Marţi, 19 martie 2024 - 9:15:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Sf.Gheorghe


22 ianuarie 2014

Printre invitaţi, un grup folcloric din R.Moldova

Junii Braşovului şi un grup de păstrători de tradiţii populare din Republica Moldova se vor număra anul acesta printre participanţii la manifestările din municipiul Sfântu Gheorghe, consacrate Unirii Principatelor Române, menţionează newsbv.ro

Prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat că manifestările vor începe miercuri cu un concurs de istorie destinat elevilor din clasele gimnaziale, organizat în colaborare cu Asociaţia „Universitaria Emil Poenaru” din Braşov, asociaţie care de Ziua Naţională a României a oferit o paradă aviatică locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe. Potrivit prefectului, primii trei câştigători vor primi câte o tabletă PC.

Joi, la sediul Prefecturii Covasna va avea loc simpozionul cu tema „Ecoul intern şi internaţional al Unirii de la 24 ianuarie 1859”, organizat împreună cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita, iar vineri, după Te-Deum-ul oficiat la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe va urma o „paradă istorico-artistică” până în Piaţa ‘Mihai Viteazul’, unde vor avea loc un ceremonial militar-religios, depuneri de coroane de flori şi un spectacol folcloric.

„Pe 24 ianuarie vom avea invitat şi un grup de dansuri populare din Republica Moldova, format din aproape 50 de persoane, care va susţine un program artistic. De asemenea, va avea loc o paradă istorico-artistică, la care vor participa Junii Braşovului şi grupul de păstrători de tradiţii din Vâlcele (…) Câţiva actori de la teatrul din Braşov îi vor întruchipa pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe Mihail Kogălniceanu şi pe moş Ion Roată. Cel dintâi va sosi cu o caleaşcă şi va fi întâmpinat în mod simbolic cu pâine şi sare, dar şi cu flori, care vor fi presărate în faţa caleştii”, a spus prefectul Dumitru Marinescu.

În apropierea pieţei în care se va desfăşura evenimentul vor fi amplasate şi câteva căsuţe din lemn, unde vor fi vândute produse tradiţionale, cărţi, costume populare româneşti, precum şi diverse obiecte fabricate în Republica Moldova. Seara de 24 ianuarie se va încheia cu tradiţionalul Bal al Unirii, dar manifestările vor continua sâmbătă şi duminică la Sfântu Gheorghe, cu concursuri sportive, respectiv competiţii de gimnastică artistică şi handbal feminin şi masculin dotate cu „Cupa Unirii”.

Prefectul a declarat că dorinţa organizatorilor este de a atrage cât mai mulţi localnici la această sărbătoare, în special tineri, de aceea programul din acest an a fost mai deosebit şi mai diversificat faţă de alţi ani.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro