Vineri, 19 aprilie 2024 - 6:22:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Prahova- membru cu drepturi depline în Euroregiunea Siret-Prut-Nistru


20 decembrie 2013

În cadrul ultimei şedinţe a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, care a avut loc acum câteva zile în municipiul Bălţi-R.Moldova, pe ordinea de zi a figurat şi adoptarea hotărârii privind acordarea calităţii de membru cu drepturi depline a municipiului Bălţi, raioanelor Drochia şi Râşcani, precum şi a judeţului Prahova.

La această şedinţă au participat: Cristian Adomniţei – preşedintele Euroregiunii Siret-Prut-Nistru şi, totodată, preşedinte al Consiliului judeţean Iaşi, Eufrosina Creţu – preşedintele raionului Leova, Gheorghe Netedu – vicepreşedintele raionului Cimişlia, dar şi Mircea Cosma – preşedintele Consiliului judeţean Prahova. O prezenţă inedită în acest proiect transfrontalier, dar extrem de binevenită, fie doar şi prin faptul că judeţul Prahova este unul dintre cele mai puternice judeţe ale ţării, din punct de vedere economic, PIB-ul Prahovei fiind cu un miliard de euro mai mare decât al R.Moldova!

În alocuţiunea sa de fundamentare a proiectului „surpriză” de pe ordinea de zi, preşedintele Cristian Adomniţei a specificat că rugămintea şi invitaţia ca judeţul Prahova să facă parte din Euroregiune au mers pe un teren foarte fertil, preşedintele Mircea Cosma fiind un suflet deja deschis să accepte această aderare.  „Venirea Prahovei alături de noi înseamnă nu numai contribuţia esenţială cu care se angajează să participe acest judeţ la cooperarea transfrontalieră. Aceasta este importantă mai ales prin „porţile”  pe care le poate deschide acest judeţ care, din punct de vedere al investiţiilor, sunt chiar mai mari decât cele pe care le pot deschide entităţile similare din R. Moldova, Ucraina şi judeţul Iaşi”,  a declarat Adomniţei.

Primit cu deosebtă căldură, Mircea Cosma şi-a argumentat intenţia de a fi mai aproape de moldovenii de peste Prut, menţionând faptul că 39 de primării din judeţul Prahova sunt înfrăţite deja cu tot atâtea primării din cele patru raioane care au constituit pe vremuri judeţul Lăpuşna – Leova, Hânceşti, Cimişlia şi Basarabeasca. Potrivit domniei sale,  judeţul Prahova îşi propune, împreună cu raionul Cimişlia, construcţia primului parc industrial româno-moldovenesc, ale cărui lucrări au foste deja demarate acum patru luni.

 „Intrăm în această Euroregiune dintr-o prietenie strânsă a Prahovei cu cele patru raioane şi din considerentele pe care le-am expus în urmă cu 30 de ani, că neolatinitatea din care face parte şi Republica Moldova trebuie să se regăsească în acel concept care a fost odată numit „Mare Nostrum” şi care era Marele Imperiu al Romei. Ne vom regăsi ca relaţii mai bune în UE, cred că ridicarea vizelor şi paşii care se vor face în perioada de aderare vor facilita cooperarea şi dezvoltarea trasfrontalieră. Vom interveni, dacă ne veţi primi în euroregiune, cu pragmatismul nostru economic, cu grupul de investitori străini. De asemenea, ne propunem să atragem şi alte judeţea puternice din România în componenţa acestei euroregiuni (...).Nu în ultimul rând, sunt partizanul realizării în comun între judeţul Prahova şi raionul Leova a unui pod peste Prut, pentru că dacă ne-am fi propus ca fiecare judeţ din România să construim câte un pod, astăzi cele 11 poduri ar fi fost deja peste Prut. Cred că e un efort pe care, împreună cu doamna preşedintă de la Leova, o să-l ducem la bun sfârşit. Îmi doresc ca fiecare judeţ din România să susţină financiar câteva raioane din Republica Moldova în realizarea unor proiecte şi sunt absolut sigur că experienţa noastră comună va duce la un progres şi o dezvoltare a Euregiunii Siret-Prut-Nistru”, a subliniat Mircea Cosma. 

Printre cei care au vorbit întru susţinerea asocierii judeţului Prahova la Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a fost şi Eufrosina Creţu: “Avem cinci primării înfrăţite cu judeţul Prahova, cu toate că această unitate teritorial-administrativă se află la o depărtare mult mai mare de noi decât judeţul Vaslui. De asemenea, suntem parte a multiplelor acţiuni care au loc în judeţul Prahova. Am simţit sprijinul dlui Mircea Cosma pe tot parcursul anilor, din 2003 până în prezent. Îndeosebi vreau să vă comunic, cu mândrie,  că statuia lui Ştefan cel Mare  înalţată în centrul oraşului Leova încă din 2004, este opera prietenului nostru Mircea Cosma, un mare patriot şi destoinic fiu al acestui neam. Sunt onorată să-l am, în calitate de partener, pe dl Mircea Cosma şi în persoana dumnealui întreg judeţul Prahova, inclusiv în cadrul acestei importante şi promiţătoare structuri europene. Doresc, în numele UCRM  (Uniunii Consiliilor Raionale din Moldova), a cărei vicepreşedintă sunt, să-i exprim mulţumiri dlui Cosma şi tuturor celor care, prin intermediul  său, au depus efort ca preşedinţii şi viceprepreşedinţii mai multor raioane din RM, agenţii economici din ţară să se deplaseze, în perioada 11-15 noiembrie curent, la Bruxelles  şi să deschidă acolo un birou extern al UCRM. Oriunde am mers, peste tot, am fost primiţi şi trataţi cu respectsimţind,  la orice pas,  sprijinul fraţilor noştri de sânge din România”.

La rândul său, vicepreşedintele raionului Cimişlia, Gheorghe Netedu, a spus: ” Declar susţinerea categorică de a fi acceptat judeţul Prahova  în sânul acestei structuri. Confirm şi eu că raionul Cimişlia, de fapt ca şi celelalte trei raioane – Hânceşti, Leova şi Basarabeasca, are stabilite relaţii bune de colaborare şi prietenie cu acest judeţ, care s-au confirmat de-a lungul anilor. Avem realizări comune, pe toată această perioadă de timp am simţit sprijinul CJ Prahova şi personal al preşedintelui Mircea Cosma în realizarea mai multor obiective. Avem acum susţinerea acestui important judeţ din România în ceea ce priveşte construcţia parcului industrial moldo-român în oraşul Cimişlia, la care Mircea Cosma, alături de primul ministru, Iurie Leancă, a pus în anul curent prima piatră de temelie”.

După avalanşă de argumente convingătoare şi relevante, care au răsunat la adresa Prahovei, toţi participanţii la Forumul preşedinţilor Euroregiunii Siret-Prut-Nistru au votat pentru aderarea judeţului Prahova la asociaţia de cooperare transfrontalieră.

Din programul preliminar de acţiuni  pentru 2014, am reţinut câteva acţiuni principale : ediţia a II-a a Forumului economic transfrontalier al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru; Forumul pentru ONG-uri şi jurnalişti din România, Moldova şi Ucraina; Forumul tinerilor şi Adunarea Generală a Asociaţiei, preconizată de a fi desfăşurată în primăvara anului viitor, de această dată în judeţul Prahova.

În cadrul acestui eveniment important vor fi organizate vizite la parcurile industriale din Prahova, întâlniri trilaterale între companiile active pe pieţele din România, Ucraina şi Republica Moldova.  Vor avea loc, de asemenea, la Bucureşti, în Sala “Constantin Stere” din Senat, întrevederi la nivelul primelor persoane din guvernele României şi Republicii Moldova, ale Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România şi Uniunii Consiliilor Raionale din R.Moldova.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro