Vineri, 29 martie 2024 - 1:11:08
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Năstase a scăpat basma curată în dosarul "Mătuşa Tamara". Dar mai are dosare...


5 septembrie 2012

nastase_adrMagistraţii l-au achitat definitiv pe fostul premier, după un proces care ţine de mai bine de patru ani. Adrian Năstase a susţinut ieri în fata magistraţilor că denunţul a fost unul "fabricat".

Adrian Năstase a fost achitat definitiv în dosarul "Mătuşa Tamara", potrivit unei decizii definitive de ieri a completului de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Iniţial, fostul premier fusese achitat, în 15 decembrie 2011, de către un complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru faptele de corupţie imputate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). De asemenea, au fost achitaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupţie. Decizia completul de trei judecători a fost contestată la cel superior.

Dosarul se referă la provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 de dolari în contul Danielei Năstase, soţia lui Adrian Năstase. Conform unui contract de vânzare-cumpărare, suma de 400.000 de dolari provenea din vânzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri şi a altor bunuri de valoare de către mătuşa Danielei Năstase, pe nume Tamara Cernasov.

Prima instanţă care a decis achitarea celor trei motiva decizia să prin faptul că procurorii DNA nu au adus suficiente probe care să dovedească "înţelegerea insidioasă" dintre fostul premier Adrian Năstase, fostul şef al ONPCSB, Ioan Melinescu şi fostul secretar general al Guvernului, Ristea Priboi, existând dubii şi asupra întâlnirilor dintre aceştia.

Martor surpriză al acuzării, refuzat la audiere

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a luat în discuţie ieri recursul făcut de procurorii DNA împotriva deciziei completului de trei judecători care a hotărât achitarea lui Adrian Năstase în cazul "Mătuşa Tamara". La momentul discutării suplimentarii probelor, procurorul DNA a cerut audierea a doi martori, respectiv a lui Mihai Tanasescu, fost ministru al Finanţelor şi actual reprezentant al României la FMI, şi a lui Emil Grigore, un martor despre care a menţionat că nu a mai fost audiat niciodată în acest caz. Procurorul a mai spus că Emil Grigore poate oferi lămuriri suplimentare în legătură cu suma de 400.000 de dolari depusă în contul Danei Năstase, precum şi despre existenţa unor bunuri de valoare dintr-un contract de vânzare-cumpărare. Avocaţii lui Năstase s-au opus audierii pentru că ar aduce o "umbră de îndoială" asupra veridicităţii afirmaţiilor martorului, iar judecătorii le-au dat câştig de cauză.

La termenul de ieri a participat şi Adrian Năstase. El a fost adus de la Penitenciarul Jilava însoţit de poliţişti, fără cătuşe şi cu o mapă albastră în mână. La intrarea în sala de judecată, asistentă, formată în mare parte din familie şi apropiaţi, a început să aplaude.

Ce dosare mai are Adrian Năstase

Condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii" şi achitat ieri într-un alt dosar celebru, fostul lider PSD este încă departe de a-şi fi încheiat conturile cu justiţia. Astă-primăvară el a mai scăpat de o etapă în dosarul "Zambaccian II" ("Bunuri din China"), în care a fost "iertat" de acuzaţia de luare de mită, dar a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj. În acest dosar, şi soţia lui, Daniela, a primit aceeaşi pedepsa. Sentinţa nu este definitivă. De asemenea, procurorii au închis dosarul pentru tentativa de sinucidere, dar fostul premier este cercetat pentru deţinere ilegală de muniţie. La domiciliul sau au fost găsite 399 de cartuşe pentru care Adrian Năstase, deşi deţinător legal al mai multor arme (acum sechestrate), nu avea autorizaţie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro