Marţi, 24 octombrie 2017 - 12:37:27
EUR
EURO = 4.5975 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8945 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Cutremur pe scena politica de la Chisinau


16 octombrie 2015

  • Premierul Vlad Filat si-a pierdut imunitatea si a demisionat de la conducerea PLDM
  • Igor Gorman a renuntat la calitatea sa de deputat
  • CNA (DNA-ul nostru) a intrat direct, in timpul dezbaterilor, in Parlament
  • Se asteapta alte demisii si lipsiri de imunitate

Ziarul de Garda a publicat “povestea miliardului furat, pe care v-o supunem atentiei:

 

Trei bănci din Riga, Letonia, au servit drept „porţi europene” pentru preluarea controlului asupra a trei bănci din R. Moldova, care, ulterior, au ajuns să fie lichidate din cauza unei fraude bancare de aproximativ un miliard de euro. Cele trei bănci letone sunt ABLV, PrivatBank şi Pasta Banka, figurante în mai multe scandaluri financiare anterioare, fiind şi penalizate pentru acţiuni de spălare de bani.

Băncile letone au fost conectate la scandalul bancar din R. Moldova încă în 2012, atunci când un şir de acţionari au procurat pachete de acţiuni de la Universalbank, luând împrumuturi de la companii obscure din Marea Britanie. La acel moment, transferurile financiare erau efectuate prin intermediul unor bănci din Letonia.

De atunci, au avut loc mai multe schimbări în lista de proprietari ai acestor bănci, dar şi a Băncii Sociale şi Băncii de Economii, care au folosit acelaşi truc – procurarea de acţiuni, contra unor împrumuturi din off-shore-uri britanice obscure, transferate prin cele trei bănci letone. Cetăţenii care au luat aceste împrumuturi şi au cumpărat acţiunile băncilor par să nu aibă nimic în comun. Totuşi, au conturi aproape similare şi au acţionat în baza unor scenarii identice.

Primul Raport Kroll arată că aceste fonduri au fost ulterior folosite pentru a rambursa alte împrumuturi luate în numele altor entităţi din Moldova.

Acest carusel de împrumuturi pentru procurarea acţiunilor din cele trei bănci a culminat cu o serie de evenimente financiare care s-au produs în noiembrie 2014. Atunci, în toiul campaniei electorale parlamentare, când societatea era preocupată de alegerea unei alianţe pro-europene, banii din cele trei bănci moldoveneşti au luat drumul spre alte firme off-shore obscure, trecând prin aceleaşi trei bănci letone, cu buna ştiinţă a autorităţilor declarate pro-europene.

Patru firme aparţinând lui Ilan Şor au transferat bani prin aceste bănci în perioada 1-24 noiembrie 2014. Cele patru companii sunt: Provolirom SRL, Dracard SRL, Caritas Group SRL şi Voximar Com SRL, cu o expunere de 13 miliarde de lei, se arată în Raportul Kroll.

ABLV Bank: bani pentru ex-preşedintele Lucinschi şi viceprimarul de Orhei

Una dintre băncile din Riga, implicată în spălarea banilor din băncile din Moldova, este ABLV, care are reputaţia unei bănci ce deserveşte statele CSI. Este de fapt banca letonă care are filiale în cele mai multe state CSI.

La 30 mai 2013, cinci companii moldoveneşti au procurat acţiuni la Banca Socială. Toate şi-au plătit cotele cu împrumuturi luate din off-shore-uri britanice cu 1-2 săptămâni mai devreme, în perioada 17-22 mai. Toate cinci deţineau conturi la ABLV Bank din Riga.

Şi un şir de persoane private care, în 2013, au obţinut acţiuni la această bancă au luat în perioada adiacentă împrumuturi fabuloase de la off-shore-uri britanice, folosind conturi în ABLV Bank. Printre aceştia se numără Petru Lucinschi, fostul preşedinte al R. Moldova, Reghina Apostolova, fostă consilieră comunistă, actualmente viceprimară la Primăria Orhei, condusă de Ilan Şor, dar şi persoane implicate anterior în tranzacţii cu firmele lui Ilan Şor.

Ulterior, în noiembrie 2013, şi firmele Ancor Lux SRL şi Samit Plus SRL au procurat acţiuni la Banca Socială în mod similar, prin împrumuturi din companii off-shore cu aceeaşi adresă pe insulele Belize, fiecare cu conturi în bănci letone.

Astfel, cei care au devenit noi acţionari ai Băncii Sociale în 2013, deşi par oameni diferiţi, au totuşi legături subtile.

Nu doar acţionarii Băncii Sociale şi Unibank au obţinut împrumuturi din off-shore prin banca ABLV din Riga, ci şi unii acţionari ai BEM.

În general, ABLV a fost nominalizată în vestitul caz Magnitski, care a relevat o fraudă masivă a Guvernului rus.

PASTA BANKA: bani de la şi pentru firmele lui Vlad Plahotniuc

A doua bancă letonă prin care au fost spălaţi banii din schemele moldo-britanice se numeşte Pasta Banka. Această bancă are 7 ani şi este situată în centrul oraşului Riga, chiar lângă Hotelul Radisson, unde au loc multe forumuri europene. Şi ultimul Summit al Parteneriatului Estic a avut loc la acest hotel, la care au participat înalţi oficiali din R. Moldova, dar care, în alocuţiunile lor cu privire la progresele R. Moldova vizând asocierea cu UE, nu au menţionat nimic despre aceste tranzacţii.

Latvija Pasta Banka este cunoscută pentru faptul că are angajaţi care comunică foarte bine în rusă, dezvăluind că operează cu succes pentru statele din ex-URSS. În ultimul său raport făcut public la 30 iunie 2015, conducerea Pasta Banka subliniază că zonele sale prioritare sunt Rusia şi statele CSI. De asemenea, în raport sunt enumerate riscurile esenţiale pentru stabilitatea băncii, unul dintre acestea fiind „spălarea banilor”.

Cu toate acestea, experţi în tranzacţii financiare consideră că anume asemenea operaţiuni au avut loc prin intermediul acestei bănci în cazul dispariţiei miliardului moldovenesc. Încă în 2012, persoane cu cetăţenia rusă şi ucraineană au procurat acţiuni în Banca Socială, împrumutând bani prin intermediul Pasta Banka de la companii off-shore.

Persoanele în cauză au conturi aproape similare în banca letonă, ceea ce vorbeşte despre faptul că şi-au deschis conturile simultan. De asemenea, nu doar firmele off-shore de unde au împrumutat banii pentru a procura acţiuni la băncile moldoveneşti sunt obscure, ci şi ele însele sunt dubioase.

După cum scrie presa ucraineană, cinci dintre cetăţenii ucraineni care au procurat acţiuni la Banca Socială au viză de reşedinţă într-un orăşel mic numit Novaya Kahovka, doi dintre ei locuind pe aceeaşi adresă. Olga Nikitaeva, Svetlana Petrenko, Alexandr Zavarzin, Oleh Stepanets, Sergii Andriichuk, Sergei Merkulov, Ivan Kostianko, Tetiana Boiko, toţi au luat împrumuturi în valoare a câte 650000 de euro fiecare prin Pasta Banka, procurând astfel acţiuni la Banca Socială din Chişinău. Aceştia au procurat acţiunile băncii, luând împrumuturi de la off-shore-uri ce au rădăcini în Republica Dominicană, Panama, Belize.

Firmele off-shore care au oferit bani acestor persoane obscure au adrese scoţiene, în preajma altor firme off-shore legate de firme aparţinând lui Vladimir Plahotniuc, potrivit presei scoţiene.

Printre sursele de împrumut pentru procurarea acţiunilor la Banca Socială au fost firmele Jet-Tech Industries Ltd şi Manitoba Management, care au făcut transferuri prin Pasta Banka în perioada august-noiembrie 2012 în sumă de 23 milioane de lei.

Firma Jet-Tech Industries este vestită pentru tranzacţii anterioare dubioase cu businessuri din R. Moldova. Directoare a acestei firme până în martie 2014 a fost Angelique Elizabeth Lilley din Noua Zeelandă. Ea conducea şi una dintre firmele care devenise proprietară a Publika.md , care în prezent aparţine lui Vlad Plahotniuc, vicepreşedinte al Partidului Democrat.

PRIVATBANK

Privatbank este un grup bancar ce aparţine de fapt vestitului oligarh ucrainean Igor Kolomoiskii, care ocupă locul doi în lista celor mai bogaţi oameni din Ucraina. Kolomoiskii a îndeplinit până recent funcţia de preşedinte al administraţiei ucrainene de la Dnepropetrovsk. Banca e administrată în parteneriat cu Ghennadii Bogoliubov. Printre acţionarii băncii este şi firma off-shore Triantal Investments, deţinută tot de aceste două persoane. Acest grup financiar deţine şi activităţi în domeniul metalurgic, petrolier, avia şi media.

Deşi s-a manifestat ca un antiputinist în toiul actualului război ruso-ucrainean, Kolomoiskii acceptă să facă afaceri cu diverse entităţi din Federaţia Rusă. Prin intermediul Privatbank au circulat surse de provenienţă dubioasă între Rusia, Ucraina, Marea Britanie. Banca are filiale nu doar în Letonia, ci şi în Cipru, unde alte firme off-shore şi-au deschis conturi la banca din Riga.

Cea mai remarcabilă prezenţă letonă în aceste tranzacţii moldo-britanice este Alise Ilsley, cetăţeană a Letoniei. Ea este directoare a peste 50 de firme off-shore din Marea Britanie, şi pare să fie implicată în firmele prin care s-au spălat banii de la Chişinău. Alise se prezintă şi ca reprezentantă a companiei Arran Consult, care este specializată în crearea companiilor off-shore, deschiderea conturilor, conectarea firmelor la plăţi electronice (PayPal, WebMoney etc.), obţinerea licenţelor pentru jocuri de noroc, cazinouri, loterii, licenţelor financiare pe teritoriul UE. Firma Arran îşi are sediul la Sankt Petersburg, Rusia.

Potrivit datelor Băncii Naţionale, citate în raportul Kroll, şase din şapte firme care au primit credite mari de la BEM şi BS au primit anterior bani de la aceleaşi companii off-shore care au conturi la Privatbank din Riga.

Persoanele care au procurat acţiuni la Unibank, utilizând împrumuturi din firmele britanice off-shore transferate prin Privatbank în perioada 2012-2013, sunt jurnalistul Vladimir Novosadiuc, jurnalista Rita Ţvic, omul de afaceri Veaceslav Lupov şi Nani Abashidze, cu care acesta este într-o relaţie apropiată.

Dar, la un moment dat, banii au şi plecat din băncile moldoveneşti prin intermediul aceloraşi bănci letone. La 12 noiembrie 2014, prin intermediul Privatbank din Letonia, BEM a oferit împrumuturi firmei Voximar Com, care face parte din Grupul Şor, în mărime totală de 1,68 miliarde lei. În seara aceleiaşi zile, firma Voximar a transferat această sumă de bani, prin intermediul Privatbank din Letonia, către un off-shore din Marea Britanie, numit Expovision Logistics. În total, 5 firme din Grupul Şor au transferat pe parcursul a două zile ale lunii noiembrie mai multe miliarde de lei de la Chişinău în Marea Britanie prin intermediul Privatbank din Riga. Majoritatea firmelor britanice care au primit banii au coduri SWIFT aproape similare.

În total, în noiembrie 2014, prin Privatbank din Letonia, au fost transferaţi bani către cinci firme britanice şi o firmă înregistrată în Panama, dar cu cont bancar în R. Moldova.

În 2014, o serie complexă de tranzacţii a rezultat cu noi împrumuturi în valoare de 13,7 miliarde de lei oferite de Banca Socială unor 5 entităţi moldovene, care au transferat banii în contul unor firme off-shore cu conturi la Privatbank din Letonia.

 

Spălarea banilor: creşterea sărăciei

Raportul Kroll conţine câteva calificări ale acestor tranzacţii. „Structura tranzacţiilor a fost aranjată cu intenţia de a deghiza intenţionat adevărata natură a activităţii de creditare şi pentru a maximiza masa creditară disponibilă”, iar „profilul general al acestor împrumuturi nu a fost unul obişnuit pentru tipul tranzacţiilor comerciale, şi nivelul conectivităţii între aceste persoane a demonstrat eforturile deliberate de a ascunde adevărata implicare a băncilor”, se spune în Raportul Kroll.

Documentul arată că în noiembrie 2014 banii au plecat deliberat prin credite neperformante de la firmele lui Ilan Şor, prin câteva bănci din Letonia, spre entităţi obscure din marea Britanie şi Hong Kong.

Autorităţile de la Chişinău au anunţat că ar fi deschis o anchetă pe acest caz de spălare de bani, dar nu au explicat dacă au iniţiat un acord de cooperare cu autorităţile letone pentru elucidarea tranzacţiilor cu bani proveniţi din Moldova prin cele 3 bănci de la Riga. Deocamdată doar dosarul de învinuire a conducătorilor firmei Caravita, care relevă faptul că rude ale liderului PLDM, Vlad Filat, ar fi fost implicate în fraudarea unei sume de 2,8 milioane euro, a fost transmis în judecată.

Solicitată de ZdG, Banca Naţională de la Riga a declarat că este interesată să coopereze cu autorităţile din Moldova, totuşi indicând la faptul că opinii asupra comportamentului celor 3 bînci lituaniene putem obţine la Comisia financiară şi a pieţei de capital din Letonia (FKTK).

Serviciul de presă al FKTK de la Riga ne-a informat că monitorizează activitatea tuturor băncilor din Letonia pentru „prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului”, organizând inspecţii la băncile care ar fi posibile ţinte ale unor asemenea fenomene. „Pe durata acestor inspecţii FKTK verifică calitatea şi eficienţa sistemelor de control intern al băncilor pentru prevenirea spălării banilor. Este obligaţia băncilor de a raporta la Oficiul de prevenire a spălării banilor orice suspiciune asupra unor tranzacţii neobişnuite. În cazul în care FKTK descoperă abateri de la cadrul regulatoriu, se iau decizii cu privire la aplicarea sancţiunilor, care pot fi financiare sau sub formă de obligaţii de a îmbunătăţi regulamentele de activitate ale băncii”, se mai spune în răspunsul FKTK oferit pentru ZdG.

„În privinţa cazului pe care l-aţi evocat, ce ţine de Moldova, FKTK a declanşat deja o inspecţie, pentru a identifica dacă aceste bănci letone au acţionat în concordanţă cu normele legale. Experţii FKTK au contactat Banca Naţională a Moldovei pentru obţinerea unor informaţii suplimentare. Dacă vor fi demonstrate încălcări, FKTK va decide asupra unor eventuale sancţiuni”, ne-a spus Marija Makarevica, şefa serviciului de presă al acestei instituţii.

Anterior, ABLV Bank şi Privatbank au fost sancţionate de către autorităţile letone pentru faptul că ar fi admis sume provenite din cele 230 milioane de dolari din frauda fiscală din Rusia, relevată în cazul Magnitski.

Recent, Global Financial Integrity (GFI), o organizaţie internaţională de analize financiare, a făcut public un nou studiu privind legătura dintre statele care acceptă spălarea banilor şi nivelul sărăciei. „Fluxurile ilicite de bani sunt direct relaţionate cu creşterea sărăciei, a inechităţii şi cu o dezvoltare umană redusă”, se spune în raport, iar „fenomenul spălării banilor are un impact major asupra statelor sărace”, susţine Tom Cardamone, directorul GFI.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating
(175 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec S-ar putea sa faceti cunostinta cu o persoana deosebita care va cucereste imediat si care va putea juca un rol important in viata dumneavoastra. Este posibil chiar sa va propuneti sa petreceti un sfarsit de saptamana impreuna. Pe plan profesional si in afaceri va recomandam sa va bazati pe intuitie, dar sa tineti cont si de sfaturile unei persoane mai in varsta. Spre seara este posibil ca un membru mai tanar al familiei sa va dea o veste buna sau sa va ofere un cadou. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti probleme la locul de munca, din cauza ca nu va puteti concentra prea bine. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti pe neastepte cu o persoana la care tineti mult si care va invita la o petrecere. Aveti ocazia sa va revedeti cu prieteni vechi. Va sfatuim sa fiti cumpatat.
GEMENI RAC
gemeni Prima parte a zilei este favorabila relatiilor cu cei apropiati, in special cu persoana iubita si cu prietenii. Dupa-amiaza s-ar putea sa fiti foarte ocupat cu pregatirile pentru o calatorie in interes personal sau familial. Va recomandam sa va odihniti mai mult si sa va menajati sanatatea. rac La locul de munca sau in afaceri aveti posibilitatea sa terminati o lucrare importanta, la care lucrati de mult timp. Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context astral favorabil.Partenerul de viata si familia va apreciaza pentru initiativele de schimbare si innoire. Se pare ca nu sunteti prea multumit de situatia financiara.
LEU FECIOARĂ
leu Se pare ca sunteti preocupat de probleme personale si aveti tendinta sa neglijati relatia cu persoana iubita. Va ganditi la cateva schimbari interesante in camin, dar ar fi mai bine sa le amanati pentru alta data. S-ar putea ivi ocazia sa faceti o calatorie impreuna cu partenerul de viata. Va sfatuim sa profitati de ocazie pentru a va detasa de problemele de zi cu zi si pentru a va incarca bateriile. fecioara Aveti sanse de reusita in toate activitatile legate de camin, iar relatiile cu familia si cu prietenii sunt foarte bune. Buna dispozitie si usurinta cu care comunicati va ajuta sa rezolvati problemele unor persoane din anturaj. In a doua parte a zilei este posibil sa petreceti momente minunate in compania persoanei iubite si s-ar putea chiar sa fiti tentat sa ii faceti un cadou.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Va face o deosebita placere sa va reintalniti cu o persoana pe care o apreciati si cu care nu v-ati mai vazut de multa vreme. Aveti sanse sa rezolvati probleme de familie pe care le-ati tot amanat. Este o zi buna si pentru intalniri cu prietenii. Va recomandam sa tineti cont de sfaturile prietenilor cu experienta, fiindca va pot fi de folos intr-o problema financiara. scorpion La locul de munca sau in afaceri, o situatie neprevazuta v-ar putea obliga sa munciti peste program. Familia este multumita de initiativa dumneavoastra de a cumpara un obiect important pentru casa. Va sfatuim sa stabiliti impreuna toate detaliile.Sunt sanse sa petreceti o seara excelenta impreuna cu partenerul de viata si sa faceti planuri pentru o calatorie de relaxare.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Nu este o zi prea buna pentru negocieri sau tranzactii financiare si nici pentru planuri de viitor in afaceri. In schimb, puteti avea mari satisfactii pe plan sentimental. Nu este exclus chiar sa fiti dispus sa faceti o declaratie de dragoste. Va sfatuim sa evitati afacerile care implica un grad mare de risc. Ar fi bine sa nu va fortati norocul si sa nu alergati dupa castiguri usoare, fiindca riscati sa pierdeti bani si chiar sa intrati in conflict cu legea. capricorn Se pare ca sunteti intr-o forma deosebit de buna si parcurgeti o perioada favorabila pentru afaceri, intalniri romantice si calatorii. Moralul ridicat va stimuleaza sa abordati cu entuziasm si eficienta problemele profesionale. In ceea ce priveste sanatatea, nu se intrevad probleme deosebite. In a doua parte a zilei este posibil sa primiti o oferta de colaborare. Va recomandam sa nu va grabiti sa o refuzati, dar sa analizati cu atentie eventualele riscuri ascunse.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Parcurgeti o perioada favorabila in ceea ce priveste viata sentimentala. Daca v-ati gasit deja jumatatea, relatia ar putea evolua la un nivel superior. Daca inca mai cautati dragostea, acum aveti sanse mari sa o intalniti.In a doua parte a zilei, o persoana apropiata ar putea fi dispusa sa va ajute sa rezolvati o dificultate financiara de scurta durata. Va sfatuim sa nu neglijati obligatiile profesionale. pesti Este posibil sa aiba loc schimbari benefice in viata dumneavoastra sentimentala. Capacitatea de comunicare este deosebit de buna azi si s-ar putea ivi ocazia sa legati o noua relatie. Daca se va baza pe sinceritate si respect reciproc, sunt sanse sa devina o relatie de durata. Puteti realiza tot ce v-ati propus in plan profesional sau in afaceri, dar eastrolog.ro va recomanda sa evitati orice fel de speculatii si sa nu va lasati tentat de castiguri usoare.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 octombrie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro