Miercuri, 24 aprilie 2024 - 4:09:02
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Începe reabilitarea castrului roman de la Dumbrăveşti


24 octombrie 2012

Reabilitarea zonei cultural istorice Dumbrăveşti a fost tema conferinţei de presă organizate de Consiliul Judeţean Prahova la Muzeul Judeţean de Istorie.

Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova, senatorul Daniel Savu, Valentin State, primarul comunei Dumbrăveşti şi  Lia Maria Voicu, directorul Muzeului de Istorie, au prezentat rezultatele cercetărilor de la castrul şi termele romane din localitatea, stadiul şi implementarea proiectului ce va urmării atragerea de fonduri europene în vederea punerii în valoarea a acestor obiective istorice, implicit modernizarea şi reabilitarea infrastructurii locale. 

Cercetările arheologice sistematice din anul 2012 s-au desfăşurat vreme de 2 luni (20 august – 23 octombrie) şi au condus la rezultate importante printre care descoperirea a cinci încăperi din băile romane, delimitarea laturilor castrului şi studierea amănunţită a sistemului defensiv al acestuia.

Pentru anul 2013, lucrările arheologice au în vedere continuarea investigării şi delimitarea integral a băilor astfel încât să se poată oferii un orizont de finanţare a cercetării acestora în perspectiva punerii în valoare a acestui monument printr-un proiect modern de conservare şi restaurare în situ. De asemenea, se are în vedere investigarea clădirii comandamentului din castru, pentru a completa înţelegerea fortificaţiei în ansamblul său.

Se mai are în vedere şi realizarea unei documentaţii complexe care să se adreseze deopotrivă comunităţii ştiinţifice internaţionale, dar mai ales autorităţilor publice locale, ce vor fi astfel sprijinite să acceseze fonduri europene pentru valorificarea potenţialul turistic al acestui sit.

Premisele deosebite ale acestor noi cercetări arheologice sistematice în cadrul sitului “Castrul roman de la Mălăieşti” sunt datorate unei finanţări puse la dispoziţia colectivului de arheologi din partea Consiliului Judeţean Prahova.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro