Joi, 28 martie 2024 - 6:12:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat


18 martie 2014

Instanţa supremă a decis ca premierul Victor Ponta să nu fie cercetat pentru plagiat. Judecătorii au respins cererea de redeschidere a dosarului. Cazul a fost închis.

La ultimul termen de judecată, în 3 martie, chiar procurorul de caz a solicitat respingerea contestaţiei depuse de Mihail Neamţu, Augustin Ofiţeru şi Adrian Papahagi, pe motiv că este inadmisibilă. 

Solicitarea reprezentantului Ministerului Public a fost făcută în contextul în care, în aprilie 2013, procurorii dăduseră o decizie de neîncepere a urmăririi penale în dosar.

Istoricul cazului

Politicienii Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru şi filologul Adrian Papahagi au semnat şi depus la Parchetul General o plângere penală împotriva lui Victor Ponta, în luna august 2012.

Cei trei au susţinut că o carte publicată de premier în anul 2010 nu ar fi în totalitate opera lui. Mai exact, ei au arătat că în această carte sunt preluate pasaje extinse din lucrarea de doctorat a premierului, dar şi altele dintr-o lucrare a unui jurist francez.

„Această carte, pentru care domnul Ponta Victor Viorel şi-a însuşit atât drepturi morale, cât şi patrimoniale, conţine 113 pagini copiate prin metoda copy-paste din operele altor patru autori”, se arăta într-un comunicat transmis de politicianulMihai Neamţu.

Procurorii au început cercetările în aprilie 2013 şi au cerut punctul de vedere al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor. Răspunsul experţilor a fost comunicat Parchetului pe 15 mai. O zi mai târziu a venit şi concluzia procurorului de caz: neînceperea urmăririi penale pe numele lui Victor Ponta. Aşa că dosarul a fost închis.

„În urma analizei comparative a operelor s-a constatat că lucrarea în litigiu are o structură proprie, care exprimă amprenta personală a autorului şi nu se aseamănă ca tot unitar cu vreuna din lucrările presupus a fi plagiate”, se arăta în rezoluţia Parchetului General deschisă în acest dosar.

Premierul nu era însă la primele acuzaţii de acest fel. Cu două luni mai devreme, revista Nature publicase un articol în care Victor Ponta era acuzat că a copiat, fără să citeze sursele, 80 de pagini din lucrarea sa de doctorat. După apariţia materialului în revista ştiinţifică, premierul a declarat într-un interviu pentru El Pais că este dispus să demisioneze dacă se dovedeşte că acuzaţiile sunt adevărate.

Lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta a fost analizată de trei comisii. Prima dintre ele, cea a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor a analizat lucrarea, cu toate că ministrul Educaţiei de la acel moment, Liviu Pop, dizolvase Consiliul cu o zi înainte, pentru suspiciuni de partizanat politic împotriva premierului. O majoritate formată din 13 membri au ajuns la concluzia că este vorba despre un plagiat copy-paste. Singura propunere pe care însă comisia o putea face era să recomande retragerea titlului de doctor.

Verdictul nu a fost însă luat în seamă. O altă comisie din cadrul Universităţii Bucureşti, instituţia în care premierul şi-a susţinut lucrarea de doctorat în anul 2003, a verificat originalitatea lucrării. Si specialiştii de la Universitate au stabilit că premierul a plagiat. Chiar dacă două comisii de specialitate au ajuns la concluzia că premierul a plagiat în lucrarea de doctorat, ministrul Educaţiei din acel moment, Ecaterina Andronescu, a usţinut, în repetate rânduri că singurul verdict de care va ţine seamă este cel al Consiliului Naţional de Etică, singurul care a spus că nu este vorba despre un plagiat.

Teoretic, premierul a rămas cu titlul de doctor, pentru că acuzaţia a fost respinsă de Consiliul naţional de etică din subordinea Ministerului Educaţiei. Scandalul nu a rămas fără urmări, pentru că Victor Ponta şi-a scos din CV-ul oficial titlul de doctor.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro