Joi, 28 martie 2024 - 6:25:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ridicarea maşinilor a devenit ilegală


5 decembrie 2013

Avocatul Gheorghe Piperea a obţinut, la începutul acestei săptămâni, o hotărâre definitivă şi irevocabilă care stabileşte că ridicarea maşinilor parcate în locuri nepermise, precum şi taxarea proprietarilor acestora la recuperare, sunt ilegale. Mai mult, persoanele care au plătit deja respectiva taxă sunt îndreptăţite de acum să solicite returnarea banilor.

Hotărăre emisă de Curtea de Apel Bucureşti aruncă în ilegalitate ridicarea maşinilor parcate în locuri nepermise în sectoarele 4 şi 6 ale Capitalei. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, cel care a obţinut respectiva decizie, devine ilegală şi perceperea taxelor de returnare a maşinii. Persoanele care au plătit deja această taxă sunt îndreptăţite să solicite returnarea sumelor.

"Spre deosebire de chestiunea clauzelor abuzive, de exemplu, legea Contenciosului Administrativ reglementează în mod expres situaţia în care un anumit act a fost declarat ilegal. În această situaţie, respectivele prevederi încetează automat să-şi mai facă efectul", a afirmat Piperea.

Pentru că amenzile primite de şoferi erau contestate uşor iar instanţele dădeau decizii favorabile, mai multe Consilii Locale au decis să aducă modificări la Codul Rutier.

Una dintre modificari prevede că nu mai e nevoie să vină poliţistul de la Poliţia rutieră să asiste firma care ridică maşinile parcate ilegal, ci vine agentul de la Poliţia comunitară. Astfel, nu se mai emite un proces verbal de contravenţie, ci o dispoziţie de ridicare, asupra căreia judecătoria nu se mai poate pronunţa. Era anulată astfel, posibilitatea de a contesta în justiţie amenda, în cotextul în care contravenţia a fost înlocuită cu o taxă de returnare a maşinii.

Gheorghe Piperea a susţinut în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti şi ulterior, în faţa celor de la Curtea de Apel, că un act normativ cum este Codul Rutier nu poate fi modificat decât prin lege sau prin ordonanţă.

Sursa: evz.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro