Vineri, 29 martie 2024 - 9:32:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


A fost adoptata legea vanzarii terenurilor catre straini


19 februarie 2014

Proiectul de Lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării – cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoanele fizice a fost adoptată cu amendamente în plenul camerei Deputaţilor cu 256 de voturi pentru, 20 de abţineri şi 51 împotriva.

Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond
şi de formă prevăzute de Codul civil şi a dreptului de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale. Vânzătorul înregistrează, la primăria din raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află terenul, o cerere princare solicită afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, în vederea aducerii acesteia la cunoştinţa preemptorilor. Vânzătorul nu mai este obligat, conform unei variante a proiectului, să identifice singur lista de preemtori. 

În termen de o zi lucrătoare de la data înregistrării cererii, primăria are obligaţia să afişeze timp de 30 de zile oferta de vânzare la sediul său şi, după caz, pe pagina de internet a acesteia. Primăria are obligaţia de a transmite structurii din cadrul aparatului central al Ministerului Agriculturii  un dosar care să cuprindă lista preemptorilor, respectiv copiile cererii de afişare, ale ofertei de vânzare şi ale documentelor doveditoare. Titularul dreptului de preempţiune trebuie ca, în termenul de 30 de zile să îşi manifeste în scris intenţia de cumpărare, să comunice acceptarea ofertei vânzătorului şi să o înregistreze la sediul primăriei unde aceasta a fost afişată.

Primăria va afişa, în termen de 24 ore de la înregistrarea acceptării ofertei de vânzare, datele prevăzute în normele metodologice la prezenta lege, respectiv le va trimite pentru afişare pe site către structura centrală. În cazul în care, în termenul de 30 de zile mai mulţi preemptori de rang diferit îşi manifestă în scris intenţia de cumpărare, la acelaşi preţ şi în aceleaşi condiţii, vânzătorul va alege preemptorul, potenţial cumpărător, şi va comunica numele acestuia primăriei.

În cazul în care, în termenul de 30 de zile  mai mulţi preemptori de acelaşi rang îşi manifestă în scris intenţia de cumpărare şi niciun alt preemptor de rang superior nu a acceptat oferta, la acelaşi preţ şi în aceleaşi condiţii, vânzătorul va alege dintre aceştia şi va comunica numele acestuia primăriei. 

"Este un proiect foarte important şi cred că face să se pună accent pe comunităţile locale şi dă românilor posibilitatea de a avea acces la terenul agricol. Prin adoptarea acestui proiect nu am creat mai multă birocraţie, vânzătorii nu trebuie să facă mai multe drumuri, nu plăteşte nicio taxă nouă" a spus, în Parlament, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a declarat însă că este posibilă o ulterioară modificare a altor legi sau chiar a a Codului Fiscal, astfel încât primăriile să nu capete o încărcătură mult mai mare fără a primi în schimb sume din taxe.

Sursa: economica.net

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro