Joi, 28 martie 2024 - 10:14:03
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


R. Moldova, eligibilă pentru un program european de peste 200 mln euro


25 august 2015

Republica Moldova va fi eligibilă pentru finanţarea în cadrul Programului de cooperare transnaţională pentru regiunea Dunării în valoare de 222 milioane de euro, aprobat de Comisia Europeană.

Potrivit AGERPRES, antreprenori din nouă state membre ale Uniunii Europene /UE/, printre care şi România, precum şi din alte trei ţări din afara UE, pot aplica începând din toamna acestui an în cadrul noului 'Program de cooperare transnaţională pentru regiunea Dunării', în valoare de 222 de milioane de euro, recent adoptat de Comisia Europeană, potrivit unui comunicat de presă Executivului comunitar.

'Sunt încântată să adopt acest program. Acesta a fost conceput pentru a contribui în mod direct la punerea în aplicare cu succes a Strategiei UE pentru regiunea Dunării, prin intermediul priorităţilor sale tematice şi al sprijinului pentru guvernanţa strategiei. Programul ar trebui să ajute ţările implicate să dezvolte proiecte cu rezultate tangibile şi pozitive, care să le permită să rămână în continuare atractive ca loc de viaţă, studiu, muncă, precum şi pentru turism şi investiţii', a afirmat Corina Creţu, comisarul european pentru Politica Regională.

Programul va sprijini proiecte de cooperare transnaţională în conformitate cu priorităţile Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (EUSDR). Concentrarea geografică a programului corespunde zonei vizate de strategie, incluzând regiuni din nouă state membre (Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Germania, România, Slovacia şi Slovenia), dar şi din trei ţări din afara UE (Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Muntenegru). De asemenea, Republica Moldova şi Ucraina vor fi eligibile în cadrul acestui program, odată ce se va stabili finanţarea din Instrumentul european de vecinătate (IEV).

Conform sursei citate, UE va investi peste 202 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi 19,8 milioane de euro din Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA) în proiecte transnaţionale din zona bazinului Dunării.

Primul apel de propuneri va fi lansat în toamna anului 2015, iar evenimentul de lansare va avea loc pe 23 şi 24 septembrie, la Budapesta.

În acest context, Biroul pentru planificare economică naţională din Budapesta a fost desemnat drept autoritate de management a programului transnaţional pentru regiunea Dunării. Activităţile partenerilor de proiect vor fi cofinanţate până la un plafon de 84%.

FEDR are drept obiectiv consolidarea coeziunii economice şi sociale în Uniunea Europeană prin reducerea dezechilibrelor dintre regiunile acesteia. În perioada 2014-2020, FEDR va investi peste 199 de miliarde de euro în regiunile Europei.

Totodată, IPA oferă asistenţă financiară şi tehnică pentru a sprijini procesul de reformă în ţările în curs de aderare. Fondurile IPA dezvoltă capacităţile acestor ţări, având drept rezultat evoluţii pozitive şi progresive în regiune. Pentru perioada 2014-2020, IPA are un buget de aproximativ 11,7 miliarde de euro.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro