Marţi, 23 aprilie 2024 - 9:10:44
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Lucrări pentru salvarea plajelor româneşti


7 ianuarie 2014

Litoralul românesc este afectat de mai mulţi ani de eroziune, fenomen care a dus la pierderea a sute de metri de plaje şi faleze sub valurile mării. Autorităţile locale şi Ministerul Mediului au demarat recent o serie de proiecte menite să oprească înaintarea apei către uscat.

Potrivit publicaţiei constănţene cugetliber.ro, Comisia Europeană a aprobat anul trecut unul dintre cele mai importante proiecte din punct de vedere al reducerii eroziunii costiere, respectiv „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa şi Eforie Nord”.  Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 625.000.000 lei, din care de 624.000.000 finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune şi Bugetul de Stat. Beneficiarul proiectului este Administraţia Naţională „Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL).

Proiectul constă în implementarea de măsuri de protecţie a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care afectează zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord, pe o lungime de peste 7,3 kilometri. Se vor realiza lucrări de reparaţie a digurilor de larg existente şi se vor construi diguri noi, se vor reabilita şi prelungi digurile de protecţie, se vor construi diguri de protecţie a zonei înnisipate şi diguri îngropate (pinteni) şi, în final, se vor realiza lucrări de înnisipare artificială pentru lărgirea plajei litoralului cu peste 60 de metri.

În zona Mamaia Sud, de exemplu, se doreşte obţinerea, prin reînnisipare artificială,  a 1,2 km de plajă de 100 de metri lăţime, iar la La Eforie Nord, prin reabilitarea şi extinderea a două diguri vechi şi prin construirea a trei diguri sub apă se vor câştiga, de asemenea, 100 de metri de plajă de-a lungul a 1,2 km.

Licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor s-au încheiat. În prezent se lucrează la elaborarea proiectului tehnic şi se estimează că lucrările vor începe în primul trimestrul al anului 2014, potrivit purtătorului de cuvânt al ABADL, Cătălin Anton.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro