prima parte a zilei sunteti plin de optimism si dispuneti de o creativitate deosebita. Aveti toate sansele sa va faceti remarcat prin talentul artistic. Dupa-amiaza este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana consacrata intr-un domeniu creativ, care ar putea juca un rol important in cariera dumneavoastra. Nu neglijati relatiile cu persoana iubita!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Se intrevede o zi agitata, cu multe probleme de rezolvat, dar creativitatea si ingeniozitatea va ajuta sa duceti totul la bun sfarsit. Astazi puteti avea realizari frumoase in plan financiar. Daca va stapaniti nervozitatea cauzata de oboseala, relatiile cu partenerul de viata pot fi foarte bune. capricorn Aveti sanse de reusita in tot ce faceti azi. Este un moment excelent pentru a sustine examene, lucrari artistice si proiecte. Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga armonios. Ar fi bine sa acordati mai multa atentie problemelor cu care se confrunta membrii mai tineri ai familiei.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator In plan profesional sau in afaceri, este posibil sa va confruntati cu un blocaj, probabil din motive financiare. Daca reusiti sa va puneti la lucru imaginatia si inventivitatea, puteti face rost de suma necesara. Dupa-amiaza s-ar putea sa suferiti o dezamagire in plan sentimental, care, insa, nu va afecteaza prea mult. Va sfatuim sa evitati calatoriile lungi. pesti Este o zi buna pentru a face planuri de viitor si pentru a va va afirma in plan social prin initiative originale. Relatiile cu prietenii si cu partenerul de viata ar trebui sa fie foarte bune. Va sfatuim sa nu va pripiti in luarea deciziilor importante
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro