Miercuri, 24 aprilie 2024 - 2:00:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ce-ţi trebuie ca să conduci un moped


13 februarie 2013

Începând cu data de 19 ianuarie 2013 a intrat în vigoare Legea 203 din 2012, prin care a fost modificată şi completată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Una dintre cele mai importante modificări constă în accea că mopedul a fost inclus în categoria autovehiculelor, astfel că pentru  a fi condus pe drumurile publice este nevoie de permis de conducere categoria ,,AM”.

Permisul de conducere categoria ,,AM” se poate obţine de la vârsta de 16 ani. Trebuie ştiut faptul că un şofer care posedă permis de conducere pentru orice categorie de vehicule are dreptul să conducă mopede pe drumurile publice fără a mai avea nevoie de permisul de conducere categoria ,,AM”.

De asemenea, mopedul trebuie să fie înregistrat la Consiliul local al comunei/oraşului/municipiului pe raza căruia domiciliază proprietarul. Pentru a fi înregistrate, mopedele trebuie să fie omologate în condiţiile legii. Documentul care atestă omologarea este cartea de identitate a vehiculului.

Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a mopedelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat (în cazul mopedelor, acest termen este de 2 ani), precum şi a celor neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie.

Odată cu includerea mopedelor în categoria autovehiculelor, nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte conducerea acestora pe drumurile publice numai de către persoane care posedă un permis de conducere valabil, înregistrarea acestora în circulaţie sau conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice  constituie infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere şi se sancţionează conform prevederilor OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro