Miercuri, 24 aprilie 2024 - 1:21:54
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Aeroportul Iaşi se modernizează cu bani europeni


24 octombrie 2013

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei a anunţat, marţi, că proiectul ce vizează modernizarea Aeroportului Iaşi a fost declarat eligibil pentru finanţare de Comisia Europeană.

Prin ‘Studiul de prioritizare a investiţiilor la aeroporturile regionale din România’, Comisia Europeană a recomandat ca Aeroporturile Iaşi, Oradea şi Craiova să treacă în etapa a doua, constând în evaluarea la nivelul fiecăruia dintre cele trei proiecte, în vederea pregătirii acestora pentru finanţare în cadrul POS – T 2007-2013.

‘În urma discuţiilor purtate în această vară, am convins reprezentanţii Comisiei Europene de faptul că modernizarea Aeroportului Iaşi este o investiţie viabilă din punct de vedere economic şi totodată fundamentul dezvoltării durabile a întregii Regiuni de Nord-Est. Suma totală alocată dezvoltării infrastructurii de transport aerian din România este de puţin peste 118 milioane de euro. Proiectul pe care îl vom depune spre finanţare va avea o valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, suma maximă care putea fi solicitată de Aeroportul Iaşi’, a declarat Cristian Adomniţei.

Suma va acoperi decontarea lucrărilor pentru construcţia noii piste şi finanţarea realizării căii de rulare, a platformei mărite şi a unui nou terminal, care va avea o suprafaţă de minim 3.600 de metri pătraţi, adică de trei ori mai mare faţă de cel recent construit. Noile capacităţi de procesare a pasagerilor vor fi proiectate să suporte un trafic de 2 milioane de pasageri pe an.

‘Este o veste pe care judeţul Iaşi o aşteaptă de 23 de ani şi îndeplinirea celei mai importante promisiuni asumate în faţă ieşenilor. După elaborarea documentaţiei tehnice şi parcurgerea etapelor premergătoare, care necesită un volum uriaş de muncă, vom depune cererea de finanţare’, a mai spus şeful CJ Iaşi.

Conform Ghidului solicitantului din cadrul Axei prioritare II – Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport (în afara axelor prioritare TEN-T), Domeniul de intervenţie 2.4 Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian, cererile de finanţare trebuie depuse cel târziu pe data de 31 ianuarie 2014, iar termenul final pentru implementarea proiectelor este sfârşitul lunii septembrie 2015.

Activităţile eligibile pentru proiectele de investiţie din cadrul acestui Domeniu de intervenţie constă în lucrările de construcţie, modernizare sau dezvoltare a infrastructurii de transport aerian: piste de decolare/aterizare, căi de rulare, platforme de staţionare, turnuri de control şi elementele conexe acestora, precum şi terminalele de pasageri


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro