Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:11:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Adrian Păunescu, omagiat la Copăceni, locul de baştină al Poetului


27 iulie 2015

Prima ediţie a Festivalului Internaţional ”Adrian Păunescu” s-a desfăşurat duminică, în comuna Copăceni, raionul Sîngerei, la baştina cunoscutului poet român.

Evenimentul este organizat de către Ludmila Balan,  mama cunoscutului cantaret Dan Balan. Ea este prezentatoare de televiziune si  fostă moderatoare a unor emisiuni pentru copii la IPNA ”Teleradio-Moldova”. Ludmila Balan, bucuroasă să iniţieze o asemenea manifestare a unui poet român, născut în R. Moldova, a declarat:”Dacă în România s-au născut Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, aici, in Moldova din stanga Prutului, s-a nascut Adrian Păunescu. Cu acest prilej, vom face  o şezătoare pe prispa casei în care el a văzut lumina zilei (foto) şi în curtea căreia am instalat o scenă mare. Va fi un festival, care ne va aminti de Cenaclul ”Flacăra”, condus si organizat  de către marele Poet.”.

La eveniment vor participa Viorel Burlacu, ArtGroup ”Bravissimo”, Valentin Delinschi, Costi Burlacu, Valentin Uzun, Formaţia ”Catharsis”, Corina Ţepeş, Valy Boghean, Cristina Scarlat şi alţii, care vor canta melodii pe versuri ale distinsului Poet. Va fi prezentă şi bătrâna Ana, cea care  spune că a fost dădaca Poetului, pe vremea când mama lui îi era învăţătoare.

Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943 în comuna Copăceni, judeţul Bălţi. A fost poet,  eseist, publicist, textier, director de reviste, traducător şi politician. În anii 70 a condus Cenaclul literar-muzical ”Flacăra”, interzis de către autorităţile comuniste în 1985, in urma unui eveniment tragic petrecut la Ploiesti.

Pe 31 august 2010 el a fost ales Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, eveniment la care am avut onoarea sa particip, vezi foto.

 În acelaşi an insa, pe 5 noiembrie, s-a stins din viaţă la Bucureşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro