Vineri, 19 aprilie 2024 - 1:45:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Basarabenii vor arde gaz românesc


21 iulie 2014

“Gazodocutul Iaşi-Ungheni, care va lega România de Republica Moldova, va deveni funcţional la 15 august 2014, moment de la care pot începe exporturile de gaze către ţara vecină”, se arată într-un raport al Agenţiei de Reglementare în Energie, citat de Economica.net. Este vorba de primele exporturi fizice de gaz din istoria României. Într-o primă fază, cantitatea de gaze exportată se va încadra între 10-15.000 de metri cubi orari, 87-130 de milioane de metri cubi pe an, ceea ce ar asigura circa o zecime din necesarul de gaz al R.Moldova.

Ulterior, în urma unor investiţii în mărirea capacităţii gazoductului, capacitatea de export va ajunge la 1,5-2 miliarde de metri cubi pe an. În prima fază, gazele care vor veni din România  vor acoperi, la nivel anual, circa 8-9% din consumul anual al Republicii Moldova, exceptând Transnistria.

“Conform procedurilor, Transgaz şi noua companie din Republica Moldova, respectiv Vestmoldotransgaz, va trebui să semneze un acord de cooperare şi vor scoate la licitaţie rezervarea capacităţii conductei printr-o procedură numită open season”, se arată în raportul ANRE.

Lucrările de pe partea românească a gazoductului către Basarabia sunt deja finalizate, urmând ca, până pe 15 august, şi cele de peste Prut să fie gata. Sperăm!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro