Vineri, 19 aprilie 2024 - 5:56:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un distins coleg şi prieten basarabean, Ion Proca, ne-a părăsit...


5 iunie 2014

Miercuri, 4 iunie 2014, poetul, publicistul şi dramaturgul basarabean Ion Proca s-a stins din viaţă, după o boală grea şi îndelungată, la Spitalul „Sfînta Treime” din Chişinău.

S-a născut la 1 decembrie 1945 (în aceeşi zi şi în acelaşi an cu preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma), în satul Coloniţa, judeţul Lăpuşna, azi raionul Criuleni. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, specializarea – jurnalistică (1972).

A fost şef de secţie la ziarul „Tinerimea Moldovei” între anii 1979 – 1981, redactor la revista „Femeia Moldovei” (1981 – 1991), iar din 1991 până în 2008 a fost redactor, secretar general de redacţie şi redactor-şef la revista „Glasul Naţiunii”. Proca a avut colaborări cu Glasul.md până în prezent.

În 1989, debutează editorial cu placheta de versuri „La o grindă de gutui”. Au urmat cărţile „Pe un mugur de pămînt”, „Prispe de sîmbătă seara”, „Coloniţa infinitului” (publicistică), „Peţitor de vînt” (poeme), „Părinţi” (versuri), „La Ţîpova-n chilie” (dramaturgie), „Mareşalul umbrelor” (roman), „Ridicarea” (proză) ş.a.

A mai semnat cărţi despre Nicolae Sulac, Emil Loteanu, Ion Dolănescu ş.a., precum şi cărţi de versuri pentru copii. A realizat numeroase interviuri cu personalităţi din România şi Republica Moldova.

În 2010, prin decret prezidenţial, Ion Proca a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”.

Pe acest mare patriot basarabean, slujitor devotat al limbii române, am avut onoarea să-l cunosc în anul 2005, la Chişinău, cu prilejul unui proiect de colaborare transfrontalieră moldo-română a jurnaliştilor din presa locală, proiect iniţiat de  Asociaţia Presei Independente din R.Moldova, la care am participat şi eu. Vestea morţii lui este cu atât mai mare…


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro