Miercuri, 24 aprilie 2024 - 5:37:43
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Forumul Civic, prin Maia Sandu, are cuvântul!


30 ianuarie 2016

Fosta ministră de la Educaţie, Maia Sandu, susţine că, această guvernare de la Chişinău nu este una legitimă şi că alegerile parlamentare anticipate sunt necesare. Declaraţia a fost făcută în cadrul Forumului Civic.

În cadrul Forumului de astăzi, aceasta a prezentat şase condiţii pentru guvernare, care au fost elaborate împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi care urmează să fie îndeplinite într-un termen rezonabil de 30 de zile.

„Îndeplinirea acestor condiţii va testa caracterul reformator pe care pretinde că îl are actualul Guvern, susţinut de o majoritate parlamentară nelegitimă. Totodată, alegerile anticipate rămin a fi necesare pentru schimbarea clasei politice, pe cale paşnică”, a spus Sandu.

Totodată, fosta ministră a propus ca Forumul Civic să facă o solicitare către autorităţi, prin care o misiune din partea Consiliului Europei să fie invitată pentru a media dialogul dintre societatea civilă şi guvernare.

Cele şase condiţii propuse de Maia Sandu sunt:

1. Modificarea cadrului legislativ în domeniul sistemului bancar în vederea eliminării riscurilor de fraudare, în continuare, a băncilor şi a stopării spălării de bani.
2. Selectarea Guvernatorului BNM în cadrul unui concurs jurizat internaţional de guvernatori ai băncilor centrale din ţările UE.
3. Adoptarea pachetului de legi privind integritatea, prezentat în şedinţa Guvernului din 16 iunie 2015 şi respins atunci de miniştrii PD.
4. Demiterea Procurorului General şi numirea unui procuror european. Demiterea şefilor structurilor de combatere a corupţiei – CNA, CNI; selectarea noilor conducători ai acestora în cadrul unor procese transparente şi corecte, cu participarea societăţii civile.
5. Modificarea legislaţiei electorale în vederea simplificării procedurii de înregistrare a partidelor politice şi a finanţării lor echitabile.
6. Limitarea concentrării proprietăţii mass-media prin reducerea, la două, a numărului de licenţe pe care le poate deţine o persoană; introducerea unor restricţii referitoare la cotele de piaţă deţinute de beneficiarii licenţelor de emisie; eliminarea concurenţei neloiale pe piaţa publicităţii.

(Sursa: independent.md)

N.A. Pe Maia Sandu am cunscut-o, personal, anul trecut, la Cursurile Universităţii Populare de Vară de la Vălenii de Munte-Prahova. Se afla într-o scurtă vacanţă în România şi a ţinut să fie prezentă, măcar o zi, la această manifestare cultural-istorică de prestigiu. Domnia sa chiar a fost invitată să ia cuvântul, publicul, printre care se aflau şi mulţi cursanţi basarabeni, a aplaudat-o frenetic. În pauză, Maia Sandu s-a întreţinut cu  aceştia, care au rugat-o, insistent, să revină pe scena politică de la Chişinău (în foto)

Pe cât de iubită şi apreciată de către oamenii simpli, pe atât de ignorată este, se pare, de către politicienii moldoveni, printre care, surprinzător pentru mine, se află şi Mihai Ghimpu, preşedintele PL din R.Moldova. Astă-vară, când mă aflam la Chişinău, am reuşit, nu uşor, să-i solicit un interviu, în sediul PL. Pe parcursul dialogului nostru, atunci când l-am întrebat ce impresie are despre Maia Sandu, dl.Ghimpu a sărit ca ars, avertizându-mă că dacă nu închid reportofonul nu mai stă de vorbă cu mine! După ce am executat “comanda” sa, mi-a fost dat să aud nişte vorbe extrem de nediplomatice despre fostul Ministru al Educaţiei, dna Maia Sandu, pe care nu-mi permit să le reproduc!

Mă întreb: dacă Maia Sandu ajunge iar pe scena politică, lângă dl Mihai Ghimpu, cum se va comporta domnia sa? Aştept cu nerăbdare.

In numărul de joi al  revistei Literatura şi Arta, condusă de scriitorul Nicolae Dabija, cunoscut patriot român şi unionist convins, acesta îl desfiinţează, pur şi simplu, pe fostul unionist M.Ghimpu, editorialul său, postat pe prima pagină a revistei, fiind intitulat “Jos Ghimpu!”

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro