Joi, 28 martie 2024 - 10:55:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cât costa unirea Basarabiei cu România


15 decembrie 2015

Miturile anti-unire sunt teorii promovate, amator sau profesionist, de cei care îşi manifestă scepticismul faţă de procesul de reîntregire a ţării.

Mimând pragmatismul, ei spun despre unirea Basarabiei cu România că „ar fi frumos, dar nu se poate” şi invocă, în acest sens, argumente de ordin economic sau strategic. Fără să contrazică adevărul istoric, că Basarabia e parte din terioriul românesc, retorica scepticilor induce nesiguranţă şi teamă, sugerând pericole majore: instabilitatea economică, apariţia unei minorităţi incontrolabile sau a unei corupţii imposibil de eradicat.

Raportul dat publicităţii la 17 iulie a.c. de agenţia americană de analiză strategică Stratfor susţine acelaşi lucru: „criza politică din Moldova - şi în special dificultăţile financiare crescute ale ţării - ar putea oferi, de asemenea, o oportunitate pentru România. (...) Chiar dacă, la nivel declarativ, liderii politici români nu susţin reunificarea, Bucureştiul rămâne un susţinător cheie al legăturilor mai strânse cu Chişinăul, în contextul Uniunii Europene. (...) Înainte de întâlnirea ce avut loc la 8 iulie a.c. între Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, o delegaţie de la Banca Naţională a România a efectuat o vizită mai puţin mediatizată, dar potenţial semnificativă pentru Moldova. Scopul oficial al vizitei a fost lansarea unui proiect de înfrăţire sprijinit de UE, ce vizează consolidarea capacităţii băncii centrale din Republica Moldova în domeniile de reglementare şi supraveghere. Proiectul a primit 1,2 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a oferi asistenţă tehnică în Moldova şi va fi implementat de către Banca Naţională a Moldovei şi un consorţiu ce cuprinde Banca Naţională a României şi Banca Centrală din Olanda. Acest proiect vine într-un moment cheie pentru economia Moldovei, aflată sub impactul dispariţiei, la începutul acestui an, a peste 1 miliard dolari - echivalentul a peste 12,5 % din PIB-ul ţării - de la trei din cele mai mari bănci din Moldova, dar şi a scandalului de corupţie ce a urmat.

Continuare articol aici si aici


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro