Vineri, 29 martie 2024 - 6:58:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un nou sistem de taxare la Registrul Comerţului


2 august 2012

comertSistemul prevede că operaţiunile din registrul comerţului să fie taxate cu tarife unice, în funcţie de tipul solicitării, fără ca fiecare tip de serviciu să mai fie achitat separat, că în prezent.

Guvernul va introduce un nou sistem de calcul al taxelor pentru operaţiunile cerute de firme şi persoane fizice autorizate la Registrul Comerţului şi va stabili tarife fixe pentru aceste servicii, complet diferit faţă de sistemul actual, mizând pe venituri suplimentare anuale de peste 100 mil. lei. Noile taxe vor fi aplicate într-un interval de două luni după ce vor fi avizate de Executiv, conform unui proiect de hotărâre. Sistemul prevede că operaţiunile din registrul comerţului să fie taxate cu tarife unice, în funcţie de tipul solicitării, fără ca fiecare tip de serviciu să mai fie achitat separat, că în prezent.

La stabilirea taxelor unice s-au folosit, ca baza de fundamentare, înregistrările în registrul comerţului şi încasările aferente realizate anul trecut. Astfel, pentru înregistrarea în registrul comerţului a unei persoane juridice (incluzând autorizarea constituirii, înmatricularea, autorizarea funcţionarii şi declaraţia pe propria răspundere) va fi achitata o taxă unică de 250 lei, în timp ce pentru înregistrarea unei persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori familiale va fi percepută o taxă de 90 lei. Cererile de menţiuni simple (verificarea disponibilităţii sau rezervării denumirii unei firme, numirea lichidatorului, extrasul de registru) vor fi taxate cu 45 lei atât pentru firme, cât şi pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale ori individuale, în timp ce pentru cererile de menţiuni complexe, cu două sau mai multe operaţiuni, firmele vor fi taxate cu 220 lei.

Pentru cererea de copii certificate va fi menţinută taxa actuală, de 4 plus 0,2 lei/pagina certificata. Informaţiile de bază despre o firmă (precum numărul de ordine în registrul comerţului, denumirea, forma juridică, codul unic de înregistrare, sediul social, durata de funcţionare, capitalul social, administratorii, asociaţii sau acţionarii) vor fi eliberate în schimbul unei taxe de 8 lei/firma, în timp ce pentru informaţii extinse (situaţii financiare anuale) va trebui achitata o taxă de 24 lei/firmă. Un raport istoric despre o firmă va costa 250 lei, urmând să fie stabilite taxe fixe şi pentru cereri de informaţii pe serii de firme grupate pe maxim cinci criterii - aria geografică, localitate, domeniu (9 lei/firmă) şi mai mult de cinci criterii (11 lei/firmă). În cazul renunţării la soluţionarea cererii adresate Registrului Comerţului sau al respingerii cererii de înregistrare, taxele achitate nu se restituie decât dacă se renunţa în aceeaşi zi în care a fost depusă cererea. Comparativ, sistemul actual, care nu prevede taxe unice, stabileşte că pentru înregistrarea unei persoane juridice să fie achitat un tarif de 120 lei/înregistrare, iar pentru înregistrarea unei persoane fizice autorizate să fie plătit un tarif de 30 lei/înregistrare. Pentru informaţii privind forma juridică, codul unic de înregistrare, sediul social, capitalul social, administratorii, asociaţii sau acţionarii, dar şi legate de situaţii financiare anuale este achitata în prezent o taxă de 0,85 lei/informaţie, iar pentru raportul istoric al unei firme trebuie plătit 20 lei plus 3 lei/fiecare depunere de act sau menţiune înregistrată.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro