Joi, 18 aprilie 2024 - 1:08:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


“Sfatul Ţării” de la Ploieşti solicită Reîntregirea ţării


17 iulie 2015

Un grup de circa 70 de tineri basarabeni, din cei 1000 veniţi pe jos de la Chişinău până la Iaşi şi apoi cu trenul până la Bucureşti, în ,,Marşul lui Ştefan cel Mare”, au sosit  şi la Ploieşti, pentru a transmite autorităţilor că îşi doresc unirea cu patria mamă-România. Alte grupuri de tineri, asemănătoare ca număr, au plecat din Capitală spre alte locuri pitoreşti din ţară.

În prima zi, tinerii basarabeni prezenţi la Ploieşti  au vizitat  Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul de Ştiinţele Naturii din Ploieşti, iar apoi au ajuns în Parcul Memorial Constantin Stere de la Bucov, unde au avut loc o serie de manifestări culturale, susţinute de mai multe ansambluri folclorice prahovene, dintre care i-am remarcat pe copiii din Ansamblul “Băsmăluţa” de la Măgurele, conduşi de Titi Ghinea. La final, basarabenii şi prahovenii s-au prins intr-o uriaşă Horă a Unirii pe Aleea Scriitorilor, străjuită de marele patriot basarabean Constantin Stere. Apoi, oaspeţii basarabeni au vizitat Casa Memoriala”Constantin Stere”, s-au plimbat cu bărcile pe lacul din parc. A doua zi ei au plecat să viziteze principalele obiective turistice de pe Valea Prahovei, in Sinaia şi Buşteni.

Revenind la Parcul Memorial “Constantin Stere”, trebuie să menţionăm faptul că, în cadrul evenimentului cultural-istoric , Adunarea Fiilor Patriei prezenţi aici au pregătit textul unei Platforme-program pentru reunirea poporului român.

 Obiectivele principale ale acestei Platforme – Program, care cuprinde cerinţe şi direcţii de acţiune pentru reunirea Moldovei cu România – singura cale de integrare a R.Moldova în UE şi NATO,  sunt: conştientizarea cetăţenilor  români cu privire la Marea Unire; crearea Muzeului Naţional ,, Marea Unire” cu filiale în Chişinău, Cernăuţi,  Alba Iulia, Timisoara şi alte oraşe; demararea procedurilor necesare refacerii României Mari în anul centenarului (2018); promovarea de către oficialităţile României, în plan extern, a dreptului poporului român de pe ambele maluri ale Prutului, precum şi a Bucovinei de Nord de a trăi într-un singur stat.

Platforma a fost semnată de către toate personalităţile prezente aici şi votată în unanimitate de către tinerii basarabeni. Ea va fi înaintată parlamentelor din  România, R.Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă.

Actul curajos al tinerilor basarabeni, participanţi la marşul către patria-mamă, România, precum  şi celelalte manifestări unioniste din Chişinău, au fost pe larg relatate în presa străină. Iată cum comentează publicaţia din SUA, “The American Spectator” reunirea poporului român:  Odată “reîntregită” în România, cetăţenii  Republicii Moldova  s-ar bucura de o dezvoltare economică  mult mai mare, ei având  şansa de a găsi locuri de muncă oriunde în Europa. Astfel, prin reunire, Moldova  ar avea la dispoziţie un drum  extrem de scurt spre UE, decât lunga şi anevoioasă aventură a indicilor clasici de integrare, cum doreşte clasa politică de la Chişinău.

Concluzionând, se poate afirma că România reprezintă un adevărat colac de salvare pentru R. Moldova, aflată într-o situaţie social-economică dramatică, inclusiv politică, prin demisia forţată a premierului Chiril Gaburici.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro