Joi, 25 aprilie 2024 - 12:16:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


REGIONALIZARE Partidele îşi antrenează liderii locali pentru controlul regiunilor


2 mai 2013


Proiectul regionalizării României, care ar trebui implementat începând din acest an, evoluează cu paşi mici, dar conturează deja polii de influenţa ai viitoarelor unităţi teritoriale, în contextul în care partidele politice şi-au ales candidaţii pentru "nouă categorie socio-profesională a baronilor regionali". Business24 prezintă oamenii care îşi vor imaparti România după regionalizare.

Partidele cu cele mai puternice structuri teritoriale, PDL şi PSD, şi-au adaptat schema de conducere noilor realităţi administrative ale României şi au ales vicepreşedinţi responsabili de regiunile de dezvoltare. Doar că numele aleşilor se confunda cu însuşi conceptul de baron local. PNL este singurul partid din "liga greilor" care nu a ales, deocamdată, această formă de organizare în teritoriu.

Care este miza vicepreşedinţilor regionali?

Potrivit proiectului de regionalizare al PSD, conducerea Consiliilor Regionale va fi aleasa prin vot. Doar că în perioada 2014-2016, vor fi înfiinţate Consilii Regionale provizorii, care vor funcţiona cu atribuţii primite, pregătind instituţiile pentru primele alegeri directe. Preşedinţii acestor consilii provizorii vor fi aleşi de primari, consilieri locali şi judeţeni, deci de oamenii partidelor. Într-un astfel de scenariu, vicepreşedinţii regionali vor avea toate şansele să preia conducerea unei regiuni, acolo unde influenţa partidului este mare.

Modul în care îşi vor împărţi partidele teritoriul rămâne în discuţie, însă, cel mai probabil, va conta influenta partidului în cadrul coaliţiei pe de o parte, dar şi influenţă din teritoriu, pe de altă parte.


Cine sunt liderii regionali promovaţi de Putere şi de Opoziţie


Regiunea Nord-Est

PSD-Gheorghe Nichita este primar al oraşului Iaşi încă din 2003 şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Iaşi a PSD din 2006.

Iaşiul este una dintre fortăreţele PSD-ului în teritoriu. Nechita se bucura de sprijinul electoratului, fiind votat de 60% dintre ieşeni în cadrul alegerilor din 2012. De asemenea, USL domina Consiliul Local Iaşi, cu 19 mandate, faţă de cinci din partea PDL şi trei din partea PPDD.

PDL-Ioan Bălan este deputat de Suceava şi chestor al Camerei Deputaţilor. A devenit vicepreşedinte al PDL la propunerea lui Vasile Blaga. Bălan se bucura de suportul electoratului, fiind singurul candidat ARD care şi-a câştigat colegiul, cu 43,93% din voturi.

Regiunea Sud-Est

PSD-Marian Oprisan este o altă figură proeminentă în cadrul PSD, unul dintre cei mai puternici baroni locali din ţară - "regele Vrancei".

Oprisan este implicat în dosarul penal "Căprioară", fiind trimis în judecată de DNĂ, pentru modul în care a achiziţionat un complex turistic, în care a cheltuit banii Consiliului Judeţean, dar şi pentru nereguli privind reabilitarea drumurilor comunale. Deşi a fost trimis în judecată acum cinci ani, dosarul trenează.

Totuşi, Oprisan se afla la conducerea Consiliul Judeţean Vrancea de patru mandate, iar partidul sau este, în continuare, foarte popular printre vrânceni. USL a câştigat 65,68% din sufragii, la alegerile locale de anul trecut.

PDL-Cezar Florin Preda este membru în Comisia permanenta comună a Parlamentului, pentru controlul SRI, dar şi baron local de Buzău. Preda a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice, de-alungul vremii. Familia sa deţine mai multe afaceri, printre care o firmă de salubritate, dar soţia sa a condus Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală (ANRSC).

Regiunea Sud

PSD-Mircea Cosma este preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi a fost votat pentru funcţia de vicepreşedinte al regiunii Sud, concurând cu preşedinţii judeţelor Ialomiţa - Silvian Ciuperca şi Dâmboviţa - Adrian Tutuianu.

Mircea Cosma este cunoscut ca un promotor al energiei verzi, în 2003, el facilitând instalarea primei centrale eoliane din România, în Parcul Industrial Ploieşti. El ocupă şi funcţia de preşedinte al Agenţiei pentru Eficienţa Energetică şi Energii Regenerabile Ploieşti.

Vlad Cosma, fiul său, reprezintă una dintre speranţele tinerei generaţii PSD. Vicepreşedinte al Tineretului Social Democrat (TSD) şi angajat al cabinetului parlamentar al lui Adrian Năstase, el a obţinut şi un fotoliu de deputat la alegerile de anul trecut. A candidat în Colegiul uninominal 8 din judeţul Prahova, unde în urmă cu patru ani şi Adrian Năstase a obţinut un loc în Parlament.

PDL-Bogdan Cantaragiu este deputat şi şef al filialei PDL Giurgiu şi vicepreşedinte PDL. A fost chemat la audieri în mai multe rânduri, în dosarul penal întocmit pentru parlamentarul Dan Păsat.

Regiunea Sud-Vest

PSD-Paul Stănescu este preşedinte al PSD OLt şi al Consiliului Judeţean. De altfel, numele "Stănescu" este un laitmotiv la nivelul judeţului Olt. Fiul său, Alexandru Stănescu face afaceri cu fiul senatorului UNPR Ion Toma, fost şef al filialei PSD Olt. Îl mai găsim pe tatăl lui Paul Stănescu, primar al comunei Vişină, iar fratele lui Stănescu a devenit în 2012 deputat, după ce a candidat pe un colegiu din jurul oraşului Corabia.

PDL-Marian Jean Marinescu este europarlamentar şi vicepreşedinte al Grupului Partidului Popular European.

Regiunea Vest

PSD-Ion Mocioalca, preşedintele filialei PSD Caraş-Severin, a fost ales vicepreşedinte regional pentru Vest. Deşi nu deţine, că în cazurile menţionate mai sus, şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (locul revenindu-i PNL-istului Sorin Frunzaverde), Mocioalca rămâne un personaj foarte influent. El este şeful Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţa naţională din Camera Deputaţilor, o structură controversată ai cărei membrii ar fi în legătură cu Serviciul Roman de Informaţii.

PDL-Alin Popoviciu este deputat PDL de Timiş. Vărul său, Cristian Iga, a preluat mai multe spaţii comerciale din incinta aeroportului ai a gasrii CFR din Timişoara, pentru a deschide restaurante şi cafenele. Popoviciu a preluat pe firmă să clubul CFR şi a dezvoltat un poligon de împuşcături cu laser.

Regiunea Nord-Vest

PSD-Ioan Rus este considerat "o instituţie în sine", asemenea lui Adrian Năstase şi conduce grupul PSD de la Cluj, deşi nu deţine nicio funcţie. Nu este nici şef de filială PSD, nici preşedinte de Consiliu Judeţean. În 2012, Rus a ocupat funcţia de ministru de Interne, pentru câteva luni.

PDL-Ioan Oltean este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi membru al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic, dar şi al Comisiei speciale comune pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale. De asemenea, conduce filiala PDL Bistriţa-Năsăud.

Numele lui Ioan Oltean este vehiculat într-un dosar spăgii de 1,8 milioane de euro, în care mai sunt cercetaţi fostul secretar de stat Ioan Andreica şi Liviu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa. Procurorii suspectează că Oltean ar fi influenţat licitaţii publice.

Regiunea Centru

PSD-Mircea Dusă este actualul ministru al Apărării şi a fost ales vicepreşedinte PSD pentru regiunea Centru. Născut în Harghita, Dusă este şef al filialei PSD Harghita şi deputat din 2004, însă sub conducerea lui Victor Ponta, a prins mai multe fotolii de ministru. Mai exact, în mai 2012, a fost investit ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, iar după demisia lui Rus, în august, a fost investit ministru al Internelor.

PDL-Mircea Hava este unul dintre cei mai vechi baroni locali ai PDL. A obţinut al cincilea mandat la conducerea Primăriei Alba-Iulia, este preşedintele filialei PDL Alba şi vicepreşedinte PDL. Numele lui Hava este vehiculat în două dosare penale. În primul, este acuzat că ar fi concesionat transportul local fără licitaţie, iar în cazul celui de-al doilea dosar, a trebuit să ofere justificări pentru sponsorizarea unei echipe de fotbal.

Regiunea Bucuresti-Ilfov

PSD-Robert Negoita, numit vicepreşedinte PSD pentru regiunea Bucuresti-Ilfov, este primarul sectorului 3 şi şeful filialei PSD din acest sector. A intrat în PSD în 2004 şi în 2008 a intrat în Parlament, renunţând la funcţiile pe care le deţinea la Rin Group, dar care rămâne, totuşi, una dintre afacerile pe care le controlează.

PDL-Romeo Marius Raicu, liderul organizaţiei PDL sector 4, a fost ales vicepreşedinte PDL şi va concura, probabil, cu Robet Negoita, pentru controlul regiunii Bucuresti-Ilfov.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro