Vineri, 29 martie 2024 - 7:11:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Vă scriu la toţi, nu e prea târziu...


1 iunie 2015

Recent, am primit din Canada, de la prietenul Iacob C.Cazacu, rândurile de mai jos, cu rugamintea de a le transmite publicului românesc, ceea şi fac, cu mare placere.

“ Avem o singură istorie, un singur Eminescu, o singură Dunăre şi un singur Dumnezeu“ (acad. N.Dabija)

Din voia Domnului, cu permisiunea familiei Vieru, dintr-o iniţiativă frumoasă, de a inaugura un cenaclu la Toronto, cu sprijinul şi binecuvântarea lui Ovidiu Creangă, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, care a sugerat ideea ca cenaclul să poarte numele poetului Grigore Vieru, cu dragostea a 21 de inimi, pline de respect faţă de valori, la 29 noiembrie 2009, în oraşul Toronto, Provincia Ontario, Canada, a fost inaugurat Cenaclul „Grigore Vieru”. Şedinţa de inaugurare a avut o agendă complexă, care a accentuat, pe etape, prin versurile atât de semnificative (Formular, Legământ, Cămăşile, Pentru ea, Răsai, Mi-e dor de tine, mamă, Nu am moarte cu tine nimic etc.) datele biografice şi capodopera literaturii române, lăsată nouă, ca moştenire, de Grigore Vieru – „lacrima şi surâsul românilor de pretutindeni”, precum s-a exprimat, la moartea poetului, un forumist la Pro TV Chişinău.

La inaugurare au participat 21 de persoane, dintre care 16 români, 2 ruşi, 2 evrei şi un grec. Vin cu lux de amănunte fiindcă un cenaclu literar nu se lansează, atât de des, mai ales în comunităţile româneşti, în care este bine observată influenţa, activitatea sporită a coloanei a V-a rusesti pentru dezbinarea, in continuare, a neamului românesc, pentru separarea în continuare a RM de România şi păstrarea aşa zisei „limbi moldoveneşti” şi „naţionalitate moldovenească”. Tot în acest context se înscrie şi formarea asociaţiilor, comunităţilor, fundaţiilor, cenaclurilor şi altor ONG-uri moldoveniste, adică ale moldovenilor, nu ale românilor moldoveni sau ale românilor bassarabeni pentru a accentua statalitatea RM şi tot despre ce am scris mai sus…Iată, în condiţiile acestei lupte, s-a fondat Cenaclul GRIGORE VIERU  cu 6 ani în urmă, când,  folosindu-se de bunătatea şi slăbiciunea noastră, duşmanii au interpretat cum au dorit ei fondarea Cenaclului, chiar apărând şi un articol într-un ziar rusesc „AMERICANCA” un articol cu toate cele petrecute la şedinţa ceneclului exagerate, relatate după placul duşmanilor, chiar accentuând că s-a fondat o comunitate a celor veniţi în Canada din Republica Moldova, adică o Internaţională… prin aceasta discreditându-l şi pe bunelu Ovidiu Creangă, cofondator al cenaclului.

Dar ne-am luat de seamă la timp şi acum ne bucurăm de succesele frumoase ale acestui neobişnuit cenaclu condus de dna Maria Tonu. Vreau să menţionez că, trecând peste mari obstacole, tinerii români basarabeni au pus bazele fondării Comunităţii Românilor Basarabeni VOCEA UNIRII din Ontario, Canada. La baza Comunităţii (inima) se află Cenaclul „GRIGORE VIERU”, în frunte cu neobosita Maria Tonu şi cei mai fideli şi activi membri ai cenaclului :Tatiana Cazacu, Vasile Julea, Olga Chebac, Olga Porcescu, Mariana Culeanu, Maia Roitman, Mariana Iordachescu, Diana Porcescu, Valentina Culeanu. Vasile Crihan cât şi a tinerilor entuziaşti Sofia Revencu, Rodica şi Vitalie Dvorean, Alexandru Lozovan, Liliana şi Radu Ciorescu, Victor Cazacu, Ghenadie Boghiu ş.a.

Atât Comunitatea Românilor Basarabeni „VOCEA UNIRII 2, cât şi cenaclul „GRIGORE VIERU” fac parte din WORLD ROMANIAN FORUM (FORUMUL ROMÂNILOR de PRETUTINDENI), avandu-l preşedinte pe acad. Nicolae Dabija, alături de asociaţia „CÂMPUL ROMÂNESC” din Hamilton, preşedinte Dumitru Răchitan, asociaţia „MUNTELE MĂSLINULUI” din Khitchener, preşedinte dr. pr. Dumitru Ichim şi Cenaclului Florica Băţu–Ichim din Kitchener ş.a.

Vă aduc la cunoştinţă încă un fapt important: la ultima şedinţă a Cenaclului, care a avut loc în „bojdeuca” bunelului Ovidiu Creangă, a luat naştere ansamblul folcloric „Crenguţa”, de la numele cofondatorului…

În aceşti ani, Cenaclul „GRIGORE VIERU” a avut oaspeţi mulţi şi bine doriţi, ca familia de artişti Ciobanu (Mihai, Valentina şi Mihăiţă), a făcut multe prezentări de cărţi, ca „Omul şi Destinul”,” Cerc”, şi “Unghiul cercului”, autor Maria Tonu. “Poetul din Stele”, incluzând creaţii a 45 de autori, din arealul limbii romăne. In 2013 şi 2014 a fost promovat volumul “Poetul din Stele” în cadrul Cenaclului Florica Băţu–Ichim din Kitchener şi Asociaţiei Câmpul Românesc din Hamilton.

In luna februarie 2015, volumul a fost editat si online  cu „80 de poeme” ale unor autori din România Mare, România Mică şi Diaspora Româneasca din Franţa. Italia, SUA, Canada.

Volumul a fost lansat de Ziua Basarabiei, 29 Martie 2015, la Câmpul Românesc şi în reşedinţa scriitorului Ovidiu Creangă, la 26 aprilie 2015.

Cenaclul este deschis pentru toţi admiratorii operei lui Gr.Vieru şi ai literaturii noastre naţionale, in general. Să-i dorim mari succese întru păstrarea şi promovarea sfintelor noastre valori naţionale şi în lupta pentru Reîntregirea şi unitatea neamului românesc.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro