Marţi, 23 ianuarie 2018 - 5:58:00
EUR
EURO = 4.6656 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.8059 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Cine a fost Ioan Lupaş, autorul cărţii “Istoria Unirii Românilor”, apărută în anul 1937


11 noiembrie 2015

În articolul despre  donaţia de carte către Basarabia, apărut în timpul.md, menţionam, în final, că intenţionez să fac mai o donaţie de carte şi la Fundaţia “Constantin Stere” din Ploieşti, cea mai importantă carte fiind “Istoria Unirii Românilor”, scrisă de Ioan Lupaş, apărută la Cluj, în “ziua Bunei Vestiri, 1937”. În “Cuvântul despre urzirea acestei cărţi”, autorul menţionează: “prin scrisoarea din ziua de 4 Maiu 1934, cu nr.1118, Direcţia Fundaţiei Culturale Regale “Principele Carol” îmi împărtăşise că are de gând să tipărească o carte “Despre Unirea Românilor”, adăugând că “Majestatea Sa Regele şi-a exprimat dorinţa ca ea să fie scrisă de mine. Dorinţa regală a fost înţeleasă, după cuvinţă, ca o poruncă ce se cere neapărat împlinită” Astfel, după numai trei ani, cartea avea să vadă lumina tipaului, la Cluj.

Ioan Lupaş s-a născut în Sălişte, la 9 august 1880. A fost fiul lui Toma şi Maria, născută Popa. Tatăl său a fost oier, având peste trei sute de oi, ceea ce îi conferea o oarecare bunăstare. Ioan a avut un frate mai mare. S-a căsătorit cu Ana, cu care a avut un fiu şi două fiice.

A urmat cursurile şcolii primare ortodoxe din satul natal între anii 1886-1890. A învăţat apoi la Liceul maghiar din Sibiu , între anii 1892-1899 (după alte surse a început studiile aici în anul 1890), unde a fost coleg cu Octavian Goga. Când Goga a fost eliminat din liceu, în anul 1899,  datorită faptului că intrase în conflict cu un profesor care îi jignea pe elevii români şi s-a mutat la gimnaziul din Braşov, azi Liceul "Andrei Şaguna", Lupaş a plecat şi el la aceeaşi instituţie de învăţământ, pe care a absolvit-o în anul 1900. Aici l-a avut profesor de istorie pe Vasile Goldiş.

Cursurile universitare le-a făcut la Universitatea din Budapesta, Facultatea de Litere şi Filosofie, între anii 1900-1904. A luat doctoratul în anul 1904, magna cum laudae, teza de doctorat fiind intitulată "Biserica ortodoxă română din Transilvania şi unirea religioasă în cursul veacului al XVIII-lea". Între 1904-1905 a urmat o specializare în istorie la Universitatea din Berlin, fiind bursier al Societăţii "Transilvania". În 1905 a efectuat o călătorie de studii în Italia. În timpul acestor studii s-a înscris în Partidul Naţional Român.

S-a întors ulterior la Sibiu, unde a funcţionat la Institutul Teologic, între anii 1905-1909 ca profesor de istorie bisericească. A urmat şi cursurile seminarului, devenind astfel preot. Pentru că a susţinut învăţământul românesc în Transilvania, a fost avertizat dur de legislaţia maghiară a timpului.  Intrat în conflict cu autorităţile, el a fost nevoit să părăsească Sibiul şi să se stabilească la Sălişte, unde a profesat ca protopop, până în anul 1919.

De menţionat faptul că, în anul 1907, a fost condamnat de autorităţile ungare de la Cluj pentru că scrisese în revista "Ţara noastră" din Sibiu un articol favorabil ţăranilor din România care s-au răsculat în acel an. Fiind susţinător al intrării României în Primul Război Mondial împotriva Puterilor Centrale, a fost arestat de autorităţile austro-ungare în anul 1916 şi închis în lagărul de la Sopron, Ungaria, unde a fost deţinut timp de un an şi şapte luni. A avut domiciliu forţat până în anul 1917, la Sopron şi la Budapesta.

A participat ca delegat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, fiind  ales membru în Marele Sfat Naţional.

Între 1918-1920 a fost secretar general al Resortului Culte şi Instrucţiunii Publice din Consiliul Dirigent al Transilvaniei.

Între anii 1919-1944 a fost profesor de istorie la Universitatea din Cluj-Napoca.

În anul 1920 a fondat, împreună cu Alexandru Lapedatu, Institutul de Istorie Naţională din Cluj.

În perioada 1926-1927 a fost ministru al Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale.

Nemulţumit de fuziunea Partidului Naţional Român cu Partidul Ţărănesc condus de Ion Mihalache, a trecut în anul 1927 în rândurile Partidului Poporului, condus de Alexandru Averescu.

În anul 1932 a făcut parte dintre membrii fondatori ai Partidului Naţional Agrar, condus de Octavian Goga. După ce în 1935 acest partid a fuzionat cu Liga Apărării Naţional Creştine, a devenit membru de seamă al Partidului Naţional-Creştin.

Între anii 1932-1935 a fost preşedintele Secţiei de Istorie a Academiei Române. Între 1937-1938 a fost ministru al Cultelor şi Artelor. A fost deputat în mai multe legislaturi.

A scris mai multe zeci de cărţi de istorie a bisericii şi de istorie, precum şi aproape o mie de articole cu subiect istoric publicate în mai multe reviste româneşti de prestigiu.

În noaptea de 5/6 mai 1950 a fost arestat de autorităţile comuniste din România şi închis la Sighetul Marmaţiei. A fost eliberat din închisoare la 5 mai 1955.

A murit la 3 iulie 1967 la Bucureşti şi a fost înmormântat la Mănăstirea Cernica.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating
(232 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Azi este posibil sa fiti mai sensibil decat de obicei si sa nu va simtiti in cea mai buna forma intelectuala. Avand in vedere contextul astral relativ dificil, eastrolog.ro va recomanda sa amanati luarea deciziilor importante, sa nu semnati documente oficiale si sa nu faceti planuri pe termen lung. Pe tot parcursul zilei este indicat sa evitati discutarea subiectelor delicate, care ar putea sa se transforme in confruntari. taur Ar fi bine sa nu va faceti un program strict pentru azi, fiindca este posibil sa survina diverse evenimente neasteptate care va dau programul peste cap.S-ar putea sa aveti de facut cateva drumuri urgente in interes profesional sau de afaceri, care va incurca planurile de a petrece dupa-amiaza impreuna cu familia. Pentru a nu tensiona relatia cu partenerul de viata, eastrolog.ro va recomanda sa amanati orice discutie care ar putea sa degenereze in cearta si sa nu raspundeti la eventualele provocari.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil sa nu va simtiti in cea mai buna forma fizica si intelectuala, ceea ce va indispune si va poate face sa deveniti irascibil. Va sfatuim sa nu va asumati niciun risc, fiindca este foarte posibil sa va alegeti cu pagube. Daca aveti de luat hotarari importante care nu suporta amanare, ar fi bine sa va sfatuiti cu familia. Pentru a depasi cu bine aceasta zi destul de dificila, este necesar sa va inarmati cu rabdare si sa nu actionati sub impulsul momentului. rac Contextul astral de azi nu este favorabil discutiilor si calatoriilor in interes profesional sau de afaceri. Capacitatea de concentrare si simtul practic sunt diminuate si va pot face sa luati decizii gresite. Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga fara probleme deosebite, dar ar fi bine sa acordati mai multa atentie partenerului de viata. Pentru a evita neintelegerile, va sfatuim sa fiti foarte atent cum va exprimati.
LEU FECIOARĂ
leu In prima parte a zilei este de asteptat sa va simtiti plin de energie si sa aveti idei ingenioase. Aveti posibilitatea sa va afirmati in plan social. Entuziasmul va poate face sa actionati impulsiv, depasind anumite limite si riscand sa va treziti in situatii neplacute. Prin urmare, astazi ar fi bine sa evitati discutiile in contradictoriu. Dupa-amiaza este posibil sa va confruntati cu o problema sentimentala mai veche, pe care ati crezut-o rezolvata, dar care revine in actualitate. fecioara In prima parte a zilei este posibil sa fiti indispus si chiar sa deveniti irascibil. Va sugeram sa amanati abordarea chestiunilor dificile, care necesita rabdare si tact. La locul de munca sau in afaceri, daca ideile dumneavoastra originale nu sunt apreciate asa cum v-ati asteptat, ar fi bine sa nu insistati. In familie va puteti astepta la armonie si buna intelegere.
BALANŢĂ SCORPION
balanta In contextul astral dificil de azi, este posibil sa resimtiti o stare de inibitie si sa aveti tendinta de a va izola. Capacitatea de comunicare ar putea fi de asemenea redusa, sporind riscul de neintelegeri cu cei din jur. Este posibil sa fiti indispus din cauza ca aveti impresia ca partenerul de viata va neglijeaza. Azi nu este indicat sa provocati o discutie pe acest subiect. Va sfatuim sa aveti rabdare cateva zile. Este un moment bun pentru autoanaliza si pentru a incerca sa intelegeti ce anume va nemultumeste in relatiile cu cei din jur. scorpion S-ar putea sa va simtiti obosit dupa o perioada de munca intensa si sa deveniti irascibil, riscand sa va certati chiar si cu cei dragi. Nu este exclus sa resimtiti si o anumita frustrare, din cauza ca relatiile sentimentale nu decurg asa cum v-ati dori. Ar fi bine sa va sfatuiti cu o persoana apropiata, de incredere.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei s-ar putea sa fiti indispus din cauza neintelegerilor cu un coleg de serviciu sau cu un partener de afaceri. Daca va ganditi sa provocati o discutie serioasa, ar fi bine sa mai asteptati cateva zile. Spre seara, sunt sanse sa va regasiti buna dispozitie in mijlocul celor dragi. capricorn Inainte de amiaza este posibil sa fiti putin confuz, ceea ce ar putea sa va afecteze atat relatiile sociale, cat si cele sentimentale. Azi nu este indicat sa va lansati in proiecte noi, chiar daca vi se pare ca sunt usor de rezolvat. In a doua parte a zilei, relatiile cu persoana iubita ar trebui sa fie foarte bune si sa va ridice moralul.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este posibil sa aveti o zi tensionata din cauza unor divergente cu partenerul de viata. Va recomandam sa amanati deciziile importante, pentru ca este posibil sa fiti confuz si sa nu va puteti concentra. Un moment de relaxare v-ar ajuta sa va puneti ordine in idei. Ar fi bine sa fiti mai atent cu persoanele varstnice din familie pesti Este posibil sa resimtiti o stare de iritare si sa aveti tendinta de critica pe toata lumea. Daca vreti sa nu stricati relatiile cu cei din jur, ar fi bine sa fiti cat mai diplomat si sa nu va grabiti sa faceti afirmatii pe care le-ati putea regreta mai tarziu.Azi este de preferat sa nu incheiati niciun fel de contract sau tranzactie, fiindca exista riscul sa va scape detalii importante si sa iesiti in pierdere. Va recomandam sa fiti mai atent la problemele partenerului de viata.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro