Marţi, 16 aprilie 2024 - 10:13:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


R. Moldova, stat "independent" şi "suveran", trăieşte din împrumuturi externe


2 august 2014

Peste 2,368 de miliarde de euro au oferit Republicii Moldova, în ultimii cinci ani, partenerii externi de dezvoltare. Suma depăşeşte de două ori un buget anual al ţării şi vine, prioritar, din partea SUA, a Uniunii Europene şi a statelor membre.

Despre acest fapt scrie Mariana Raţă în publicaţia Obiectiv European, menţionată de site-ul Bani.md. Potrivit sursei, fără aceste granturi şi împrumuturi, resuscitarea economică, dezvoltarea şi reformarea instituţiilor de stat ar fi fost imposibile.

Cei mai mulţi dintre banii primiţi sunt granturi, prin urmare ei nu vor trebui returnaţi. Potrivit Cancelariei de Stat, valoarea granturilor din volumul total al asistenţei externe primită de Moldova din 2009 şi până în 2014 este de peste 1,3 miliarde de euro sau peste 340 de euro pentru fiecare cetăţean moldovean. Grosul banilor primiţi în calitate de grant – peste 656 milioane de euro – au venit în cel mai dificil an pentru actuala guvernare, 2010, atunci când economia naţională se afla pe butuci.

Uniunea Europeană este, de departe, principalul finanţator al Republicii Moldova. În ultimii сinci ani, UE a aprobat pentru ţara noastră finanţări de peste 696 milioane de euro. Aceşti bani sunt prevăzuţi pentru drumuri, educaţie, sănătate, agricultură şi altele. Banca Europeană de Investiţii a acordat 383,8 milioane de euro, Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare – 315,9 milioane de euro, iar Banca Mondială a semnat angajamente de peste 216 milioane de euro cu R.Moldova.

Guvernul  Statelor Unite al Americii, este un alt finanţator de top al Moldovei, cu peste 292 de milioane de euro destinaţi realizării uunor proiecte de anvergură.

România finanţează astăzi în Moldova proiecte de stat în valoare de peste 104 milioane de euro. Numai pentru cele 5000 de burse de studii pentru tinerii din Republica Moldova, alocate în acest an, România va cheltui circa 13 milioane de euro, relevă Obiectiv European.

Faţă de această situaţie, mai mult decât surprinzătoare, ramâne atitudinea unui important segment al populaţiei, fără îndoială dezinformată, care rămâne îndrăgostită de Federaţia Rusă şi proiectul său, Uniunea Vamală, în dauna aderării la UE. De vine cred că este mass-media în limba rusă, majoritară în R.Moldova, dar şi partidele aflate vremelnic la putere, are se laudă cu suveranitatea şi independenţa ţării, recent intrată pe orbita UE.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro