Luni, 22 ianuarie 2018 - 4:33:41
EUR
EURO = 4.6656 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8059 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

DREAPTA, un nou partid unionist in R.Moldova


15 septembrie 2015

În cadrul unui interviu acordat jurnalistei Andriana Cheptine pentru portalul TRIBUNA, Ana Guţu, ex-deputat, membru al grupului de iniţiativă privind crearea noului partid „Dreapta”, a vorbit despre cum a venit ideea lansării unui nou partid, cîţi colegi din PLR se vor implica în noul proiect politic, ce partide le vede în calitate de concurenţi, dar şi dacă nu se teme de probleme în procesul de înregistrare a noului partid, dat fiind faptul că acesta se declară unionist. Iata acest interviu, pe care l-am preluat in intregime:

T.: Cum v-a venit ideea lansării unui nou partid?

A.G.: După ce foştii colegi din PLR în frunte cu Ion Hadârcă ne-au exclus din partid pentru că am avut o altă opinie vizavi de participarea în alegerile parlamentare din noiembrie, grupul nostru nu s-a împrăştiat, am continuat să discutăm, să ne întâlnim, să examinăm varii perspective pentru a materializa energiile şi atitudinile critice pe care le manifestăm. Decizia a survenit după câteva luni, când am epuizat un proces de negocieri cu unii lideri ai partidelor extraparlamentare, cărora le-am propus un rebranding al formaţiunilor pentru a lansa un nou proiect.

T.: Cîţi colegi din PLR vă vor urma în noul proiect politic?

A.G.: Nu ne-am pus scopul sustragerii foştilor colegi din PLR. PLR nu a fost creat ca un partid unionist, mulţi din foştii colegi sunt departe de ideea unionismului, dar, acei care vor considera că doresc să facă parte dintr-o echipă ce va lupta pentru idee şi nu pentru materie (a se citi bani), sunt bineveniţi.

T.: Pe ce segment de electorat mizaţi şi ce procent ar reprezenta acesta în societate, în opinia Dvs.?

A.G.: Ne adresăm îndeosebi tinerilor, intelectualilor, antreprenorilor mici şi mijlocii în speţă, dar şi celorlalte categorii ale societăţii, care îmbrăţişează ideea unirii Republicii Moldova cu România repusă pe un făgaş pragmatic, în baza unei armonizări rapide a sistemului socio-economic, diplomatic, militar, juridico-politic al Republicii Moldova cu cel românesc.

T.: Ce partide le vedeţi în calitate de concurenţi?

A.G.: Suntem în opoziţie totală cu partidele de stânga şi extremă stânga, cu partidele populiste, care pe lângă faptul că doresc să antreneze Republica Moldova pe un făgaş de dezvoltare estică, în contradicţie cu tot ce înseamnă libertate, democraţie, drepturile omului, mai şi denigrează demnitatea şi adevărul istoric despre identitatea naţională, lingvistică şi civilizatoare a românilor din Republica Moldova.

T.: În ce măsura credeţi că veţi reuşi să coagulaţi forţele unioniste din RM?

A.G.: Ne propunem să construim un partid politic bazat pe merit, profesionalism şi corectitudine, cu finanţare transparentă – adică un partid normal, şi nu o structură clientelară bazată pe beneficii materiale, ghidată  de principiul „cine dă mai mult cu banul acela e mai tare”. Cât despre coagulare, este important ca părtaşii ideilor noastre să se regăsească printre membri şi susţinători, mai puţin cred în ideea coagulării formaţiunilor. O spun pentru că timp de 8 luni am avut varii discuţii, negocieri care nu s-au soldat cu vreun rezultat palpabil.

T.: Veţi atrage în activitatea noului partid şi activişti ai Platformei Acţiunea 2012 şi din Mişcarea Tinerii Moldovei?

A.G.: Vom colabora neapărat cu aceste două organizaţii non-guvernamentale, şi, dacă membrii şi susţinătorii lor vor dori să se lanseze în politică, le vom oferi platforma „Dreptei”.

T.: În ce măsura mizaţi pe diasporă?

A.G.: Miza pe diasporă este una definitorie. Concepţia noii formaţiuni prevede atragerea din diasporă a celor mai pregătiţi tineri profesionişti, care sunt gata să se implice în procesul decizional public, fie legislativ fie guvernamental, pentru a transforma calitatea vieţii cetăţenilor din Republica Moldova, pentru a accelera armonizarea până la contopire a Republicii Moldova cu România.

T.: Nu vă temeţi de probleme în procesul de înregistrare a noului partid, dat fiind faptul că acesta se declară unionist?

A.G.: Orice idee politică este viabilă şi are dreptul la viaţă, iar în contextul istoric şi geopolitic reunificarea celor două state româneşti este mai mult decât o idee, este o realitate foarte proximă, un fapt cert care va avea loc, iar noi trebuie să pregătim terenul ca juridic, politic şi instituţional Republica Moldova să fie gata pentru aceasta.

T.: Pe ce susţinere de la Bucureşti mizaţi?

A.G.: Vom colabora cu partidele politice de dreapta din România.

T.: Pe cât de realizabil vi se pare obiectivul unirii cu România? În câţi ani s-ar putea produce acest lucru?

A.G.: Repet, unirea Republicii Moldova cu România nu se negociază şi nu se pune la îndoială, dezideratul unirii este unul mai actual ca oricând în condiţiile crizei geopolitice din Europa de Sud-est, mă refer la războiul ruso-ucrainean şi pericolul redeclanşării unui nou conflict pe Nistru. Voinţa politică pentru reunificarea celor două state româneşti este în continuă creştere şi este  direct proporţională cu opţiunea cetăţenilor. Iar cetăţenii, după ce au pierdut încrederea în capacitatea clasei politice de a asigura viabilitatea proiectului statal Republica Moldova (a se citi furtul  miliardului, subordonarea partinică a justiţiei şi corupţia generalizată)  – văd în unirea Republicii Moldova cu România unica şansă de a trăi decent, prosper şi în deplină securitate.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(351 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei este posibil sa fiti cam visator si sa aveti tendinta de a neglija probleme importante sau care nu suporta amanare. Nu este momentul sa incepeti noi activitati, din cauza ca deciziile pe care le luati ar putea fi neinspirate sau chiar eronate. Ar fi bine sa profitati de ajutorul pe care vi-l ofera o persoana apropiata. taur Este de asteptat sa beneficiati de o creativitate deosebita, mai ales in domenii artistice.Puteti avea idei originale, ingenioase, pentru rezolvarea unor probleme profesionale sau de afaceri.Sfaturile unei rude mai in varsta va pot ajuta sa evitati o incurcatura financiara. In a doua parte a zilei este posibil sa primiti vizita unor prieteni de familie, in compania carora puteti petrece cateva ore relaxante.
GEMENI RAC
gemeni Se pare ca azi nu sunteti prea comunicativ, asa ca ar fi bine sa evitati intalnirile de afaceri. De asemenea, eastrolog.ro va sfatuieste sa amanati deciziile importante in domeniul financiar. Este recomandabil sa va ocupati de activitati relaxante si sa petreceti mai mult timp impreuna cu cei drag rac Aveti sanse de succes in toate activitatile legate de camin, dar si in societate. Este o zi buna pentru a face planuri de viitor. Ideile dumneavoastra sunt apreciate atat de partenerul de viata, cat si de partenerii de afaceri. Va sfatuim sa evitati speculatiile de orice fel.
LEU FECIOARĂ
leu Parcurgeti o perioada favorabila creativitatii si inventivitatii. Pentru rezolvarea problemelor dificile, va sugeram sa incercati metode si idei originale.Capacitatea creativa de care dispuneti azi va indeamna sa incepeti o activitate noua. Aveti toate sansele de reusita in plan intelectual, dar si in viata sentimentala. Ar fi bine sa acordati mai mult timp activitatilor relaxante si sa nu neglijati odihna fecioara In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti mai sensibil decat de obicei, iar relatiile cu anturajul ar putea fi usor tensionate. Eastrolog.ro va sfatuieste sa fiti prudent si sa nu faceti promisiuni pe care nu sunteti sigur ca le veti putea respecta. Ar fi bine sa va dedicati timpul liber unor activitati creative.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In viata dumneavoastra ar putea avea loc schimbari importante, care va vor aduce multe satisfactii. Activitatea intelectuala intensa si puterea creativa de care dispuneti azi contribuie la succesul dumneavoastra pe plan social. In partea a doua a zilei s-ar putea sa aveti de luat o decizie in legatura cu relatiile sentimentale. Puteti sa va bazati pe intuitie. scorpion In prima parte a zilei sunteti plin de optimism si dispuneti de o creativitate deosebita. Aveti toate sansele sa va faceti remarcat prin talentul artistic. Dupa-amiaza este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana consacrata intr-un domeniu creativ, care ar putea juca un rol important in cariera dumneavoastra. Nu neglijati relatiile cu persoana iubita!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Se intrevede o zi agitata, cu multe probleme de rezolvat, dar creativitatea si ingeniozitatea va ajuta sa duceti totul la bun sfarsit. Astazi puteti avea realizari frumoase in plan financiar. Daca va stapaniti nervozitatea cauzata de oboseala, relatiile cu partenerul de viata pot fi foarte bune. capricorn Aveti sanse de reusita in tot ce faceti azi. Este un moment excelent pentru a sustine examene, lucrari artistice si proiecte. Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga armonios. Ar fi bine sa acordati mai multa atentie problemelor cu care se confrunta membrii mai tineri ai familiei.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator In plan profesional sau in afaceri, este posibil sa va confruntati cu un blocaj, probabil din motive financiare. Daca reusiti sa va puneti la lucru imaginatia si inventivitatea, puteti face rost de suma necesara. Dupa-amiaza s-ar putea sa suferiti o dezamagire in plan sentimental, care, insa, nu va afecteaza prea mult. Va sfatuim sa evitati calatoriile lungi. pesti Este o zi buna pentru a face planuri de viitor si pentru a va va afirma in plan social prin initiative originale. Relatiile cu prietenii si cu partenerul de viata ar trebui sa fie foarte bune. Va sfatuim sa nu va pripiti in luarea deciziilor importante
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro