Joi, 25 aprilie 2024 - 7:31:27
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


România în frig? Stocurile obligatorii de gaze sunt la jumătate


31 ianuarie 2012

Cei mai mari furnizori de gaze către populaţie, E.ON şi GDF Suez, împreună cu alţi 22 de operatori mai mici, nu şi-au îndeplinit obligaţiile de înGazeiarnamagazinare pentru acest an, potrivit datelor furnizate de Romgaz pentru „Adevărul". În aceste zile de ger năprasnic, depozitele de gaze sunt pe jumătate goale. ANRE a început controale şi vrea să modifice legislaţia, astfel încât să poată monitoriza companiile încă din timpul iernii dacă îşi respectă obligaţiile de stocare.

Consumul de gaze la nivel naţional a crescut cu 30%, până la 65 de milioane de metri cubi pe zi, faţă de 50 de milioane de metri cubi cât este normal într-o zi de iarnă, a declarat , Florin Cosma, directorul general al Transgaz.

Vestea cea mai proastă este că necesarul suplimentar de gaze va fi cumpărat din import, unde preţurile sunt de circa 500 de dolari pe mia de metri cubi, de trei ori mai mari decât preţul gazelor de producţie internă.

Astfel, importurile au ajuns la 8 milioane de metri cubi pe zi, de trei ori mai mult decât într-o zi normală. Din depozitele de gaze se extrage volumul maxim posibil, adică 20 de milioane de metri cubi pe zi, iar restul provine din producţia internă, asigurată de Romgaz şi Petrom, care merge şi ea tot la maximum. Prin urmare, dacă vom continua importurile în acest ritm sau temperaturile scad şi mai mult, vom avea preţuri uriaşe la gaze.

Conform legislaţiei din domeniu, fiecare furnizor de gaze este obligat ca, pe timpul verii, să stocheze pentru iarnă un volum stabilit de Autoritatea de Reglementare (ANRE). Aceasta şi pentru că vara gazele de import sunt mai ieftine. Depozitele de gaze din ţară sunt operate de Romgaz în principal (cu o capacitate de 2,7 miliarde de metri cubi), dar există şi un depozit mai mic, de circa 300 de milioane de metri cubi, operat de Depomureş.

Însă, potrivit datelor furnizate de Romgaz pentru „Adevărul", cei mai importanţi furnizori nu şi-au îndeplinit nici măcar pe jumătate obligaţiile de înmagazinare. În primul rând este vorba de InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din ţară, care trebuia să stocheze 244 de milioane de metri cubi, dar nu a depozitat absolut nimic.

Nici cei de la E.ON România (fostul Distrigaz Nord) nu şi-au respectat obligaţiile. Ei au stocat doar 276 de milioane de metri cubi în depozitele operate de Romgaz, jumătate faţă de 649 de milioane, cât ar fi trebuit.

Cei de la GDF Suez România (fostul Distrigaz Sud) şi-au încălcat şi ei obligaţiile, întrucât au stocat în depozitele Romgaz doar 377 de milioane de metri cubi, mai puţin de jumătate faţă de 798 de milioane, cât erau obligaţi prin lege.

Veştile proaste nu se opresc aici. Toate depozitele de gaze sunt pe jumătate goale. În cele operate de Romgaz mai sunt 1,2 miliarde de metri cubi, faţă de 2,7 miliarde, cât este capacitatea lor, iar la Depomureş mai sunt 130 de milioane de metri cubi, faţă de 311 milioane.

În plus, temperaturile vor continua să fie foarte joase şi săptămâna viitoare. „Sperăm să nu fie cazul să declanşăm situaţia de urgenţă în alimentarea cu gaze, deşi va fi ger toată săptămâna viitoare", a mai spus directorul general al Transgaz, Florin Cosma.

Potrivit legislaţiei, situaţia de urgenţă poate fi declanşată, printre altele, de creşterea consumului cu cel puţin 20% ca urmare a unor temperaturi foarte joase care se menţin un timp îndelungat. Consumul ţării a crescut deja cu 30%, deci rămâne de văzut cât va mai dura gerul.

Dacă va fi declanşată situaţia de urgenţă, populaţia are prioritate absolută, iar livrarea de gaze către marii consumatori industriali va fi limitată.

 

Sursa:adevarul.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro