Vineri, 29 martie 2024 - 1:12:06
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Huiduieli la votarea bugetului din Bistriţa Năsăud


5 februarie 2012

bistritaBanii alocaţi primăriilor de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi bugetul propriu al acestei instituţii au fost votate la finalul acestei săptămâni într-o şedinţă extraordinară care nu a durat mai mult de zece minute, dar de la care nu au lipsit schimburile de replici tăioase şi huiduielile de pe margine ale primarilor veniţi să asiste la şedinţă.

Şedinţa a fost convocată după ce Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud a considerat că şedinţa extraordinară din 19 ianuarie, unde s-au împărţit doar banii pentru primării, nu a fost legală, deoarece nu s-a întrunit cvorumul necesar, consilierii PSD şi PNL absentând. Joi au venit să asiste la şedinţă aproximativ 15 primari USL şi preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Ţintean, cu toţii fiind nemulţumiţi de modul în care Consiliul Judeţean intenţiona să împartă banii pentru primării, 60% din sume revenind celor 22 de primării PDL, din totalul de 62 unităţi teritorial-administrative.

Spiritele s-au încins după ce consilierul liberal Dorin Popescu a luat cuvântul şi a protestat faţă de modul în care a fost organizată această şedinţă, având în vedere că bugetele nu au fost dezbătute în comisiile de specialitate. În plus, Popescu l-a numit pe preşedintele CJ, Liviu Rusu, de la PDL, drept "reprezentant al unui partid mâncător de broaşte", ceea ce l-a făcut pe preşedinte să ceară consilierului să îşi retragă cuvintele, altfel nu îl mai lasă să vorbescă. Pentru că liberalul a continuat să se certe, preşedintele CJ a cerut votarea bugetului alocat primăriilor, fără a ţine cont de faptul că social-democraţii doreau să îşi prezinte propria lor versiune asupra împărţirii banilor.

Cu 16 voturi pentru şi 14 împotrivă, bugetul a fost adoptat, democrat-liberalii beneficiind de două voturi ale unor liberali excluşi din partid. Cu acelaşi număr de voturi a fost votat şi bugetul propriu al consiliului. Votul a fost însoţit de huiduielile primarilor aflaţi pe margine, care au strigat "Ruşine", iar liderul de grup al consilierilor PSD Daniel Suciu a luat cuvântul şi a calificat drept "inadmisibil" şi "o tactică a pumnului în gură" modul în care s-a votat bugetul pentru primării.

Faţă de prima variantă de buget din 19 ianuarie, Consiliul Judeţean a votat retragerea sumelor de 112.000 lei alocate primăriei Bistriţa, care a rămas fără niciun leu de la CJ, 50.000 lei de la primăria Sângeorz-Băi, ambele cu primari PSD, şi câte 40.000 lei de la două primării de comune PNL. Banii retraşi acestor primării au fost realocaţi altor patru primării cu edili social-democraţi. După ce şedinţa a fost declarată închisă la zece minute după începerea ei, primarii aflaţi în sală au început să vocifereze şi să îi apostrofeze pe consilierii PDL, aceştia anunţând că intenţionează să organizeze un miting de protest în faţa Consiliului Judeţean, posibil chiar vineri.

"A fost o experienţă tristă, un episod trist din viaţa mea. (...) După ce am asistat la această mascaradă - îmi cer scuze că folosesc acest cuvânt, dar nu pot să îi spun şedinţă de consiliu judeţean, vă spun că nu îl condamn pe conducătorul Venezuelei, care este un blând dictator faţă de ceea ce se întâmplă în Bistriţa-Năsăud. Cred că este cel mai înalt nivel la care este dusă forma de dictatură în România şi, în acest context, vă spun de pe acum că luna iunie, când vom prelua puterea locală, va începe cu o rectificare pe bugetul judeţului", a declarat preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, după finalizarea şedinţei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro