Vineri, 19 aprilie 2024 - 5:23:20
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Băsescu: „A venit momentul să pregătim o ofertă de UNIRE pentru Guvernul şi Parlamentul R. Moldova”


18 august 2015

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, consideră că este momentul potrivit ca România să pregătească o ofertă (de unire – n.r.) pentru Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova. „Este momentul să pregătim un referendum în cele două ţări. (...) ce trebuie făcut acum este un proces de accelerare a soluţiilor de interconectare enegetică a Republicii Moldova. Nu poţi concepe o şansă de unire a Republicii Moldova cu România în condiţiile în care laşi Republica Moldova dependentă de Federaţia Rusă şi de Ucraina. (...) Cred că a sosit momentul să vorbim deschis despre refacerea integrităţii teritoriale a României", a propus Traian Băsescu, în discursul ţinut ieri, la Conferinţa Regională Centru a Partidul Mişcarea Populară (PMP) de la Alba Iulia.

Ex-şeful statului român care a anunţat că ar putea să adere la PMP în toamnă, consideră că obiectivul de ţară al acestui partid ar trebui să fie unirea României cu R. Moldova.

„Obiectivul de ţară al acestui partid trebuie să fie unirea României cu Moldova. Acesta este un obiectiv demn de un partid şi de viitorul ţării. Ne-am asigurat securitatea prin intrarea în NATO, ne-am asigurat un viitor bun fiind parte a UE, trebuie să ne ocupăm de data aceasta şi de corectat erorile istoriei. România de astăzi nu mai poate accepta să trăiască după un tratat stabilit de doi criminali, Stalin şi Hitler, şi semnat de alţi doi criminali, Ribbentrop şi Molotov", a spus el.

Băsescu a amintit în context că în 2004, când a devenit preşedintele României, acest gând al unirii României cu Republica Moldova era susţinut doar de 2% dintre cetăţenii Republicii Moldova, iar în 2012 - 38% erau pentru, ceea ce reprezintă „un progres extraordinar".

„Am vorbit despre unire şi cu Voronin şi cu preşedinte interimar Ghimpu, i-am spus şi actualului preşedinte Timofti, asta e soluţia de viitor pentru ambele state", a afirmat el.

Traian Băsescu a adăugat că a văzut că în abordările publice oamenii politici români nu au curaj să vorbească despre acest subiect, iar oamenii politici din Republica Moldova „au şi mai puţin curaj ca românii".

Potrivit lui Băsescu, marea problemă este propaganda Moscovei.

„România are în Republica Moldova două publicaţii de limbă română şi un post de radio (...) deci România trebuie să facă mai mult în primul rând pentru prezenţa limbii române în spaţiul Republicii Moldova. România nu trebuie să reducă numărul de burse, aşa cum propunea domnul prim ministru Ponta şi fostul prim ministru Leancă, să reducem numărul de burse acordat moldovenilor şi eventual să modificăm şi legea cetăţeniei, să o dăm mai greu, aceştia au fost doi piloni extraordinari care au sprijinit saltul de la 2% unionişti la 38% şi trebuie să continuăm", a susţinut el.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro