Joi, 28 martie 2024 - 11:53:03
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Câte zile libere vom avea în 2014 şi cum cad acestea în timpul săptămânii


1 ianuarie 2014

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României.

Primele zile libere din 2014 sunt 1 şi 2 ianuarie (miercuri şi joi), urmate de cele acordate de Paşte, respectiv 20 şi 21 aprilie (duminică şi luni), transmite Mediafax.

În 2014, Ziua Internaţională a Muncii - 1 mai va fi într-o zi de joi, însă, după "modelul" anilor anteriori, nu ar fi exclus ca Guvernul să declare şi ziua de vineri ca fiind liberă.

Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2014, în zilele de 8 şi 9 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului - 15 august este într-o zi de vineri.

Angajaţii vor "pierde" anul viitor una dintre zilele libere, pentru că Sfântul Andrei, sărbătorit în 30 noiembrie, va fi într-o zi de duminică.

În schimb, ultima lună a anului 2014 va veni cu trei zile libere, pentru că atât Ziua Naţională a României (1 decembrie), cât şi primele două zile ale Crăciunului (25 şi 26 decembrie) vor fi în timpul săptămânii, respectiv luni, joi şi vineri.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale, trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro